Lody z ananasa i mango z mlekiem kokosowym to słodki, orzeźwiający, egzotyczny przysmak, który doskonale sprawdza się w upalne dni. Deser przygotujesz ekspresowo, pozostanie jedynie czekanie, aż się zmrozi. To lody, które mają smak i kolor lata.
Jak zrobić lody z ananasa i mango?
Do przygotowania deseru potrzebujesz świeżych owoców: ananasa oraz mango. Warto wiedzieć, w jaki sposób uszykować świeżego ananasa.
Aby go przygotować, zacznij od odcięcia obu końcówek – górnej z liśćmi i dolnej. Następnie ustaw owoc pionowo i ostrym nożem ścinaj skórkę od góry do dołu, podążając za kształtem ananasa. Usuń pozostałe "oczka", czyli twarde ciemne punkciki – można to zrobić nożem lub specjalnym wykrawaczem. Gdy ananas jest już obrany, przekrój go wzdłuż na ćwiartki i wytnij twardy, włóknisty środek. Pozostały miąższ pokrój w kostkę lub plasterki i gotowe.
Do owoców dołóż gęste mleko kokosowe: doda ono egzotycznego smaku lodom, ale też sprawi, że ich konsystencja będzie delikatniejsza. Te lody nie wymagają dodatku cukru: dojrzałe owoce same w sobie są wystarczająco słodkie.
Przepis: Lody z ananasem i mango
Domowe lody z trzech składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 84 w każdej porcji
Składniki
- 1 ananas
- 1 mango
- 1 szklanka mleka kokosowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na lodyAnanasa obierz i pokrój na kawałki, mango również. Zmiksuj z mlekiem kokosowym na gładkie, puszyste smoothie.
- Mrożenie lodówPrzelej masę do kubeczków, włóż w każdy patyczek i zamroź.
Dodatki do domowych lodów ananasowych
Gotowe lody możesz dodatkowo oblać czekoladą, która zastygnie na nich i stworzy chrupiącą polewę. Ale to nie jest jedyny pomysł na eksperymenty smakowe z takimi lodami. Możesz do części masy na lody dodać wiórki kokosowe, albo – w wersji mniej fit, ale wyjątkowo smacznej – pokruszone praliny kokosowe (typu rafaello). Smacznym pomysłem na urozmaicenie smaku lodów jest dodanie do nich listków mięty i soku z limonki.
Czytaj też:
Te ekspresowe lody z malinami zachwycają aksamitnością. Mają prosty skład, a smakują nieziemskoCzytaj też:
Ekspresowe lody robię z kawałków arbuza. Bez długiego czekania i bez maszynki