Naleśniki z soczewicy zrobisz bez jajek i bez grama mąki. Są idealne w wersji wytrawnej
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Naleśniki z soczewicy zrobisz bez jajek i bez grama mąki. Są idealne w wersji wytrawnej

Dodano: 
Naleśniki z soczewicy
Naleśniki z soczewicy Źródło:Shutterstock / StockImageFactory.com
Naleśniki z soczewicy to tak naprawdę tylko dwa składniki: soczewica i woda. Są sycące i świetnie pasują do wytrawnych dodatków.

Należę do tej grupy ludzi, którzy tradycyjne naleśniki zdecydowanie wolą w wersji na słodko. Naleśniki z soczewicy z kolei zawsze jem z wytrawnymi dodatkami – najlepiej pikantnymi i wyrazistymi w smaku. Kojarzą mi się przede wszystkim z indyjskimi naleśnikami chilla, które także mogą być robione z dodatkiem soczewicy.

Jak zrobić naleśniki z soczewicy?

Czy można wyobrazić sobie prostszy skład? Bo te naleśniki to tak naprawdę tylko soczewica i woda. Do tego sól do smaku i oliwa, która sprawia, że są nieco bardziej elastyczne i dzięki temu (jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię) można je smażyć już bez konieczności smarowania patelni tłuszczem.

Soczewica powinna być dobrze namoczona, daj jej minimum trzy godziny. Ja zwykle zalewam ją wodą wieczorem i robię naleśniki następnego dnia. Naleśniki można zrobić również z zielonej soczewicy.

Ilość wody do zrobienia ciasta naleśnikowego podana w przepisie jest orientacyjna. Jeśli czujesz, że ciasto jest zbyt gęste – po prostu dodaj więcej wody. Po wylaniu ciasta na patelnię cierpliwie poczekaj, aż całość zacznie się ścinać. Dopiero wówczas delikatnie podważ brzegi placki i przewróć go na drugą stronę. Naleśniki z soczewicy wychodzą zwykle grubsze, niż te tradycyjne. Ja najczęściej smażę je na małej patelni – z podanych proporcji wychodzi mi 6-7 naleśników.

Do samego ciasta można dołożyć dodatki: np. ziarna czarnego sezamu, posiekany drobno szczypiorek czy płatki chilli.

RADA: Z ciasta z soczewicy i wody możesz zrobić także pyszne placuszki. Wówczas po postępuj dokładnie tak samo, ale dodaj mniej wody, aby ciasto było odpowiednio gęste do nałożenia mniejszych porcji na patelnię.

Przepis: Naleśniki z soczewicy

Bezglutenowe i wegańskie naleśniki, które mogą być bazą zdrowych posiłków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
3 godz.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • woda do moczenia soczewicy

Sposób przygotowania

  1. Moczenie soczewicySurową soczewicę zalej wodą w naczyniu tak, aby z dużym zapasem ją przykrywała. Odstaw na minimum 3 godziny.
  2. Robienie ciastaZlej wodę z moczenia soczewicy i dodaj świeżą wodę, olej i sól. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Powinna mieć konsystencję, jak ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody.
  3. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię, wylewaj porcję ciasta i smaż z obu stron (jak przy tradycyjnych naleśnikach).

Z czym podawać naleśniki z soczewicy?

Naleśniki z soczewicy to bardzo wdzięczna podstawa wszelkich wytrawnych dań. Doskonale smakują serwowane na gorąco z mięsnymi i wegetariańskimi sosami czy gulaszami. Świetnie pasują tu dodatki w stylu orientalnym, ale też świeże meksykańskie salsy, sałatki czy np. guacamole. Naleśniki można podać jako danie główne, ale są też znakomitą przekąską: wystarczy rwać kawałki i maczać w sosie lub dowolnej paście (świetnie sprawdzi się humus). W wersji śniadaniowej naleśniki można zjeść z tradycyjnym twarożkiem ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką.