Puszysty naleśnik dutch baby prędko skradł moje serce. Robi się go piekarniku, więc charakteryzuje go niezwykle chrupiąca skórka i miękkie, lekkie niczym chmurka wnętrze. Odkryłam go niedawno, gdy trafiłam do lokalu specjalizującego się w podawaniu właśnie takiego smakowitego śniadania. Naleśnik był tak sycący, że z obiadem długo się wstrzymywałam. Postanowiłam więc popracować nad odtworzeniem go w domowym zaciszu. Nieskromnie powiem, że wyszło mi całkiem nieźle.
Jak zrobić puszystego naleśnika dutch baby na śniadanie?
Zrobienie dutch baby jest banalne. Trzeba jedynie przygotować ciasto, krótko je podsmażyć i upiec w piekarniku. W mojej wytrawnej wersji wylądowała szynka parmeńska, parmezan, szpinak, rukola i burrata. Pod koniec pieczenia dodałam już 2 z tych dodatków, by osiągnąć efekt przyjemnej serowej pierzynki z aromatycznym szpinakiem. Szynką, rukolą i burratą obłożyłam danie już bezpośrednio przed podaniem. Wyszło rewelacyjnie.
Przepis: Wytrawne dutch baby
Pyszny i puszysty naleśnik idealny jako sycące śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 383 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 100 g burraty
- 100 g szynki parmeńskiej
- 60 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 30 g parmezanu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSzpinak opłucz, zblanszuj i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprósz solą i pieprzem. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Szykowanie masy na dutch babyW misce wymieszaj mleko i jajka. Dodaj mąkę pszenną i szczyptę soli. Miksuj do powstania gładkiej masy.
- Pieczenie dutch babyPatelnię, którą można wkładać do piekarnika posmaruj masłem. Wlej do niej masę na dutch baby i chwilę smaż. Następnie przenieś do rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 20 minut. Ułóż szpinak i posyp parmezanem. Zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
- Podawanie puszystego naleśnikaNa upieczonym puszystym naleśniku ułóż plastry szynki parmeńskiej i kawałki burraty.
Jak podawać dutch baby?
Do mojej wersji puszystego naleśnika z pieca idealnie wprost pasuje rukola. Pikantna sałata świetnie przełamuje smak szynki parmeńskiej i kontrastuje z kremową, delikatną w smaku burattą. Jeśli nie masz jej pod ręką, użyj innych zielonych listków, ale moim zdaniem rukola jest bezkonkurencyjna.
Inne warianty puszystego naleśnika z pieca
Dutch baby w wersji wytrawnej możesz wzbogacić o ulubione frykasy. Zamiast szpinaku dodaj np. pomidorki cherry albo posiekaną czerwoną cebulę, a też uzyskasz ciekawy efekt. Świetną opcją będzie też dodatek oliwek, kaparów lub suszonych pomidorów z oleju. Parmezan możesz też zamienić na inny ser żółty albo wręcz ser pleśniowy.
Jeśli masę na puszysty naleśnik doprawisz na słodko, możesz wybrać zupełnie inne dodatki. Świetne połączenia to serek mascaprone i sezonowe owoce albo słodki twarożek i domowe konfitury. Możesz też wtedy całość udekorować bitą śmietaną czy polewą czekoladową. W robieniu dutch baby ogranicza cię tak naprawdę tylko wyobraźnia.
Czytaj też:
Zapomnij o klasycznych plackach. Naleśniki z tysiącem dziur to teraz prawdziwy przebójCzytaj też:
Rewelacyjne naleśniki po meksykańsku. Odkryłem ten składnik dla niepowtarzalnego koloru i smaku placków