Z 4 prostych składników robię obłędny mus. Lekki jak chmurka deser nie wymaga długiego chłodzenia

Z 4 prostych składników robię obłędny mus. Lekki jak chmurka deser nie wymaga długiego chłodzenia

Dodano: 
Mus karmelowo-kawowy
Mus karmelowo-kawowy Źródło: Shutterstock / MaraZe
Masz ochotę na coś słodkiego? Mus karmelowo-kawowy przygotujesz w 15 minut! Deser nie wymaga dodawania żelatyny oraz świetnie smakuje od razu po przygotowaniu i po schłodzeniu.

Umiarkowanie słodki mus karmelowo-kawowy na pewno trafi w gusta każdego łasucha. Deser jest bardzo puszysty i rozpływa się w ustach, zapewniając wyjątkowe doznania smakowe.

Do czego można wykorzystać mus karmelowo-kawowy?

Mus karmelowo-kawowy to obłędnie kremowy deser, który serwuję w pucharkach bez dodatków oraz np. z pokruszonymi biszkoptami/herbatnikami i sosem czekoladowym, a także wykorzystuję jako m.in.:

  • krem do tortów (w tym przypadku warto dodać 1 łyżeczkę żelatyny na 500 ml śmietanki, żeby mus był bardziej stabilny i nie wypływał podczas krojenia ciasta);
  • nadzienie do rurek waflowych i rurek z ciasta francuskiego,
  • nadzienie do babeczek i tarty,
  • dekorację muffinów oraz innych ciast i ciasteczek,
  • nadzienie do ptysiów i eklerów,
  • nadzienie do bezy.

Nie przepadasz za smakiem kawy lub karmelu? Dodaj do ubitej na sztywno śmietanki zagęszczony żelatyną mus owocowy, zmielone na pył migdały, zmielone na pył orzechy włoskie/laskowe, krem/pastę pistacjową lub zmielone na pył pistacje, namoczone w ciepłym mleku i odciśnięte wiórki kokosowe. Polecam przepis na lekki mus truskawkowy.

Jak zrobić mus karmelowo-kawowy?

Bazę obłędnie pysznego musu stanowi gęsta i słodka śmietanka kremówka 36%, która bardzo łatwo się ubija i nie wymaga stabilizujących krem zagęstników. Ubitą na sztywno śmietankę kremówkę łączę z roztopionymi krówkami mlecznymi o krótkim, naturalnym składzie oraz kawą rozpuszczalną. Smak musu możesz dopasować do indywidualnych preferencji, zmieniając proporcje krówek i kawy, a także dodając np. białą, mleczną lub gorzką czekoladę (roztopioną), ekstrakt waniliowy, cynamon, serek mascarpone.

Przepis: Mus karmelowo-kawowy

Deser lekki jak chmurka rozpływa się w ustach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
427 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g krówek mlecznych
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki ciepłej wody

Do dekoracji:

  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników musuŚmietankę kremówkę umieść w wysokim naczyniu. Krówki połam na mniejsze kawałki, roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Zalej kawę rozpuszczalną ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Ubijanie śmietanki i łączenie z dodatkamiUbij śmietankę na sztywno. 2-3 łyżki bitej śmietany zmiksuj z rozpuszczonymi krówkami oraz kawą rozpuszczalną. Śmietankę z dodatkami połącz z resztą bitej śmietany, miksując na niskich obrotach lub mieszając rózgą kuchenną.
  3. Przygotowanie polewyPołamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj. Wskazówka: do polewy możesz dodać kawę rozpuszczalną do smaku.
  4. DekorowanieGotowy mus przełóż do pucharków (możesz skorzystać z rękawa cukierniczego z szeroką końcówką). Udekoruj wierzch deseru polewą czekoladową.

Wskazówka: śmietanka kremówka 36% powinna być zimna, jednak nie musi być bardzo mocno schłodzona. Jeżeli chcesz przygotować mus karmelowo-kawowy na śmietance 30%, to pamiętaj, żeby schładzać śmietankę przez dłuższy czas (najlepiej 12 godzin). Śmietankę 30% polecam ubijać w schłodzonym naczyniu.

Czytaj też:
Ekspresowe, zdrowe lody z dwóch składników. Kosztują grosze, a smakują niebiańsko
Czytaj też:
Ptasie mleczko owocowe to u mnie hit ostatnich tygodni. Jest pyszne i wartościowe