Seromakowiec to jedno z popularnych ciast bożonarodzeniowych. Połączenie masy serowej z masą makową pozwala przygotować deser, który zachwyca bogatym smakiem oraz łączy dwa uwielbiane wypieki w jeden.
Jak upiec świąteczny sernik z makiem?
Mój przepis na świąteczny sernik z makiem uwzględnia użycie sera z wiaderka i gotowej masy makowej (bez bakalii), bo to ciasto piekę zwykle na ostatnią chwilę. Jeżeli preferujesz przygotowane od A do Z domowe wypieki, to trzykrotnie zmiel twaróg przed połączeniem z innymi składnikami masy serowej i przygotuj ulubioną masę makową lub skorzystaj z moich wskazówek, które znajdziesz pod przepisem.
Spód sernika z makiem robię z herbatników i masła, co pozwala zaoszczędzić czas niezbędny do schłodzenia kruchego ciasta i podpieczenia spodu. Zamiast maślanych herbatników możesz użyć herbatników kakaowych lub ciasteczek korzennych, które dodatkowo podbiją smak świątecznego wypieku.
Masę serową robię bez dodatku rodzynek oraz smażonej skórki pomarańczowej, bo moje dzieci za nimi nie przepadają. Wzbogacam jej smak jedynie sokiem z cytryny, skórką otartą z cytryny i aromatem waniliowym. Składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. Do pieczenia używam blaszki o wymiarach 24 x 34 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.
Przepis: Sernik z kleksami maku
Sernik połączony z gotową masą makową zrobiony na spodzie z herbatników to szybki sposób na genialne świąteczne ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 343 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 230 g maślanych herbatników
- 100 g masła
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 5 dużych jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 cytryna
Dodatkowo:
- 800 g gotowej masy makowej
Do dekoracji:
- 10 orzechów włoskich
- cukier puder
Sposób przygotowania
- Uszykowanie spoduHerbatniki zmiel na pył lub pokrusz wałkiem. Masło roztop, uważając, żeby się nie przypaliło i pozostaw do przestygnięcia. Gdy masło przestygnie, dodaj je do herbatników, wymieszaj (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku), wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia formy i mocno uklep. Przykryj formę ze spodem folią spożywczą i włóż do lodówki.
- Przygotowanie masy serowejCytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę z całej cytryny oraz wyciśnij sok z połówki owocu. Masło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj mikserem lub rózgą kuchenną, aż cukier się rozpuści i powstanie jasna, puszysta masa. Cały czas miksując/mieszając rózgą, dodawaj po 1 łyżce twarogu sernikowego. Masa serowa powinna mieć jednolitą konsystencję. Do gotowej masy z sera, jajek i cukru dodaj ostudzone masło, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy i wymieszaj.
- WykonanieWyjmij spód ciasta z lodówki i wyłóż masę serową. Wyrównaj wierzch i nakładaj łyżką masę makową, robiąc „kleksy”.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz świąteczny sernik z makiem 50-60 minut. Przed wyłączeniem piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do momentu, aż piekarnik całkiem ostygnie.
Jak podawać świąteczny sernik z makiem?
Świąteczny sernik z makiem kroję na porcję, delikatnie oprószam cukrem pudrem i każdy kawałek dodatkowo dekoruję połówką orzecha włoskiego oraz suszoną żurawiną. Jeżeli obawiasz się, że orzechy i żurawina spadną z wierzchu ciasta, to możesz użyć naturalnego „kleju” – zanurz dekorację w miodzie lub lukrze i ułóż na cieście.
Inne wersje świątecznego sernika z makiem
Możesz zmienić wygląd świątecznego wypieku, wykładając masę makową na spód z kruchych herbatników oraz przykrywając ją masą serową, a także nałożyć na spód naprzemiennie po 1-2 łyżki sera i maku oraz delikatnie wymieszać masy za pomocą szpatułki lub patyczka do szaszłyków.
Jak zrobić masę makową z suchego maku?
Gdy mam więcej czasu, robię masę makową ze sprawdzonego przepisu. 500 g suchego maku niebieskiego zalewam 500 ml wrzącego mleka, przykrywam i odstawiam do przestygnięcia, a następnie odcedzam i dwukrotnie mielę.
Do zmielonego maku dodaję 2 łyżki roztopionego masła, 3/4 szklanki cukru oraz miód do smaku. Mieszam składniki i ubijam sztywną pianę z 7 małych lub 6 średnich jajek oraz szczypty soli. Po wymieszaniu maku z pianą masa makowa jest gotowa do pieczenia. Z tej proporcji składników wychodzi około 1 kg masy makowej. Możesz wzbogacić jej smak suszonymi owocami, smażoną skórką pomarańczową, orzechami, a także aromatami np. migdałowym i rumowym (wymieszaj mak z bakaliami i aromatami przed dodaniem piany z białek).
Czytaj też:
Jak Święta to tylko z tym efektownym ciastem. Inne wypieki się chowająCzytaj też:
Waniliowo-czekoladowe wafle pokocha każdy. Smakują obłędnie, a łatwo je zrobisz z prostych składników