Domowy zakwas na żurek z płatków owsianych. Zupa wyjdzie delikatna i kremowa

Domowy zakwas na żurek z płatków owsianych. Zupa wyjdzie delikatna i kremowa

Dodano: 
Żurek i zakwas na żurek
Żurek i zakwas na żurek Źródło:Shutterstock / joanna wnuk
Zakwas na żurek z płatków owsianych to alternatywa dla ostrzejszego zakwasu mąki żytniej. Zupa na zakwasie owsianym jest dużo łagodniejsza. Taki zakwas można zrobić samodzielnie.

Zakwas na żurek z płatków owsianych łatwo zrobić samemu. Domowy zakwas owsiany robi się dokładnie tak samo, jak zakwas na mące żytniej, tylko że zamiast mąki, jego bazą są płatki owsiane lub mąka owsiana.

Jak zrobić zakwas owsiany?

Naszym zdaniem najlepiej zrobić zakwas, wykorzystując płatki owsiane. Należy je wówczas zmielić. Można także do zrobienia zakwasu użyć gotowej mąki owsianej. Jeśli zależy ci na bezglutenowym zakwasie – zwróć uwagę na oznaczenia i wybierz płatki owsiane bezglutenowe.

Zakwas (owsiany, ale też każdy inny) najlepiej robić w naczyniu kamionkowym lub szklanym. Musi ono być czyste (można wcześniej je po prostu wyparzyć wrzątkiem). Gotową mieszankę na zakwas wystarczy odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Taki zakwas w trakcie robienia się, nie powinien być szczelnie zamknięty, dlatego najlepiej użyć czystej ściereczki płóciennej lub lnianej, albo nie dokręcać pokrywki słoika.

Do zakwasu można dodać także sól. Niektórzy dodają również majeranek oraz świeży chrzan czy kulki pieprzu. Można także zwiększyć ilość czosnku.

Rada: jeśli chcesz przyspieszyć robienie się zakwasu, dodaj do niego skórkę żytniego chleba z mąki typu 2000 (wówczas nie będzie to jednak czysto owsiany zakwas).

Przepis: Zakwas owsiany na żurek

Domowy zakwas na delikatny żurek wielkanocny.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 1 litr wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie płatków owsianychPłatki owsiane zmiel drobno (możesz użyć blendera lub młynka do kawy).
  2. Robienie zakwasuZmielone płatki zalej ciepłą (ale nie gorącą wodą). Dodaj czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na pięć dni w ciepłe miejsce (nie do lodówki!).

Zakwas jest gotowy, kiedy przestaje buzować. Powinien mieć przyjemny zapach. Jeśli z jakiegoś powodu na zakwasie pojawi się widoczna pleśń – niestety cały zakwas jest do wyrzucenia.

Gotowy zakwas, jeśli nie używasz go od razu, należy przelać do czystej, szklanej butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. Przyjmuje się, że taki zakwas można przechowywać ok. 2 tygodni. Jeśli nigdy nie robiłeś samodzielnie zakwasu, a chcesz zrobić domowy zakwas z płatków owsianych do wielkanocnego żurku, warto nastawić go wcześniej (wówczas w razie niepowodzenia, będzie czas, aby nastawić nowy).

Czytaj też:
Sekret obłędnie pysznego żurku na Wielkanoc. Wszyscy będą pytać o przepis
Czytaj też:
Kiedy zasiać rzeżuchę, żeby urosła na Wielkanoc? Nie przegap tej daty

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl