Nazwa tej słodkiej przekąski odnosi się do ciepłego, łagodnego wiatru. Zefiry są mięciutkie i lekkie jak obłoczki, a przy jedzeniu rozpływają się w ustach. Najbardziej lubię te różowe, do których zamiast barwników dodaję prawdziwe owoce. Słodycze wyglądają bardzo efektownie, ale ich przygotowanie wcale nie jest trudne.
Jak zrobić zefiry jagodowe?
Używam do nich mrożonych owoców albo ich mieszanki ze świeżymi. Najczęściej łączę borówki amerykańskie z czarnymi jagodami, ale do zefirów można wykorzystać także wiśnie, truskawki, maliny czy porzeczki.
Z owoców sporządzam słodki przecier, który ubijam z białkami. Ważnym składnikiem jest też syrop cukrowy, a całość zagęszcza żelatyna. Pianki zrobione według tego przepisu muszą jednak stężeć, dlatego jem następnego dnia.
Przepis: Zefiry jagodowe
Lekkie pianki z dodatkiem owoców leśnych.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 58 w każdej porcji
Składniki
Na masę:
- 0,6 kg świeżych lub rozmrożonych borówek amerykańskich i jagód
- 100 g drobnego cukru
- 2 białka
- 15-20 g żelatyny w proszku
- 4 łyżki cukru pudru do posypania
Na syrop:
- 350 g cukru
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOwoce zblenduj i przetrzyj przez drobne sito. Połącz mus z cukrem, podgrzej do rozpuszczenia i odstaw na bok. Zalej żelatynę taką ilością wody, by ją przykryć. Poczekaj, aż napęcznieje, po czym wstaw naczynie do kąpieli wodnej i mieszaj, aż będzie płynna.
- Gotowanie syropuWsyp cukier do garnka, wlej gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie podgrzewaj bez ruszania na niewielkim ogniu przez 10 minut. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut.
- Miksowanie pianyW tym czasie wlej wystudzony przecier do misy wraz z białkami. Ubijaj mikserem, zaczynając od wolnych obrotów i powoli je zwiększaj. Gdy po 7-8 minutach masa będzie napowietrzona jak beza, wlej powoli syrop, a na końcu żelatynę, ubijając jeszcze przez 3- 4 minuty.
- Formowanie zefirówWyłóż blachę papierem do pieczenia. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj równe porcje na pergamin. Odstaw na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc lub całą dobę, by obeschły. Posyp cukrem pudrem i trzymaj do 4 dni w hermetycznym pojemniku.
Przepis na zefiry – wskazówki
Do ubijania masy na zefiry zawsze biorę białka w temperaturze pokojowej, bo łatwiej tworzą pianę. Dokładam do niej syrop cukrowy, który przyrządzam z zegarkiem. Najlepiej jednak korzystać z termometru kuchennego. Temperatura syropu powinna sięgnąć 110-120 stopni, a następnie spaść do 90 stopni.
W tej recepturze można zastąpić żelatynę 4-5 gramami agaru w proszku. To roślinny dodatek żelujący pozyskiwany z wodorostów. Warto jednak wybrać rodzaj o sprawdzonym działaniu i neutralnym smaku.
Do formowania zefirów używam rękawa cukierniczego, ale sprawdzi się również grubszy woreczek na mrożonki z uciętym rogiem. Można ponadto rozprowadzić masę w płaskiej formie, a gdy zastygnie, pokroić ją w kostkę.
Co zrobić, żeby surowe jajka były bezpieczne?
Do pianek dodaję surowe białka, które mogą być źródłem bakterii powodujących zatrucia pokarmowe. Aby były bezpieczne, parzę jajka we wrzątku. Żeby nie pękały, powinny mieć temperaturę otoczenia. Wyjmuję je z lodówki 1-2 godziny wcześniej i upewniam się, że skorupki nie mają uszkodzeń.
Jajka wkładam na łyżce do garnka z wrzątkiem. Trzymam tam przez około 10 sekund, po czym wyjmuję i przelewam zimną wodą. Dopiero wtedy umieszczam w garnku kolejne. Jeśli przygotowuję więcej sztuk, sprawdzam temperaturę wody i ewentualnie ją podgrzewam. Tą metodą niszczę patogeny, które znajdują się na skorupce, ale nie ścinam białek.
Czytaj też:
Te puszyste pianki robię w 15 minut z trzech składników. Doskonale smakują, a kosztują groszeCzytaj też:
Z truskawek i kilku naturalnych dodatków robię leciutkie pianki. Zajadają nie tylko dzieci
