Kultowe ciasteczka z makiem i marmoladą zrobiłam w pół godziny. Wystarczy pięć prostych składników

Kultowe ciasteczka z makiem i marmoladą zrobiłam w pół godziny. Wystarczy pięć prostych składników

Dodano: 
Bitki z makiem (baletki)
Bitki z makiem (baletki) Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Bitki z makiem to smak mojego dzieciństwa. Robi się je łatwo, a smakują lepiej niż sklepowe.

Bitki z makiem lub inaczej baletki to proste biszkopty z makiem przełożone słodką, gęstą marmoladą. Dziś najczęściej kupuję je w małych, osiedlowych sklepikach, ale ostatnio, dzięki rozmowie z redakcyjną koleżanką, która o nich wspomniała, postanowiłam spróbować je upiec. Moja pierwsza myśl, kiedy ugryzłam gotowe ciastko? Dlaczego upiekłam je dopiero teraz! Pyszne bitki z makiem robi się bardzo łatwo i zaskakująco szybko.

Jak zrobić bitki z makiem?

Bazą bitek z makiem (baletek) są biszkopty. Lubię przepisy proste i szybkie, dlatego wybrałam najłatwiejszy przepis na biszkopt, jaki znam. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. To przepis... bez przepisu, a wystarczy znać prostą zasadę: weź tyle mąki i cukru pudru, ile ważą wybite ze skorupek jaja. W przepisie poniżej podałam proporcje na dwa jajka L, ale najprościej samemu odważyć składniki.

Z dwóch jaj wyszła mi cała blacha biszkopcików. Przed pieczeniem trzeba je posypać obficie makiem. A potem wystarczy już tylko nadziać marmoladą. Taką marmoladę bez problemu kupisz w każdym markecie. Jest ona dość twarda, dlatego ja ją najpierw mieszam widelcem, a potem przekładam do małego rękawa cukierniczego (może być zwykły worek) i nakładam porcje na połowę ciastek.

Rada: jeśli chcesz zrobić biszkopty z podwójnej ilości składników, włóż jedną blachę ciastek do piekarnika i w tym czasie szykuj drugą.

Przepis: Bitki z makiem (baletki)

Kultowe biszkopty z makiem i marmoladą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
128 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka L
  • 118 g cukru pudru
  • 118 g mąki pszennej
  • 4 łyżki maku
  • 6 łyżek twardej marmolady

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCałe jajka ubij na puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera, dodaj cukier, a na koniec mąkę (mieszaj tylko do połączenia składników).
  2. Pieczenie biszkoptów
    Pieczenie biszkoptów
    Przełóż ciasto do worka lub rękawa cukierniczego, zetnij końcówkę i wyciskaj niewielkie porcje na wyłożoną papierem blachę (zachowaj odstęp pomiędzy ciastkami). Posyp makiem i piecz ok. 15 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
  3. Składanie ciastek
    Składanie ciastek
    Marmoladę rozmieszaj i nakładaj porcje na połowę ciasteczek (można użyć szprycy lub przełożyć marmoladę do rękawa), a następnie przykrywaj pozostałymi ciasteczkami.

Jak przechowywać ciasteczka baletki?

Baletki zaraz po zrobieniu są lekko chrupiące. Aby uzyskać efekt mięciutkich biszkopcików, najlepiej przełożyć bitki z makiem do zamykanego pojemnika i jeść na drugi dzień. To doskonała słodka przekąska do kawy albo herbaty.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Galaretki rodem z PRL-u. Kolorowy deser w pucharkach zrobisz łatwo, a pokochają go wszyscy