Gdy brakuje czasu na makowiec, robię te ślimaczki last minute. Trzy składniki i Wigilia uratowana

Gdy brakuje czasu na makowiec, robię te ślimaczki last minute. Trzy składniki i Wigilia uratowana

Dodano: 
Francuskie ślimaczki z makiem
Francuskie ślimaczki z makiem Źródło: Shutterstock / Olha Siomik
Ten przepis już nieraz uratował moją Wigilię. Makowe ślimaczki last minute podałam zamiast pracochłonnego makowca i wszyscy byli zadowoleni. Wystarczą dosłownie trzy produkty i 20 minut, by cieszyć się pysznym wypiekiem.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć deserów z makiem. Co jednak, jeśli goni nas czas? W sytuacjach awaryjnych warto wesprzeć się wygodnymi rozwiązaniami. Jednym z nich są ślimaczki z ciasta francuskiego, które zawsze wychodzą i świetnie smakują.

Jak zrobić francuskie ślimaczki z makiem?

Łatwiejszego przepisu już chyba nie ma. Wystarczy rozłożyć arkusz ciasta i pokryć go masą z puszki. A potem już tylko zwinąć, pokroić na plasterki, posmarować roztrzepanym jajkiem i wrzucić do piekarnika.

Wybierając gotowy produkt z maku, szukam tego z jak najmniejszą zawartością cukru, wynoszącą do 20 gramów na 100 g. Ponieważ niektóre masy mogą mieć nawet 35 procent tego składnika, jest to spora różnica.

Przepis: Francuskie ślimaczki z makiem

Pyszne ekspresowe ciastka z gotowych produktów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
173 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 425 g masy makowej (1/2 puszki)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekNastaw piekarnik na 220 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto na blacie oprószonym mąką i lekko rozwałkuj. Rozprowadź równomiernie masę, by dochodziła do krawędzi jednego z dłuższych boków. Zwiń wzdłuż niego ciasną roladę. Łączenie ciasta oraz wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  2. PieczeniePokrój rulon na plasterki o grubości około 2 centymetrów, ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut, aż ślimaczki ładnie się zarumienią.

Jak zrobić masę makową?

Gdy mam więcej czasu, robię masę samodzielnie z niewielkim dodatkiem miodu. Biorę na nią opakowanie mielonego maku o wadze 200 gramów, który zalewam szklanką gorącego mleka. Czekam, aż ziarenka wchłoną płyn i w razie potrzeby dolewam więcej.

Do maku dorzucam 100 gramów mieszanki bakalii – najczęściej rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wlewam 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki roztopionego masła oraz 1-2 łyżki likieru amaretto albo rumu. Ewentualnie zastępuję je aromatem migdałowym czy rumowym. Całość podgrzewam przez około 5 minut, a następnie chłodzę i już mogę używać do wypieków.

Moja masa ma nieco więcej kalorii niż te kupne (299 kcal w 100 gramach w porównaniu z dawką 200-250 kalorii), ale to dlatego, że zawiera o połowę więcej maku. Podczas gdy w gotowych nadzieniach jest tylko dwadzieścia kilka procent tego składnika, to ma ponad 30 procent. Dzięki temu zapewnia więcej cennych związków, zwłaszcza wapnia, żelaza, magnezu i cynku.

Czytaj też:
Smaruję ciasto aromatyczną masą i robię ekspresowe ślimaczki. Lepszych nie kupicie w cukierni
Czytaj też:
Te mięciutkie bułeczki robię z prostych składników. Są idealne nie tylko na niedzielne śniadanie