Jeśli macie ochotę na pyszną, słodką przekąskę, sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie. Raz-dwa przygotujecie z niego wyborne ciasteczka, które będą smakować lepiej niż z cukierni. To dzięki prostej, słodkiej masie o przyjemnym aromacie. Te ślimaczki doskonale smakują, gdy są lekko ciepłe. W sumie zimnych nie jadłam, bo znikają od razu po wyjęciu z piekarnika.
Czym posmarować ciasto na ślimaczki?
Ciasto francuskie na słodkie ślimaczki możecie posmarować różnymi masami. Dobrym wyborem będą np.: dżem, konfitura, marmolada, krem czekoladowo-orzechowy. Idealnie też sprawdzi się np. masa makowa czy cynamonowe masło. Ja stawiam na ten ostatni dodatek, bo moja rodzina najbardziej lubi tę aromatyczną wersję ślimaczków.
Jak zrobić cynamonowe ślimaczki?
Przygotowanie cynamonowych ślimaczków to sprawa prosta i szybka. Ciasto wystarczy rozwinąć, posmarować stopionym masłem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Po zrolowaniu, otrzymany rulon należy pokroić w plastry. Powstałe w ten sposób ślimaczki układa się na blasze do pieczenia i piecze 15-20 minut na rumiano.
Przepis: Cynamonowe ślimaczki
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze słodką masą cynamonową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 2–3 łyżki masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1–2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ślimaczkówCiasto rozwiń, posmaruj roztopionym masłem. Posyp równomiernie cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Potem pokrój je w plastry o szerokości ok. 2 cm.
- Pieczenie ciastekŚlimaczki ułóż płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz 15-20 minut, aż będą złociste i lekko chrupiące. Po przestygnięciu możesz je udekorować lukrem.
Przepis na lukier do domowych ślimaczków
Ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem masy cynamonowej w zasadzie nie potrzebują dekoracji, bo i tak wyglądają apetycznie. Jeśli jednak chcecie, możecie je udekorować lukrem. Domowy lukier przygotujecie następująco: 1/2 szklanki cukru pudru wsypcie do miseczki, dodajcie 1-2 łyżki soku z cytryny i całość ucierajcie, aż powstanie gładki, biały lukier. Zróbcie z niego ozdobne esy-floresy na górnej stronie ślimaczków.
Czytaj też:
Ta szybka przekąska uzależnia. Chrupiące ciasto i dwa dodatki, które znikają w mgnieniu okaCzytaj też:
Piekę blaty gotowego ciasta i przekładam prostym kremem. Ten deser rozpływa się w ustach