Słodkie naleśniki z serem to klasyka polskiej kuchni. Niedawno postanowiłam trochę urozmaicić to danie i do farszu wrzuciłam maliny. Nie wydłużyło to jakoś znacznie czasu przygotowania, a mam wrażenie, że rodzina wręcz rzuciła się na te naleśniki z owocami. Musiało im bardzo smakować.
Jak zrobić słodkie naleśniki?
Naleśniki z owocami i białym serem zrobisz w kilka chwil. Wystarczy, że przyrządzisz ciasto z kilku składników, usmażysz je na suchej patelni – bo tłuszcz będzie w masie – i wypełnisz pysznym nadzienie z twarogu i malin. Nikt sobie takiego smakołyku nie odmówi.
Przepis: Naleśnik i z serem i malinami
Słodkie naleśniki z owocami idealne na śniadanie lub jako deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 316 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 2 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 190 ml wody gazowanej
- ½ łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól
Na farsz:
- 250 g półtłustego twarogu
- 30 g śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g malin
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta na naleśnikiDo dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj. Teraz wlej mleko oraz wodę gazowaną. Zmiksuj, by połączyć składniki i uzyskać pozbawioną grudek masę. Wbij jajka i dodaj olej. Szybko przemieszaj. Odstaw na czas wykonania farszu.
- Robienie farszu serowegoTwaróg rozdrobnij widelcem. Połącz go ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodaj opłukane i osuszone maliny i delikatnie wymieszaj.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię. Wylej na nią niedużą porcję ciasta na naleśniki, równomiernie rozprowadź i smaż na średnim ogniu, aż zacznie lekko odchodzić od brzegów. Wtedy obróć i zrumień z drugiej strony. Gotowego naleśnika przenieś na talerz. Wymienione kroki powtarzaj, aż wyczerpiesz przygotowaną masę.
- Składanie naleśników z serem i malinamiNa każdym z usmażonych naleśników ułóż podobną ilość farszu, trzymając się środka ciasta. Zawiń w zgrabną kopertę.
Jak podać naleśniki z serem i malinami?
Do tych słodkich naleśników idealnie sprawdzi się cukier puder. Oprósz nim gotowe danie i udekoruj kilkoma świeżymi owocami oraz miętą, a zachwycisz bliskich. Możesz też polać je stopioną czekoladą lub płynnym dżemem zrobionym z malin i odrobiny siemienia lnianego. Ten drugi dodatek sprawi, że naleśniki z serem będą nieco zdrowsze. O ile oczywiście przygotujesz go bez cukru, którego trochę już w przepisie się pojawiło.
Inne warianty naleśników z owocami
Naleśniki z serem możesz podać w zasadzie z dowolnymi owocami. Jeśli więc nie masz pod ręką malin, dodaj do farszu to, co akurat znajdziesz w domu. Smaczne będą np. obrana i pokrojona w kostkę gruszka, śliwki węgierki czy oprószona cukrem czerwona porzeczka. Zawsze też możesz wykorzystać owoce mrożone. Wystarczy je tylko wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar wody. Świetnie sprawdzą się zatem w roli bazy do zrobienia dżemu, którym polejesz słodkie naleśniki.
Dobry pomysłem na wzbogacenie farszu do naleśników z serem i owocami jest dodanie posiekanych orzechów. W tej roli sprawdzą się włoskie, laskowe czy pekan. Pysznym dodatkiem będą też płatki migdałowe lub wiórki kokosowe. Wymienione produkty mogę też stanowić posypkę do słodkich naleśników.
Czytaj też:
Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych naleśników. Słowackie robi się nieco inaczej niż tradycyjneCzytaj też:
Te naleśniki przyciągają do mojej kuchni nawet dzieci sąsiadów. To zasługa pysznego farszu