To ciasto, które zawsze wychodzi i nie znamy nikogo, kto odmówiłby kawałka takiego deseru. Sekret to puszysty biszkopt, delikatny, śmietankowy krem i mnóstwo świeżych, soczystych owoców.
Jak zrobić biszkopt z kremem i owocami?
Aby zrobić prosty biszkopt, wystarczy znać jedną zasadę: zważ wybite ze skorupek jajka, a następnie weź tyle samo cukru pudru i tyle samo mąki. W przepisie podajemy proporcje na jajka L. Przepis jest maksymalnie uproszczony: jajka ubija się na puszysty kogel-mogel, bez konieczności rozdzielania białek i żółtek. Potem wystarczy dodać cukier i mąkę.
Ważne jest, aby jajka na biszkopt były w temperaturze pokojowej. Zupełnie inaczej niż składniki na krem: śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone. Krem można dodatkowo ustabilizować śmietanfiksem, ale zwykle nie ma takiej potrzeby.
Pyszny patent na to ciasto, to zrobienie dwóch warstw kremu z różnymi owocami. Nasza propozycja to krem z kawałkami truskawek oraz krem z borówkami, ale możesz wykorzystać też inne owoce, np. maliny, jeżyny czy pokrojone na kawałki morele.
Przepis: Biszkopt z kremem i owocami
Pyszny pomysł na domowe ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 613 w każdej porcji
Składniki
na biszkopt:
- 4 jajka L
- 230 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
do nasączenia:
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany 36%
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 200 g truskawek
- 200 g borówek
Sposób przygotowania
- Piecznie biszkoptuCałe jajka zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Dodaj cukier puder, wymieszaj na niższych obrotach. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj w masę z jajek i cukru. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz ok. 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź, podziel na trzy blaty i nasącz wodą z cytryną i cukrem.
- Robienie kremuŚmietankę, mascarpone i cukier ubij na puszysty krem. Podziel go na trzy części. Do jednej dodaj borówki, do drugiej pokrojone truskawki. Część owoców zostaw do dekoracji.
- Przekładanie ciastaPrzełóż ciasto warstwami kremu z owocami. Na wierzch wyłóż sam krem i udekoruj pozostałymi owocami.
Gotowe ciasto można dekorować w dowolny sposób, nie tylko samymi owocami. Pięknie będą wyglądać listki mięty czy melisy można też wykorzystać kawałki ciastek lub pralin.
Inne pomysły na biszkopt z kremem
Sezonowe owoce to jeden z najlepszych dodatków do tego typu ciast, ale nie jest to jedyna możliwość. Możesz do kremu dodać także pokrojoną w kostkę kolorową galaretkę, pokruszone ciastka lub biszkopty, kawałki batoników czy czekoladę. Można też aromatyzować sam krem: dodaj do niego np. skórkę otartą z cytryny i limonki, aby uzyskać efekt odświeżającego, letniego smaku.
Czytaj też:
Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwoCzytaj też:
Najszybsze ciasto bez pieczenia robię z dwóch składników. Znika do ostatniego okruszka