Naleśniki z tym nadzieniem rozpływają się w ustach. To mój przepis na idealne śniadanie lub deser

Naleśniki z tym nadzieniem rozpływają się w ustach. To mój przepis na idealne śniadanie lub deser

Dodano: 
Naleśnik i z serem i malinami
Naleśnik i z serem i malinami Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Naleśniki z serem i malinami pokochała całą moja rodzina. Zrobienie nie zajmuje mi wiele czasu, a słodkie danie wręcz rozpływa się w ustach. Musisz spróbować.

Słodkie naleśniki z serem to klasyka polskiej kuchni. Niedawno postanowiłam trochę urozmaicić to danie i do farszu wrzuciłam maliny. Nie wydłużyło to jakoś znacznie czasu przygotowania, a mam wrażenie, że rodzina wręcz rzuciła się na te naleśniki z owocami. Musiało im bardzo smakować.

Jak zrobić słodkie naleśniki?

Naleśniki z owocami i białym serem zrobisz w kilka chwil. Wystarczy, że przyrządzisz ciasto z kilku składników, usmażysz je na suchej patelni – bo tłuszcz będzie w masie – i wypełnisz pysznym nadzienie z twarogu i malin. Nikt sobie takiego smakołyku nie odmówi.

Przepis: Naleśnik i z serem i malinami

Słodkie naleśniki z owocami idealne na śniadanie lub jako deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
316 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 190 ml wody gazowanej
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Na farsz:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 30 g śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na naleśnikiDo dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj. Teraz wlej mleko oraz wodę gazowaną. Zmiksuj, by połączyć składniki i uzyskać pozbawioną grudek masę. Wbij jajka i dodaj olej. Szybko przemieszaj. Odstaw na czas wykonania farszu.
  2. Robienie farszu serowegoTwaróg rozdrobnij widelcem. Połącz go ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodaj opłukane i osuszone maliny i delikatnie wymieszaj.
  3. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię. Wylej na nią niedużą porcję ciasta na naleśniki, równomiernie rozprowadź i smaż na średnim ogniu, aż zacznie lekko odchodzić od brzegów. Wtedy obróć i zrumień z drugiej strony. Gotowego naleśnika przenieś na talerz. Wymienione kroki powtarzaj, aż wyczerpiesz przygotowaną masę.
  4. Składanie naleśników z serem i malinamiNa każdym z usmażonych naleśników ułóż podobną ilość farszu, trzymając się środka ciasta. Zawiń w zgrabną kopertę.

Jak podać naleśniki z serem i malinami?

Do tych słodkich naleśników idealnie sprawdzi się cukier puder. Oprósz nim gotowe danie i udekoruj kilkoma świeżymi owocami oraz miętą, a zachwycisz bliskich. Możesz też polać je stopioną czekoladą lub płynnym dżemem zrobionym z malin i odrobiny siemienia lnianego. Ten drugi dodatek sprawi, że naleśniki z serem będą nieco zdrowsze. O ile oczywiście przygotujesz go bez cukru, którego trochę już w przepisie się pojawiło.

Inne warianty naleśników z owocami

Naleśniki z serem możesz podać w zasadzie z dowolnymi owocami. Jeśli więc nie masz pod ręką malin, dodaj do farszu to, co akurat znajdziesz w domu. Smaczne będą np. obrana i pokrojona w kostkę gruszka, śliwki węgierki czy oprószona cukrem czerwona porzeczka. Zawsze też możesz wykorzystać owoce mrożone. Wystarczy je tylko wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar wody. Świetnie sprawdzą się zatem w roli bazy do zrobienia dżemu, którym polejesz słodkie naleśniki.

Dobry pomysłem na wzbogacenie farszu do naleśników z serem i owocami jest dodanie posiekanych orzechów. W tej roli sprawdzą się włoskie, laskowe czy pekan. Pysznym dodatkiem będą też płatki migdałowe lub wiórki kokosowe. Wymienione produkty mogę też stanowić posypkę do słodkich naleśników.

Czytaj też:
Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych naleśników. Słowackie robi się nieco inaczej niż tradycyjne
Czytaj też:
Te naleśniki przyciągają do mojej kuchni nawet dzieci sąsiadów. To zasługa pysznego farszu