Jeśli szukasz deseru, który łączy lekkość, świeżość i słodycz, a do tego nie wymaga pieczenia, śmietanowiec z truskawkami będzie strzałem w dziesiątkę. To deser, który przygotujesz do chłodzenia ekspresowo, a dzięki poniższym wskazówkom, unikniesz stresu i rozczarowania, które związane są z często popełnianymi błędami.
Jak zrobić lekki, puszysty i stabilny śmietanowiec z truskawkami?
Śmietanowiec z truskawkami to prawdziwy hit. Nie musisz korzystać z piekarnika, a mimo to zyskujesz efektowny i pyszny tort, idealny na letnie przyjęcia, niedzielny podwieczorek czy deser na co dzień. Delikatny, aksamitny krem śmietanowy doskonale komponuje się z kwaskowatymi, soczystymi truskawkami, a spód z herbatników przyjemnie chrupie i dodaje ciastu charakteru.
Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania masy ze śmietanki kremówki jest odpowiednio długie miksowanie – śmietanka powinna zostać ubita na sztywno. Najczęściej popełnianym błędem podczas robienia śmietanowca jest użycie śmietany kremówki, która nie jest mocno schłodzona. Śmietanka 30% wymaga długiego chłodzenia przed ubijaniem – powinna być przechowywana w niskiej temperaturze przez minimum 12 godzin i ubijana w schłodzonym naczyniu. Śmietanka 36% również powinna być zimna, ale nie musi być bardzo długo chłodzona.
Lepiej zapobiegać niż martwić się nieodpowiednią konsystencją masy śmietanowej, więc zawsze ubijam śmietankę w szklanym lub metalowym, zimnym naczyniu oraz schładzam trzepaczki miksera. Na każde 500 ml śmietanki dodaję 2 łyżki cukru pudru oraz 3 łyżeczki rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny, która sprawia, że masa po stężeniu ma konsystencję galaretki (jeżeli chcesz, żeby śmietanowiec miał lżejszą konsystencję, to dodaj na każde 500 ml śmietanki 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny – masa będzie na tyle stabilna, że kawałki deseru zachowają kształt po pokrojeniu).
Żelatynę najpierw miksuję z kilkoma łyżkami bitej śmietany, a następnie dodaję do reszty masy i miksuję do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę śmietanową wstawiam do lodówki, żeby lekko stężała (nie powinna całkiem zastygnąć, a jedynie zgęstnieć).
Przepis: Śmietanowiec z truskawkami
Lekki deser bez pieczenia, który smakuje nie tylko latem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 6 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 278 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g herbatników (lub biszkoptów)
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny (lub 1,5 łyżeczki dla lżejszej konsystencji)
- Kilka łyżek ciepłej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
Dodatki:
- 400 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie truskawekTruskawki umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Rozłóż je na papierowym ręczniku i delikatnie odsącz z nadmiaru soku. Przełóż owoce na tackę lub naczynie żaroodporne i schładzaj w zamrażalniku przez 10–15 minut.
- Przygotowanie spoduWyłóż formę (np. tortownicę 20–22 cm) papierem do pieczenia. Dno formy równomiernie wyłóż herbatnikami lub biszkoptami.
- Przygotowanie masy śmietanowejSchłodzoną śmietankę ubijaj na sztywno w zimnym, metalowym lub szklanym naczyniu (najlepiej po minimum 12 godzinach chłodzenia w lodówce). Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody, następnie wymieszaj z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki. Dodaj żelatynę do reszty masy i miksuj do połączenia. Wymieszaj delikatnie z wcześniej przygotowanymi i schłodzonymi truskawkami. Gotową masę przełóż na spód z herbatników i wyrównaj powierzchnię
- Chłodzenie i dekorowanieWstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Jeśli planujesz dekorację galaretką lub frużeliną, wydłuż chłodzenie o dodatkowe 2–3 godziny. Po stężeniu masy możesz udekorować ciasto świeżymi truskawkami, bitą śmietaną, galaretką (lekko tężejącą), frużeliną lub czekoladową polewą.
Ile chłodzić śmietanowiec z truskawkami?
Śmietanowiec z truskawkami wymaga dość długiego schłodzenia. Ciasto trzeba wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Czas tężenia masy zależy m.in. od wielkości użytej formy (im wyższy śmietanowiec, tym dłuższy czas tężenia) oraz ilości użytej żelatyny.
Jak udekorować śmietanowiec z truskawkami?
Śmietanowiec to efektowne ciasto, które świetnie prezentuje się ozdobione jedynie kawałkami truskawek lub kleksami bitej śmietany. Jeżeli masz więcej czasu, to możesz wyłożyć na wierzch zastygniętej masy śmietanowej z owocami tężejącą galaretkę (galaretka powinna mieć konsystencję kisielu), frużelinę (zmiksowane owoce z dodatkiem galaretki/ żelatyny) lub polewę z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Ciasto udekorowane galaretką lub frużeliną wymaga wydłużenia czasu chłodzenia o 2-3 godziny. Jeśli zdecydujesz się na polewę z czekolady, to ta stężeje w zaledwie kilka minut.
Czytaj też:
Zrobiłem ten kakaowy tort raz i już nigdy nie sięgnąłem po ptasie mleczko. Lekki jak chmurkaCzytaj też:
Truskawkowe ptasie mleczko to u mnie przebój czerwca. Jest lekkie jak piórko i pełne smaku