Keks to ciasto wywodzące się z kuchni angielskiej. Charakteryzuje się dużą zawartością bakalii, które dodają mu smaku, apetycznego wyglądu i wilgotności. I właśnie ta wilgotność jest pożądaną cechą tego wypieku. Gdy bowiem keks jest suchy, kruszy się i nie smakuje, jak należy. Zobaczcie, na co należy zwrócić uwagę, by wyszedł idealny.
Kilka słów na temat keksa
To ciasto z bakaliami przygotowuje się na zasadzie ciasta ucieranego, czyli biszkoptowo-tłuszczowego. To właśnie dodatek tłuszczu sprawia, że ciasto to wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość. Jednak nie tylko tłuszcz ma tu znaczenie. Muszę przyznać, że piekę to ciasto z co najmniej trzech powodów. Po pierwsze jest bardzo smaczne, po drugie długo zachowuje świeżość, po trzecie nie trzeba go przechowywać w lodówce. W sumie jest jeszcze jeden powód – keks jest prosty do przygotowania.
Jak upiec wilgotny, pyszny keks?
Najlepszy keks to taki, który jest wilgotny, dość ciężki i zwarty. Nie kruszy się w czasie krojenia ani jedzenia i ma duży dodatek bakalii. Te ostatnie też mają duży wpływ na wilgotność tego ciasta. Przed dodaniem do masy, suszone owoce trzeba bowiem namoczyć. Dzięki temu po upieczeniu będą miękkie i nie wchłoną zbyt dużo wilgoci w czasie pieczenia. Drugi ważny szczegół wpływający na wilgotność keksa, to temperatura pieczenia. Nie może być zbyt wysoka, bo ciasto wyschnie i będzie się kruszyć. Idealna powinna wynosić 170-180 st. C. Odkąd trzymam się tych dwóch zasad, to ciasto z bakaliami zawsze się udaje i wychodzi pyszne.
Przepis: Wilgotny keks
Przepis na wilgotny i zwarty keks, który zawsze się udaje
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- ang
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 300 g bakalii (suszonych owoców, orzechów)
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakaliiSuszone owoce opłucz, namocz w letniej wodzie. Odcedź, dokładnie osusz, większe pokrój na kawałki, obtocz w mące. Orzechy posiekaj.
- Miksowanie składnikówMasło zmiksuj na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając do niego stopniowo cukier. Na koniec ucieraj masę, dodając do niej kolejno po jednym jajku. Potem delikatnie wymieszaj ciasto z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu z bakaliami.
- PieczenieCiasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 170-180 st. C. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku. Jeśli patyczek jest suchy, zakończ pieczenie, by ciasto zbytnio nie wyschło.
Keks – kilka wskazówek
Keks po upieczeniu i przestudzeniu warto udekorować. Ja zwykle posypuję go cukrem pudrem, ale można też posmarować ciasto lukrem lub polewą czekoladową. A na co jeszcze warto zwrócić uwagę, szykując keks?
- Bakalie, a zwłaszcza suszone owoce dodawane do ciasta należy obtoczyć w mące. Dzięki temu nie będą opadać na dno ciasta, tylko będą równomiernie rozmieszczone.
- By keks nie wyszedł zbyt słodki i mdły, nie należy przesadzać z ilością dodawanego cukru i bakalii. Warto też dodać do ciasta 1-2 łyżki soku z cytryny.
- Po dodaniu bakalii do ciasta, całości nie należy mieszać zbyt długo. Inaczej w keksie może się pojawić zakalec.
Czytaj też:
Czekoladowe ciasto jak z luksusowej cukierni. Halina zdradziła mi jeden trik i robię już tylko takCzytaj też:
Każdy będzie pytał o przepis na ten ekspresowy piernik. Wychodzi obłędnie wilgotny i puszysty
