Biszkopt z kremem i owocami zrobisz w niecałą godzinę. To najlepsze ciasto na niedzielę

Biszkopt z kremem i owocami zrobisz w niecałą godzinę. To najlepsze ciasto na niedzielę

Dodano: 
Biszkopt z kremem i owocami
Biszkopt z kremem i owocami Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza/Smaki.pl
To ciasto doskonałe do kawy, świetne jako ciasto na niedzielę czy specjalne okazje. Robi się je łatwo i zawsze znika do ostatniego okruszka.

To ciasto, które zawsze wychodzi i nie znamy nikogo, kto odmówiłby kawałka takiego deseru. Sekret to puszysty biszkopt, delikatny, śmietankowy krem i mnóstwo świeżych, soczystych owoców.

Jak zrobić biszkopt z kremem i owocami?

Aby zrobić prosty biszkopt, wystarczy znać jedną zasadę: zważ wybite ze skorupek jajka, a następnie weź tyle samo cukru pudru i tyle samo mąki. W przepisie podajemy proporcje na jajka L. Przepis jest maksymalnie uproszczony: jajka ubija się na puszysty kogel-mogel, bez konieczności rozdzielania białek i żółtek. Potem wystarczy dodać cukier i mąkę.

Ważne jest, aby jajka na biszkopt były w temperaturze pokojowej. Zupełnie inaczej niż składniki na krem: śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone. Krem można dodatkowo ustabilizować śmietanfiksem, ale zwykle nie ma takiej potrzeby.

Pyszny patent na to ciasto, to zrobienie dwóch warstw kremu z różnymi owocami. Nasza propozycja to krem z kawałkami truskawek oraz krem z borówkami, ale możesz wykorzystać też inne owoce, np. maliny, jeżyny czy pokrojone na kawałki morele.

Przepis: Biszkopt z kremem i owocami

Pyszny pomysł na domowe ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
613 w każdej porcji

Składniki

na biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 230 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej

do nasączenia:

  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany 36%
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 200 g truskawek
  • 200 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Piecznie biszkoptuCałe jajka zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Dodaj cukier puder, wymieszaj na niższych obrotach. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj w masę z jajek i cukru. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz ok. 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź, podziel na trzy blaty i nasącz wodą z cytryną i cukrem.
  2. Robienie kremuŚmietankę, mascarpone i cukier ubij na puszysty krem. Podziel go na trzy części. Do jednej dodaj borówki, do drugiej pokrojone truskawki. Część owoców zostaw do dekoracji.
  3. Przekładanie ciastaPrzełóż ciasto warstwami kremu z owocami. Na wierzch wyłóż sam krem i udekoruj pozostałymi owocami.

Gotowe ciasto można dekorować w dowolny sposób, nie tylko samymi owocami. Pięknie będą wyglądać listki mięty czy melisy można też wykorzystać kawałki ciastek lub pralin.

Inne pomysły na biszkopt z kremem

Sezonowe owoce to jeden z najlepszych dodatków do tego typu ciast, ale nie jest to jedyna możliwość. Możesz do kremu dodać także pokrojoną w kostkę kolorową galaretkę, pokruszone ciastka lub biszkopty, kawałki batoników czy czekoladę. Można też aromatyzować sam krem: dodaj do niego np. skórkę otartą z cytryny i limonki, aby uzyskać efekt odświeżającego, letniego smaku.

Czytaj też:
Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwo
Czytaj też:
Najszybsze ciasto bez pieczenia robię z dwóch składników. Znika do ostatniego okruszka

Źródło: smaki.pl