Tartę ze szpinakiem na kolację robię w 10 minut. Za to właśnie kocham ciasto francuskie

Tartę ze szpinakiem na kolację robię w 10 minut. Za to właśnie kocham ciasto francuskie

Dodano: 
Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem Źródło:Shutterstock / nelea33
Mam dla was kolejną propozycję na pyszną kolację. Tym razem będzie to tarta na cieście francuskim, do przygotowania której potrzeba 10 minut. Potem wystarczy ją tylko upiec.

Jeśli nie kanapki na kolację, to co? Tu możliwości jest całe mnóstwo, wystarczy tylko chwilę pomyśleć lub wejść na stronę Smaki.pl. Często podajemy wam gotowe pomysły na proste i smaczne potrawy, które można zaserwować wieczorową porą. Wśród nich są: sałatki, tarty, zapiekanki, racuchy i wiele innych. Dziś propozycja ekspresowa w wykonaniu, którą piecze się ok. 20 minut. To szpinakowa tarta na cieście francuskim. Tylko spójrzcie, jak łatwo ją zrobić.

Jakiego szpinaku użyć do przygotowania tarty?

Farsz do tarty szpinakowej można zrobić ze szpinaku świeżego lub mrożonego. W drugim przypadku dobrze by było jednak, by nie był to szpinak rozdrobniony, a w postaci liści. Taki bowiem apetyczniej będzie się prezentował w daniu. Szpinak przed wyłożeniem na ciasto dobrze jest poddusić na patelni. Dzięki dodatkowi masła i czosnku zyska bowiem pełniejszy aromat i smak.

Jak zrobić tartę szpinakową?

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki 15-20 minut wcześniej. Dzięki temu nabierze elastyczności i łatwiej będzie nim wyłożyć formę. Ciasto koniecznie podpiecz, nim wyłożysz na nie farsz. Tarta będzie o wiele smaczniejsza.

Przepis: Tarta ze szpinakiem

Szpinakowa tarta na cieście francuskim

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podpiekanie ciastaCiasto francuskie rozwiń, wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Nadmiar ciasta odkrój, dociskając je do formy wałkiem do ciasta. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 10 minut w 210 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie farszuLiście szpinaku opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak i chwilę go przesmaż, aż zrobi się miękki. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu i smaż całość kilka minut, aż odparuje płyn.
  3. Wykańczanie tartySzpinak wyłóż na podpieczony spód. Jajka wybij do miski, dodaj śmietankę, rozmieszaj rózgą. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masą jajeczno-śmietanową zalej szpinak, posyp startym serem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak zrobić kruche ciasto na tartę?

Jeśli chcesz przygotować tartę, ale w swoich zapasach nie masz ciasta francuskiego, szybko zagnieć ciasto kruche. Wystarczy, że na stolnicę wysypiesz 200 g mąki i posiekasz ją z 120 g masła. Potem rozkrusz składniki w palcach, dodaj żółtko, pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru pudru i raz dwa zagnieć zwarte ciasto. Teraz wystarczy je rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę i upiec na rumiano w 200 stopniach Celsjusza.

Czytaj też:
Gdy rodzina ma chętkę na pizzę, często sięgam po ten patent na ekspresowe danie
Czytaj też:
Kładę na ciasto francuskie te 3 składniki, zawijam i piekę. Po 15 minutach mam sycącą przekąskę