Umiarkowanie słodki mus karmelowo-kawowy na pewno trafi w gusta każdego łasucha. Deser jest bardzo puszysty i rozpływa się w ustach, zapewniając wyjątkowe doznania smakowe.
Do czego można wykorzystać mus karmelowo-kawowy?
Mus karmelowo-kawowy to obłędnie kremowy deser, który serwuję w pucharkach bez dodatków oraz np. z pokruszonymi biszkoptami/herbatnikami i sosem czekoladowym, a także wykorzystuję jako m.in.:
- krem do tortów (w tym przypadku warto dodać 1 łyżeczkę żelatyny na 500 ml śmietanki, żeby mus był bardziej stabilny i nie wypływał podczas krojenia ciasta);
- nadzienie do rurek waflowych i rurek z ciasta francuskiego,
- nadzienie do babeczek i tarty,
- dekorację muffinów oraz innych ciast i ciasteczek,
- nadzienie do ptysiów i eklerów,
- nadzienie do bezy.
Nie przepadasz za smakiem kawy lub karmelu? Dodaj do ubitej na sztywno śmietanki zagęszczony żelatyną mus owocowy, zmielone na pył migdały, zmielone na pył orzechy włoskie/laskowe, krem/pastę pistacjową lub zmielone na pył pistacje, namoczone w ciepłym mleku i odciśnięte wiórki kokosowe. Polecam przepis na lekki mus truskawkowy.
Jak zrobić mus karmelowo-kawowy?
Bazę obłędnie pysznego musu stanowi gęsta i słodka śmietanka kremówka 36%, która bardzo łatwo się ubija i nie wymaga stabilizujących krem zagęstników. Ubitą na sztywno śmietankę kremówkę łączę z roztopionymi krówkami mlecznymi o krótkim, naturalnym składzie oraz kawą rozpuszczalną. Smak musu możesz dopasować do indywidualnych preferencji, zmieniając proporcje krówek i kawy, a także dodając np. białą, mleczną lub gorzką czekoladę (roztopioną), ekstrakt waniliowy, cynamon, serek mascarpone.
Przepis: Mus karmelowo-kawowy
Deser lekki jak chmurka rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 427 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g krówek mlecznych
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki ciepłej wody
Do dekoracji:
- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżka śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników musuŚmietankę kremówkę umieść w wysokim naczyniu. Krówki połam na mniejsze kawałki, roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Zalej kawę rozpuszczalną ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Ubijanie śmietanki i łączenie z dodatkamiUbij śmietankę na sztywno. 2-3 łyżki bitej śmietany zmiksuj z rozpuszczonymi krówkami oraz kawą rozpuszczalną. Śmietankę z dodatkami połącz z resztą bitej śmietany, miksując na niskich obrotach lub mieszając rózgą kuchenną.
- Przygotowanie polewyPołamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj. Wskazówka: do polewy możesz dodać kawę rozpuszczalną do smaku.
- DekorowanieGotowy mus przełóż do pucharków (możesz skorzystać z rękawa cukierniczego z szeroką końcówką). Udekoruj wierzch deseru polewą czekoladową.
Wskazówka: śmietanka kremówka 36% powinna być zimna, jednak nie musi być bardzo mocno schłodzona. Jeżeli chcesz przygotować mus karmelowo-kawowy na śmietance 30%, to pamiętaj, żeby schładzać śmietankę przez dłuższy czas (najlepiej 12 godzin). Śmietankę 30% polecam ubijać w schłodzonym naczyniu.
Czytaj też:
Ekspresowe, zdrowe lody z dwóch składników. Kosztują grosze, a smakują niebiańskoCzytaj też:
Ptasie mleczko owocowe to u mnie hit ostatnich tygodni. Jest pyszne i wartościowe