Puszysta, delikatna masa śmietanowo serowa oraz masa kokosowa tworzą ciasto, które zachwyca smakiem i lekkością. Anielskie ciasto to deser idealny na co dzień i na specjalne okazje.
Jak zrobić Anielskie ciasto?
Przygotowanie Anielskiego ciasta zajmuje niewiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Bazę deseru stanowi masa z wiórkami kokosowymi, którą można wyłożyć na spód z herbatników lub biszkoptów (poniższy przepis nie uwzględnia spodu). Masę kokosową przykrywam delikatną w smaku masą z serka mascarpone, śmietanki kremówki, białej czekolady (czekolada sprawia, że masa staje się stabilna) i wanilii. Masę serowo-śmietanową możesz również ustabilizować żelatyną (2 łyżeczki). Do masy z żelatyną trzeba dodać cukier, miód lub inne słodzidło do smaku.
Wskazówka: śmietanka kremówka 36%, która ma gęstą konsystencję, nie wymaga długiego chłodzenia. Zwykle nie sprawia również problemów podczas ubijania – szybko staje się puszysta. Jeżeli chcesz użyć śmietanki 30%, to polecam schładzać ją przez 12 godzin i ubijać w mocno schłodzonym naczyniu. Zamiast serka mascarpone możesz użyć serka śmietankowego, ricotty lub twarogu sernikowego w wiaderku.
Przepis: Anielskie ciasto
Aksamitny deser z wyraźną nutą kokosa i wanilii, którą przełamuje lekko kwaskowy, soczysty akcent borówek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
Na masę kokosową:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 125 ml gorącego mleka
- 125 ml gęstego mleczka kokosowego
- 150 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru
Na masę serowo-śmietanową:
- 400 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 80 g roztopionej białej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 100 g borówek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy kokosowejWiórki kokosowe umieść w garnku, zalej gorącym mlekiem, dodaj cukier i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Odstaw masę kokosową, żeby wystygła. Zimną masę kokosową wymieszaj z gęstym mleczkiem kokosowym i serkiem mascarpone. Serek mascarpone po schłodzeniu ustabilizuje masę.
- Przygotowanie masy serowo-śmietanowejW dużej misce ubij śmietankę kremówkę. Dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj serek mascarpone. Gdy masa będzie gęsta, dodaj roztopioną czekoladę i miksuj, aż składniki się połączą.
- WykonanieWyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm folią spożywczą. Dodaj masę kokosową, tworząc kopczyk o średnicy o 2 cm mniejszej niż tortownica. Na masę kokosową wyłóż masę serowo-śmietanową. Wyrównaj wierzch łyżką.
- ChłodzeniePrzykryj tortownicę i wstaw ciasto na 4 godziny do lodówki.
Jak podawać Anielskie ciasto?
Anielskie ciasto podaję mocno schłodzone. Przed podaniem dekoruję deser umytymi i osuszonymi borówkami. Możesz też udekorować efektowne ciasto innymi owocami np. malinami, truskawkami, jeżynami, porzeczkami, poziomkami, pokrojonym w kostkę mango, winogronami, pestkami granatu. Anielskie ciasto doskonale smakuje również bez dodatku owoców np. obsypane wiórkami kokosowymi, naturalnym kakao lub startą na tarce czekoladą.
Anielskie ciasto w wersji z pianą z białek
Jeżeli chcesz, żeby Anielskie ciasto bez pieczenia wyszło jeszcze bardziej puszyste, to dodaj do masy serowo-śmietanowej ubitą na sztywno pianę z 4 dużych białek. W tym przypadku polecam zastąpić białą czekoladę żelatyną lub dodać do masy z serka i śmietanki wystudzoną galaretkę przezroczystą/ inną galaretkę (1 opakowania galaretki rozpuść w 250 ml wrzątku). Pianę z białek trzeba delikatnie wmieszać w zmiksowane składniki.
Czytaj też:
To ciasto budyniowe bez pieczenia to czysta rozkosz. Robię je w 30 minut, ale znika jeszcze szybciejCzytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 2 torebki budyniu. Te proste, pyszne ciastka powstają w pół godziny