Tego naleśnika piekę i podaję z pysznymi dodatkami. Bije na głowę inne placki

Tego naleśnika piekę i podaję z pysznymi dodatkami. Bije na głowę inne placki

Dodano: 
Wytrawne dutch baby
Wytrawne dutch baby Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Puszysty naleśnik dutch baby to istna poezja smaku. Delikatne ciasto z wytrawnymi dodatkami zachwyci najbardziej wybrednych. Wykonanie jest banalne. To mój sprawdzony przepis.

Puszysty naleśnik dutch baby prędko skradł moje serce. Robi się go piekarniku, więc charakteryzuje go niezwykle chrupiąca skórka i miękkie, lekkie niczym chmurka wnętrze. Odkryłam go niedawno, gdy trafiłam do lokalu specjalizującego się w podawaniu właśnie takiego smakowitego śniadania. Naleśnik był tak sycący, że z obiadem długo się wstrzymywałam. Postanowiłam więc popracować nad odtworzeniem go w domowym zaciszu. Nieskromnie powiem, że wyszło mi całkiem nieźle.

Jak zrobić puszystego naleśnika dutch baby na śniadanie?

Zrobienie dutch baby jest banalne. Trzeba jedynie przygotować ciasto, krótko je podsmażyć i upiec w piekarniku. W mojej wytrawnej wersji wylądowała szynka parmeńska, parmezan, szpinak, rukola i burrata. Pod koniec pieczenia dodałam już 2 z tych dodatków, by osiągnąć efekt przyjemnej serowej pierzynki z aromatycznym szpinakiem. Szynką, rukolą i burratą obłożyłam danie już bezpośrednio przed podaniem. Wyszło rewelacyjnie.

Przepis: Wytrawne dutch baby

Pyszny i puszysty naleśnik idealny jako sycące śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
383 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 100 g burraty
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 60 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g parmezanu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSzpinak opłucz, zblanszuj i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprósz solą i pieprzem. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Szykowanie masy na dutch babyW misce wymieszaj mleko i jajka. Dodaj mąkę pszenną i szczyptę soli. Miksuj do powstania gładkiej masy.
  3. Pieczenie dutch babyPatelnię, którą można wkładać do piekarnika posmaruj masłem. Wlej do niej masę na dutch baby i chwilę smaż. Następnie przenieś do rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 20 minut. Ułóż szpinak i posyp parmezanem. Zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
  4. Podawanie puszystego naleśnikaNa upieczonym puszystym naleśniku ułóż plastry szynki parmeńskiej i kawałki burraty.

Jak podawać dutch baby?

Do mojej wersji puszystego naleśnika z pieca idealnie wprost pasuje rukola. Pikantna sałata świetnie przełamuje smak szynki parmeńskiej i kontrastuje z kremową, delikatną w smaku burattą. Jeśli nie masz jej pod ręką, użyj innych zielonych listków, ale moim zdaniem rukola jest bezkonkurencyjna.

Inne warianty puszystego naleśnika z pieca

Dutch baby w wersji wytrawnej możesz wzbogacić o ulubione frykasy. Zamiast szpinaku dodaj np. pomidorki cherry albo posiekaną czerwoną cebulę, a też uzyskasz ciekawy efekt. Świetną opcją będzie też dodatek oliwek, kaparów lub suszonych pomidorów z oleju. Parmezan możesz też zamienić na inny ser żółty albo wręcz ser pleśniowy.

Jeśli masę na puszysty naleśnik doprawisz na słodko, możesz wybrać zupełnie inne dodatki. Świetne połączenia to serek mascaprone i sezonowe owoce albo słodki twarożek i domowe konfitury. Możesz też wtedy całość udekorować bitą śmietaną czy polewą czekoladową. W robieniu dutch baby ogranicza cię tak naprawdę tylko wyobraźnia.

Czytaj też:
Zapomnij o klasycznych plackach. Naleśniki z tysiącem dziur to teraz prawdziwy przebój
Czytaj też:
Rewelacyjne naleśniki po meksykańsku. Odkryłem ten składnik dla niepowtarzalnego koloru i smaku placków