Nie twaróg i nie ser z wiaderka. Seromakowiec cioci Heli robię inaczej i zawsze wychodzi idealny

Nie twaróg i nie ser z wiaderka. Seromakowiec cioci Heli robię inaczej i zawsze wychodzi idealny

Dodano: 
Seromakowiec pomarańczowy
Seromakowiec pomarańczowy Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Zapach tego ciasta przywołuje miłe wspomnienia. Seromakowiec ze skórką pomarańczową był specjalnością ciotki, dopóki nie zdradziła mi przepisu. Robię go z gotowych produktów i zawsze zdążę na Wigilię.

Połączenie sernika z makowcem to świąteczny ideał. Dwa ciasta w jednym robi się łatwiej niż osobne wypieki. Seromakowiec w tym wygodnym wydaniu przyrządzam najszybciej i od razu na dwadzieścia porcji. Używam tych samych składników, co dawniej ciotka Helena, dzięki czemu deser smakuje idealnie.

Jak zrobić seromakowiec pomarańczowy?

Do jego przygotowania nie biorę białego sera z klinka ani twarogu z wiaderka. Zamiast nich kupuję serki homogenizowane o smaku waniliowym, dzięki którym ta warstwa ciasta ma apetyczny aromat i kolor. Masę serową przyrządzam na mące ziemniaczanej i ubitych białkach, dzięki czemu ma zwięzłą, ale lekką konsystencję.

Warstwę sernikową kładę na tej makowej, którą robię z gotowej masy. Zagęszczam ją jajkiem i małym dodatkiem kaszy manny. Spód to natomiast pokruszone herbatniki z masłem.

Na ten wypiek odpowiednia jest prostokątna blacha o boku długości 24 centymetrów lub tortownica o średnicy 26 cm. Powinny mieć 7-8 cm wysokości, by zmieściły się w niej wszystkie warstwy ciasta.

Deser o takiej masie piekę ponad godzinę, dokańczając w zmniejszonej temperaturze, by nie przypalił się z wierzchu. Na koniec dekoruję go sowicie kandyzowaną skórką pomarańczową i prostym lukrem cytrynowym.

Przepis: Seromakowiec pomarańczowy

Seromakowiec pomarańczowy z gotowej masy makowej na herbatnikach,

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
349 w każdej porcji

Składniki

Na warstwę serową:

  • 1 kg serków homogenizowanych o smaku waniliowym
  • 5 jajek
  • 120 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu ze skórki kandyzowanej
  • 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na warstwę makową:

  • 850 g masy makowej (1 puszka)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny

Na resztę ciasta:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej z syropem
  • 5 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Wykładanie spoduRozpuść masło i ostudź. Pokrusz herbatniki i połącz dokładnie z masłem. Wyłóż mieszankę na dno formy do pieczenia i dokładnie ugnieć. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Mieszanie warstwy makowejWyjmij masę z puszki, wrzuć jajko i kaszę mannę, połącz składniki i wyłóż masę na warstwę herbatników.
  3. Szykowanie warstwy serowejOddziel żółtka od białek i utrzyj z cukrem, dodając syrop, miękkie masło, serki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Wyłóż na warstwę makową.
  4. Pieczenie seromakowcaWstaw formę do piekarnika. Piecz 70-80 minut, przy czym na ostatnie 10-20 minut zmniejsz temperaturę do 160 stopni. W tym czasie przygotuj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Po wyjęciu ciasta odczekaj 15-20 minut i rozłóż na wierzchu skórkę pomarańczową wraz z syropem. Skrop lukrem i odstaw do wystygnięcia.

Seromakowiec pomarańczowy – wskazówki

To ciasto można przygotować też w innej konfiguracji, niż podałam. W formie można ułożyć naprzemiennie więcej warstw sera i maku, a między nie dodać na przykład dżem lub konfitury z pomarańczy. Ponadto z wierzchu sera albo pomiędzy jego warstwy można wcisnąć dekoracyjne kleksy z masy makowej.

Gotową masę z puszki można wzbogacić o domowe bakalie, na przykład namoczone w wodzie rodzynki, posiekane miękkie figi czy suszone śliwki, a także rozdrobnione orzechy. Do opakowania produktu można dołożyć w sumie do 150 g bakalii, przy czym cały wypiek stanie się nieco wyższy.

Czytaj też:
Świąteczny sernik z makiem robię z szybkiego przepisu. Ten seromakowiec zawsze zachwyca
Czytaj też:
Łączę dwa uwielbiane ciasta w jedno. Przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie