Niezawodny sposób na wilgotny keks. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Niezawodny sposób na wilgotny keks. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Dodano: 
Keks
Keks Źródło: Shutterstock / Anna_Pustynnikova
Keks to ciasto, które zawsze piekę na Boże Narodzenie. Cała rodzina lubi jego smak i przyjemną wilgotność. Jednak jeszcze do niedawna to ciasto nie wychodziło mi, jak należy. Zmieniłam jednak dwa szczegóły i teraz zawsze się udaje.

Keks to ciasto wywodzące się z kuchni angielskiej. Charakteryzuje się dużą zawartością bakalii, które dodają mu smaku, apetycznego wyglądu i wilgotności. I właśnie ta wilgotność jest pożądaną cechą tego wypieku. Gdy bowiem keks jest suchy, kruszy się i nie smakuje, jak należy. Zobaczcie, na co należy zwrócić uwagę, by wyszedł idealny.

Kilka słów na temat keksa

To ciasto z bakaliami przygotowuje się na zasadzie ciasta ucieranego, czyli biszkoptowo-tłuszczowego. To właśnie dodatek tłuszczu sprawia, że ciasto to wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość. Jednak nie tylko tłuszcz ma tu znaczenie. Muszę przyznać, że piekę to ciasto z co najmniej trzech powodów. Po pierwsze jest bardzo smaczne, po drugie długo zachowuje świeżość, po trzecie nie trzeba go przechowywać w lodówce. W sumie jest jeszcze jeden powód – keks jest prosty do przygotowania.

Jak upiec wilgotny, pyszny keks?

Najlepszy keks to taki, który jest wilgotny, dość ciężki i zwarty. Nie kruszy się w czasie krojenia ani jedzenia i ma duży dodatek bakalii. Te ostatnie też mają duży wpływ na wilgotność tego ciasta. Przed dodaniem do masy, suszone owoce trzeba bowiem namoczyć. Dzięki temu po upieczeniu będą miękkie i nie wchłoną zbyt dużo wilgoci w czasie pieczenia. Drugi ważny szczegół wpływający na wilgotność keksa, to temperatura pieczenia. Nie może być zbyt wysoka, bo ciasto wyschnie i będzie się kruszyć. Idealna powinna wynosić 170-180 st. C. Odkąd trzymam się tych dwóch zasad, to ciasto z bakaliami zawsze się udaje i wychodzi pyszne.

Przepis: Wilgotny keks

Przepis na wilgotny i zwarty keks, który zawsze się udaje

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
ang
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g bakalii (suszonych owoców, orzechów)
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakaliiSuszone owoce opłucz, namocz w letniej wodzie. Odcedź, dokładnie osusz, większe pokrój na kawałki, obtocz w mące. Orzechy posiekaj.
  2. Miksowanie składnikówMasło zmiksuj na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając do niego stopniowo cukier. Na koniec ucieraj masę, dodając do niej kolejno po jednym jajku. Potem delikatnie wymieszaj ciasto z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu z bakaliami.
  3. PieczenieCiasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 170-180 st. C. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku. Jeśli patyczek jest suchy, zakończ pieczenie, by ciasto zbytnio nie wyschło.

Keks – kilka wskazówek

Keks po upieczeniu i przestudzeniu warto udekorować. Ja zwykle posypuję go cukrem pudrem, ale można też posmarować ciasto lukrem lub polewą czekoladową. A na co jeszcze warto zwrócić uwagę, szykując keks?

  • Bakalie, a zwłaszcza suszone owoce dodawane do ciasta należy obtoczyć w mące. Dzięki temu nie będą opadać na dno ciasta, tylko będą równomiernie rozmieszczone.
  • By keks nie wyszedł zbyt słodki i mdły, nie należy przesadzać z ilością dodawanego cukru i bakalii. Warto też dodać do ciasta 1-2 łyżki soku z cytryny.
  • Po dodaniu bakalii do ciasta, całości nie należy mieszać zbyt długo. Inaczej w keksie może się pojawić zakalec.

Czytaj też:
Czekoladowe ciasto jak z luksusowej cukierni. Halina zdradziła mi jeden trik i robię już tylko tak
Czytaj też:
Każdy będzie pytał o przepis na ten ekspresowy piernik. Wychodzi obłędnie wilgotny i puszysty