Gotuję tę pożywną kaszę i łączę ją z warzywami. Trudno o zdrowszą kolację czy obiad

Gotuję tę pożywną kaszę i łączę ją z warzywami. Trudno o zdrowszą kolację czy obiad

Dodano: 
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z warzywami Źródło: Shutterstock / lunatyk.art
Ciepła kolacja, która jest zdrowa i szybka do przygotowania z pewnością zadowoli całą rodzinę. Zresztą proponowane przeze mnie danie doskonale sprawdzi się też w roli obiadu i świetnie smakuje na zimno. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Kasze dość rzadko goszczą w naszym menu. To wielka szkoda, bo są niezwykle zdrowe i potrafią doskonale smakować. Zwłaszcza jeśli zestawi się je z warzywami. Wtedy podnosi się nie tylko smak, ale też wartość odżywcza dania. Dziś zapraszam was na superzdrowe danie z kaszy jaglanej. Łączę ją z kilkoma warzywami, co zajmuje niewiele czasu, a całość jest pożywna i pyszna.

Wartość odżywcza kaszy jaglanej?

Kasza jaglana należy do niezwykle zdrowych produktów spożywczych. Jest też wysoko ceniona wśród kasz. Produkt ten nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby chore na celiakię i uczulone na gluten. Odznacza się też wysoką wartością odżywczą. 100 g suchej kaszy jaglanej dostarcza ok. 380 kcal. Produkt ten jest bogaty w wartościowe węglowodany złożone oraz w błonnik. Ten ostatni dba o zdrowe jelita, przyspiesza trawienie i chroni przed zaparciami. Kasza ta ma też wysoką zawartość białka, co jest szczególnie ważne dla wegan i wegetarian. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy i skórę. Stanowi także doskonałe źródło magnezu, fosforu, żelaza, cynku, manganu i miedzi, a więc składników, które działają wzmacniająco na cały organizm, a także na mięśnie i kości.

Jak przygotować kaszę jaglaną z warzywami?

Przygotowanie tego dania zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej na sypko. Potem podsmażam i duszę warzywa, a na końcu łączę je z kaszą. W podobny sposób można zresztą przygotować inne kasze i połączyć je z ulubionymi warzywami.

Przepis: Kasza jaglana z warzywami

Pożywne danie z kaszy jaglanej i duszonych warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyKaszę jaglaną przepłucz na sicie, by usunąć z niej goryczkę. Wsyp ją na 2 szklanki osolonego wrzątku i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Zdejmij ją z ognia, pozostaw pod przykryciem na 10 minut, przemieszaj widelcem.
  2. Krojenie warzywBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Oprósz go solą, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie opłucz go na sicie, osącz i osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  3. Smażenie warzywNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj do niej czosnek, przesmaż go chwilę, by puścił aromat. Dodaj bakłażan i smaż całość, aż warzywo lekko się zrumieni i będzie miękkie. Wtedy dodaj pokrojone pomidory, oprósz je solą, pieprzem i ziołami, wymieszaj. Duś warzywa, aż pomidory się rozpadną.
  4. Łączenie składnikówDo warzyw na patelni dodaj ugotowaną kaszę. Całość wymieszaj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż kasza będzie ciepła i wchłonie sos. Zajmie to ok. 5 minut. Przed podaniem potrawę możesz posypać posiekaną natką pietruszki, a nawet pokruszoną fetą.

W jakich innych potrawach można wykorzystać kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną można gotować na sypko i podawać jako dodatek do drugich dań czy zup. Stanowi też doskonały dodatek do sałatek i zapiekanek. Na jej bazie można też robić: wartościowe placki, jarskie kotlety, wegetariańskie pasztety, farsze do pierogów, a także zdrowe desery.

Czytaj też:
Zamiast mąki biorę tę kaszę i robię z niej pożywne, tanie placki. Są idealne na podwieczorek i kolację
Czytaj też:
Taki obiad z kaszą mogę jeść codziennie. Sos z ogórkami kiszonymi smakuje obłędnie