Domowe ciasteczka z owocami z pewnością znajdą wielu amatorów. Przygotowane bezpośrednio przed spożyciem, zachwycą delikatnością i chrupkością, a za sprawą dodanej masy i owoców będą smaczne i wilgotne. Podstawą tych ciastek będzie gotowe ciasto francuskie, które ekspresowo przerabia się na słodką przekąskę.
Jaką masą posmarować ciasto francuskie?
Co prawda kawałki owoców można ułożyć bezpośrednio na porcji ciasta francuskiego. Jednak, by ciasteczka wyszły smaczne i wilgotne, ciasto warto wcześniej posmarować słodką masą. Jaką? Moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tu masa serowa, która jest szybka do zrobienia i doskonale komponuje się z morelami. Wystarczy więc sięgnąć po twaróg sernikowy, mascarpone lub serek homogenizowany i wymieszać go z jajkiem i ewentualnie cukrem.
Jak zrobić ciasteczka–słoneczka?
Ciasteczka–słoneczka to ekspresowa, słodka przekąska z ciasta francuskiego. By ją przygotować, wystarczy rozwinąć ciasto, pokroić je w kwadraty, posmarować masą twarogową, a potem ułożyć na niej cząstki moreli. Po upieczeniu ciasteczka mają chrupiący spód i wilgotny wierzch z owocową nutą.
Przepis: Ciasteczka–słoneczka z morelami
Ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem masy twarogowej i moreli
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 250 g twarogu sernikowego
- 1-2 łyżki cukru
- 1 małe jajko
- 10-15 moreli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMorele umyj, osusz, każdą przekrój na połowę, usuń pestkę, miąższ pokrój na cząstki. Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem. Ciasto francuskie rozwiń na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój je w kwadraty równej wielkości, lekko rozsuń.
- Formowanie i pieczenie ciastekWierzch każdej porcji ciasta posmaruj masą twarogową, pozostawiając wolny brzeg o szerokości ok. 1 cm. Na twarogu ułóż cząstki moreli, tak by powstały słoneczka. Ciastka piecz 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Migdałowa masa do ciasteczek–słoneczek
Moje ciasteczka–słoneczka robię na wzór tartaletek z kremem migdałowym. Przy kremie jest nieco więcej pracy, niż przy masie twarogowej, ale jeśli ktoś lubi, podaję przepis. 100 g rozmiękczonego masła należy utrzeć ze 100 g cukru, a potem zmiksować z jajkiem. Do masy trzeba też dodać ekstrakt waniliowy, 100 g mielonych migdałów i łyżkę mąki pszennej. Po wymieszaniu na gładką masę krem jest gotowy do smarowania.
Czytaj też:
To nie są zwykłe ciasteczka owsiane. Czekolada, sernik i owoce w jednym zdrowym deserzeCzytaj też:
Taki sernik robię, gdy zaczynają się wakacje. Bez pieczenia, a znika w minutę