Tylko tak robię śmietanowiec z truskawkami. Lekki, puszysty i obłędnie pyszny

Tylko tak robię śmietanowiec z truskawkami. Lekki, puszysty i obłędnie pyszny

Dodano: 
Śmietanowiec z truskawkami
Śmietanowiec z truskawkami Źródło: Shutterstock / Ivan Mateev
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Jednym z tradycyjnych deserów z aromatycznymi owocami jest lekki jak chmurka śmietanowiec. Jak przygotować to ciasto, żeby wyszło idealne?

Jeśli szukasz deseru, który łączy lekkość, świeżość i słodycz, a do tego nie wymaga pieczenia, śmietanowiec z truskawkami będzie strzałem w dziesiątkę. To deser, który przygotujesz do chłodzenia ekspresowo, a dzięki poniższym wskazówkom, unikniesz stresu i rozczarowania, które związane są z często popełnianymi błędami.

Jak zrobić lekki, puszysty i stabilny śmietanowiec z truskawkami?

Śmietanowiec z truskawkami to prawdziwy hit. Nie musisz korzystać z piekarnika, a mimo to zyskujesz efektowny i pyszny tort, idealny na letnie przyjęcia, niedzielny podwieczorek czy deser na co dzień. Delikatny, aksamitny krem śmietanowy doskonale komponuje się z kwaskowatymi, soczystymi truskawkami, a spód z herbatników przyjemnie chrupie i dodaje ciastu charakteru.

Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania masy ze śmietanki kremówki jest odpowiednio długie miksowanie – śmietanka powinna zostać ubita na sztywno. Najczęściej popełnianym błędem podczas robienia śmietanowca jest użycie śmietany kremówki, która nie jest mocno schłodzona. Śmietanka 30% wymaga długiego chłodzenia przed ubijaniem – powinna być przechowywana w niskiej temperaturze przez minimum 12 godzin i ubijana w schłodzonym naczyniu. Śmietanka 36% również powinna być zimna, ale nie musi być bardzo długo chłodzona.

Lepiej zapobiegać niż martwić się nieodpowiednią konsystencją masy śmietanowej, więc zawsze ubijam śmietankę w szklanym lub metalowym, zimnym naczyniu oraz schładzam trzepaczki miksera. Na każde 500 ml śmietanki dodaję 2 łyżki cukru pudru oraz 3 łyżeczki rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny, która sprawia, że masa po stężeniu ma konsystencję galaretki (jeżeli chcesz, żeby śmietanowiec miał lżejszą konsystencję, to dodaj na każde 500 ml śmietanki 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny – masa będzie na tyle stabilna, że kawałki deseru zachowają kształt po pokrojeniu).

Żelatynę najpierw miksuję z kilkoma łyżkami bitej śmietany, a następnie dodaję do reszty masy i miksuję do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę śmietanową wstawiam do lodówki, żeby lekko stężała (nie powinna całkiem zastygnąć, a jedynie zgęstnieć).

Przepis: Śmietanowiec z truskawkami

Lekki deser bez pieczenia, który smakuje nie tylko latem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
6 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
278 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników (lub biszkoptów)

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny (lub 1,5 łyżeczki dla lżejszej konsystencji)
  • Kilka łyżek ciepłej wody (do rozpuszczenia żelatyny)

Dodatki:

  • 400 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie truskawekTruskawki umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Rozłóż je na papierowym ręczniku i delikatnie odsącz z nadmiaru soku. Przełóż owoce na tackę lub naczynie żaroodporne i schładzaj w zamrażalniku przez 10–15 minut.
  2. Przygotowanie spoduWyłóż formę (np. tortownicę 20–22 cm) papierem do pieczenia. Dno formy równomiernie wyłóż herbatnikami lub biszkoptami.
  3. Przygotowanie masy śmietanowejSchłodzoną śmietankę ubijaj na sztywno w zimnym, metalowym lub szklanym naczyniu (najlepiej po minimum 12 godzinach chłodzenia w lodówce). Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody, następnie wymieszaj z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki. Dodaj żelatynę do reszty masy i miksuj do połączenia. Wymieszaj delikatnie z wcześniej przygotowanymi i schłodzonymi truskawkami. Gotową masę przełóż na spód z herbatników i wyrównaj powierzchnię
  4. Chłodzenie i dekorowanieWstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Jeśli planujesz dekorację galaretką lub frużeliną, wydłuż chłodzenie o dodatkowe 2–3 godziny. Po stężeniu masy możesz udekorować ciasto świeżymi truskawkami, bitą śmietaną, galaretką (lekko tężejącą), frużeliną lub czekoladową polewą.

Ile chłodzić śmietanowiec z truskawkami?

Śmietanowiec z truskawkami wymaga dość długiego schłodzenia. Ciasto trzeba wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Czas tężenia masy zależy m.in. od wielkości użytej formy (im wyższy śmietanowiec, tym dłuższy czas tężenia) oraz ilości użytej żelatyny.

Jak udekorować śmietanowiec z truskawkami?

Śmietanowiec to efektowne ciasto, które świetnie prezentuje się ozdobione jedynie kawałkami truskawek lub kleksami bitej śmietany. Jeżeli masz więcej czasu, to możesz wyłożyć na wierzch zastygniętej masy śmietanowej z owocami tężejącą galaretkę (galaretka powinna mieć konsystencję kisielu), frużelinę (zmiksowane owoce z dodatkiem galaretki/ żelatyny) lub polewę z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Ciasto udekorowane galaretką lub frużeliną wymaga wydłużenia czasu chłodzenia o 2-3 godziny. Jeśli zdecydujesz się na polewę z czekolady, to ta stężeje w zaledwie kilka minut.

Czytaj też:
Zrobiłem ten kakaowy tort raz i już nigdy nie sięgnąłem po ptasie mleczko. Lekki jak chmurka
Czytaj też:
Truskawkowe ptasie mleczko to u mnie przebój czerwca. Jest lekkie jak piórko i pełne smaku