Orzeźwiające, zdrowe lody robię z trzech składników. Nie dodaję grama cukru

Orzeźwiające, zdrowe lody robię z trzech składników. Nie dodaję grama cukru

Dodano: 
Lody z ananasa i mango
Lody z ananasa i mango Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
Te mocno owocowe lody to tylko kilka chwil pracy, a resztę robi już zamrażarka. Nie trzeba ani maszynki, ani ponownego miksowania.

Lody z ananasa i mango z mlekiem kokosowym to słodki, orzeźwiający, egzotyczny przysmak, który doskonale sprawdza się w upalne dni. Deser przygotujesz ekspresowo, pozostanie jedynie czekanie, aż się zmrozi. To lody, które mają smak i kolor lata.

Jak zrobić lody z ananasa i mango?

Do przygotowania deseru potrzebujesz świeżych owoców: ananasa oraz mango. Warto wiedzieć, w jaki sposób uszykować świeżego ananasa.

Aby go przygotować, zacznij od odcięcia obu końcówek – górnej z liśćmi i dolnej. Następnie ustaw owoc pionowo i ostrym nożem ścinaj skórkę od góry do dołu, podążając za kształtem ananasa. Usuń pozostałe "oczka", czyli twarde ciemne punkciki – można to zrobić nożem lub specjalnym wykrawaczem. Gdy ananas jest już obrany, przekrój go wzdłuż na ćwiartki i wytnij twardy, włóknisty środek. Pozostały miąższ pokrój w kostkę lub plasterki i gotowe.

Do owoców dołóż gęste mleko kokosowe: doda ono egzotycznego smaku lodom, ale też sprawi, że ich konsystencja będzie delikatniejsza. Te lody nie wymagają dodatku cukru: dojrzałe owoce same w sobie są wystarczająco słodkie.

Przepis: Lody z ananasem i mango

Domowe lody z trzech składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
84 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ananas
  • 1 mango
  • 1 szklanka mleka kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na lodyAnanasa obierz i pokrój na kawałki, mango również. Zmiksuj z mlekiem kokosowym na gładkie, puszyste smoothie.
  2. Mrożenie lodówPrzelej masę do kubeczków, włóż w każdy patyczek i zamroź.

Dodatki do domowych lodów ananasowych

Gotowe lody możesz dodatkowo oblać czekoladą, która zastygnie na nich i stworzy chrupiącą polewę. Ale to nie jest jedyny pomysł na eksperymenty smakowe z takimi lodami. Możesz do części masy na lody dodać wiórki kokosowe, albo – w wersji mniej fit, ale wyjątkowo smacznej – pokruszone praliny kokosowe (typu rafaello). Smacznym pomysłem na urozmaicenie smaku lodów jest dodanie do nich listków mięty i soku z limonki.

Czytaj też:
Te ekspresowe lody z malinami zachwycają aksamitnością. Mają prosty skład, a smakują nieziemsko
Czytaj też:
Ekspresowe lody robię z kawałków arbuza. Bez długiego czekania i bez maszynki