Pankejki (pancakes) to amerykańska wersja naleśników. Od naszych różnią się jednak dość znacznie, bo są grube i puszyste. Zwykle smaży się małe pankejki, przez co bardziej przypominają nam słodkie placuszki, niż naleśniki. Mają jednak tę zaletę, że nie smaży się ich na tłuszczu, a bardziej rumieni na suchej patelni. Co prawda tłuszcz dodaje się do ciasta, więc potrawa ma nieco kalorii, ale placuszki nie chłoną nadmiaru tłuszczu i nie zawierają przegrzanego oleju. Są więc całkiem zdrowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze bardziej je uzdrowić. Wystarczy dodać do nich łyżkę nasion chia.
Czy nasiona chia są zdrowe?
Nasiona chia to nasiona rośliny Salvia hispanica, która jest popularna w Meksyku i Ameryce Środkowej. Są małe, zwykle czarne i błyszczące. Nasiona te stanowiły pożywienie dla starożytnych Azteków i Majów, a ich nazwa w języku Majów oznacza siłę. Moda na nasiona chia pojawiła się na świecie kilkanaście lat temu. Dotarła też do nas. Produkt ten uznano nawet za jeden z superfoods, czyli żywność o szczególnie wysokiej wartości odżywczej, która korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie.
Powodem uznania nasion chia za superfoods jest fakt, że w ich składzie znajduje się dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, a także błonnika, białka, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Za ich sprawą chia korzystnie wpływa na mózg, układ pokarmowy, pracę serca i układu krążenia, a także na kondycję skóry.
Nasiona chia mają zdolność absorbowania dużej ilości wody, co powoduje, że pęcznieją i nabierają galaretowatej konsystencji. Można je dodawać do koktajli, smoothie, jogurtów i napojów. Podniosą też wartość odżywczą musli, sałatek, omletów, ciast i ciasteczek. Można też nimi zastępować jajka w różnych przepisach.
Jak zrobić pankejki z nasionami chia?
By pankejki były puszyste, ciasto na nie powinno być dość gęste. Wtedy będą dosłownie rosły na patelni.
Przepis: Pankejki z nasionami chia
Puszyste naleśniki z dodatkiem nasion chia
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 łyżki stopionego masła
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka nasion chia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaWszystkie składniki z wyjątkiem masła i nasion chia umieść w misce i zmiksuj je na gładką masę. Dodaj masło i nasiona chia, wymieszaj i odstaw ciasto na 10-15 minut, by nasiona napęczniały.
- Smażenie pankejkówDobrze rozgrzej patelnię z antyprzywieralną (teflonową) powłoką. Możesz ją ewentualnie lekko posmarować olejem. Łyżką kładź porcje ciasta, tak by miały grubość ok. 1 cm. Gdy pankejki zrumienią się z jednej strony, obróć je na drugą i dosmaż. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Jeśli chcesz przygotować wyjątkowo puszyste pankejki, możesz oddzielnie ubić białka i delikatnie wymieszać je z gotowym ciastem.
Z czym podać pankejki?
Pankejki doskonale smakują polane miodem, syropem klonowym, jogurtem czy zmiksowanymi owocami. Dodatki te poprawiają bowiem ich smak i zwiększają wilgotność. Jednak pankejki można też podać ze świeżymi owocami, z kremem czekoladowym, bitą śmietaną, lodami, dżemem czy posypane cukrem pudrem.
Czytaj też:
Placuszki z serka wiejskiego kochają nie tylko dzieci. Słodki posiłek w pół godzinyCzytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobić