Tę roladę mama robiła tylko na święta. Teraz piekę ją na weekend do kawy. Spróbuj tego deseru

Tę roladę mama robiła tylko na święta. Teraz piekę ją na weekend do kawy. Spróbuj tego deseru

Dodano: 
Rolada czekoladowo-bananowa
Rolada czekoladowo-bananowa Źródło: Shutterstock / Julie208
Ta słodka rolada przenosi mnie do czasów dzieciństwa. Uwielbiamy to ciasto za idealne połączenie smaków i konsystencji, które sprawiają, że znika w mgnieniu oka. Wypróbuj ten przepis na deser.

Rolada biszkoptowa to jeden z tradycyjnych wypieków kuchni polskiej. Puszyste ciasto, przełożone lekkim kremem oraz dodatki, m.in. owoce, sprawiają, że prosty, tani deser zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Rolada czekoladowo-bananowa z przepisu mojej mamy smakuje wybornie – połączenie kakaowego biszkoptu oraz kremu czekoladowego i bananów gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.

Co zrobić, żeby biszkopt nie pękał w czasie zwijania?

Podczas pieczenia ciasta biszkoptowego na roladę trzeba przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze i najważniejsze – składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przepis mojej mamy uwzględnia ubicie całych jaj z cukrem, a następnie dodanie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Żeby biszkopt nie wysychał i wyszedł bardziej elastyczny, dodaję dodatkowo 2 łyżki klarowanego masła (roztopionego i wystudzonego).

Drugą i równie ważną kwestią jest wyłożenie ciasta na dużą blachę (biszkopt na roladę powinien być cienki) oraz krótkie pieczenie – wystarczy 10-15 minut (w zależności od piekarnika), żeby ciasto nie było surowe. Taki biszkopt jest miękki i bardzo elastyczny (po naciśnięciu szybko odzyskuje kształt).

Biszkopt nie popęka podczas zwijania, jeżeli tuż po upieczeniu (powinien być gorący) wyjmiesz go z blaszki, zrolujesz, owiniesz w bawełnianą ściereczkę lub papierowy ręcznik i pozostawisz do całkowitego wystygnięcia. Wskazówka: jeśli biszkopt mocno wyrośnie, to możesz bardzo delikatnie rozwałkować gorące ciasto, a następnie zwinąć.

Jak zrobić roladę czekoladowo-bananową krok po kroku?

W czasie, gdy biszkopt stygnie, robię lekki krem o intensywnym smaku czekolady. Bazę kremu stanowi śmietanka 36%, którą ubijam na sztywno, a następnie dodaję roztopioną czekoladę deserową (opcjonalnie mleczną lub gorzką). Krem z przepisu mojej mamy zawierał dodatek żelatyny (1 łyżeczka), którą zastąpiłem serkiem mascarpone (ten składnik świetnie stabilizuje i zagęszcza bitą śmietanę). Wskazówka: ekspresową wersję kremu przygotujesz, łącząc serek mascarpone (400 g) z 4-5 łyżkami gotowego kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego.

Schłodzony biszkopt przekładam kremem oraz całymi bananami (najlepiej, żeby były mocno dojrzałe), zwijam roladę i schładzam przez 2-3 godziny.

Przepis: Rolada czekoladowo-bananowa

Ten deser to genialne połączenie delikatnego biszkoptu, smaku czekolady, owoców i śmietanki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
312 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g roztopionej czekolady deserowej

Dodatkowo:

  • 2-3 średnie banany

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta biszkoptowegoMąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wbij do miski i ubij razem z cukrem na lekką, puszystą i jasną masę. Do masy jajecznej dodaj roztopione masło i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszaj rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką.
  2. PieczenieWyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wyrównaj wierzch łyżką i piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowy biszkopt od razu wyjmij z piekarnika, wyłóż na ściereczkę lub ręcznik papierowy, zdejmij papier do pieczenia i zwiń.
  3. Przygotowanie kremu czekoladowegoŚmietankę kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Dodaj serek mascarpone oraz roztopioną czekoladę i miksuj, aż składniki się połączą.
  4. WykonaniePosmaruj biszkopt kremem. Wzdłuż dłuższego brzegu ułóż obrane banany i zwiń roladę. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Roladę czekoladowo-bananową podaję schłodzoną. To pyszne ciasto pasuje do kawy i herbaty. Moje dzieci kochają ten deser ze szklanką mleka.

Czytaj też:
Tylko tak robię śmietanowiec z truskawkami. Lekki, puszysty i obłędnie pyszny
Czytaj też:
Zrobiłem ten kakaowy tort raz i już nigdy nie sięgnąłem po ptasie mleczko. Lekki jak chmurka