Koniec roku szkolnego to zwieńczenie kilku miesięcy nauki. Moje dzieci, tak jak chyba każde, czekają na ten dzień z utęsknieniem. Ja z tej okazji przygotowuję zawsze coś słodkiego. To taka mała nagroda za pracę i uczczenie początku wakacji. Gorąco polecam wam czekoladową chmurkę, której nie trzeba piec i wszystkim smakuje.
Jak zrobić spód do ciasta bez pieczenia?
Spód do ciasta bez pieczenia najłatwiej jest zrobić z herbatników lub biszkoptów. Wystarczy wyłożyć nimi dno formy i gotowe. Jednak o wiele lepszy i smaczniejszy efekt uzyskacie, jeśli pokruszycie herbatniki i zamienicie je w jednolity, kruchy spód. Trzeba tylko połączyć ciastkowy proszek z roztopionym masłem, wylepić masą dno tortownicy i całość schłodzić.
Jak zrobić czekoladową chmurkę?
Nie wiem, jak wasze dzieci, ale moje uwielbiają lekkie, puszyste desery. Ten czekoladowy zrobię z serka mascarpone, bitej śmietany i roztopionej czekolady. By masa była zwięzła i ładnie dała się kroić, zestalę ją żelatyną. Takie ciasto bez pieczenia doskonale smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Świetnie więc sprawdzi się nawet w upalny dzień.
Przepis: Czekoladowa chmurka
Puszyste ciasto bez pieczenia z dodatkiem czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
Na masę:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Na polewę:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zblenduj na proszek. Masło podgrzej do roztopienia, zmiksuj z okruchami ciastek. Masę przesyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociśnij łyżką, schłodź.
- Przygotowanie masyŻelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przestudź. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj mascarpone i miksuj chwilę do połączenia. Dodaj przestudzoną czekoladę i ewentualnie cukier puder, krótko zmiksuj. Napęczniałą żelatynę podgrzej do rozpuszczenia, wymieszaj z łyżką masy, dodaj do kremu, wymieszaj. Masę wylej na kruchy spód, wyrównaj, schłodź.
- Dekorowanie ciastaŻelatynę na polewę zalej 2 łyżkami wody, odstaw na 5 minut. Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj kawałki czekolady, mieszaj aż się rozpuści.Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudź, wylej na czekoladową piankę. Deser przykryj kawałkiem folii spożywczej, wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężał.
Jak udekorować czekoladową chmurkę?
Wierzch czekoladowej chmurki dekoruję polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu deser lśni, co wygląda niezwykle apetycznie. Dodatkowo możecie go udekorować sezonowymi owocami, np. borówkami, malinami czy kawałkami truskawek. Dobrze też będzie się prezentować posypka z gorzkiej czekolady, startej na dużych oczkach.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, jak pyszne może być zdrowe ciasto bez cukru! Ten przepis robi furoręCzytaj też:
Gdy pojawią się morele, biorę się za przygotowanie tego puszystego ciasta. Kruszonka czyni cuda