Puszyste, chrupiące gofry na Dzień Dziecka zrobisz w pół godziny. Koszt niewielki, a smak obłędny

Puszyste, chrupiące gofry na Dzień Dziecka zrobisz w pół godziny. Koszt niewielki, a smak obłędny

Dodano: 
Gofry z miodem
Gofry z miodem Źródło: Shutterstock / NataliaPopova
Gofry to deser, który króluje w czasie wakacji. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nim w ten weekend. Dzieci go uwielbiają, a można zrobić go za grosze z prostych składników. Oto prosty przepis do wykorzystania.

Gofry kojarzą się z wakacjami nad morzem i miejscowymi budkami, w których trzeba za ten deser słono zapłacić. Ja jednak często robię gofry w domu, bo to bardzo proste. Wystarczy kilka niewyszukanych składników i gofrownica. Przygotujcie ten smakołyk na Dzień Dziecka, a zajadać się nim będą nie tylko dzieci.

Jak spulchnić ciasto na gofry?

Ciasto na gofry powinno być dość gęste i spulchnione. Wtedy otrzymamy gofry, które są lekko wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. By uzyskać taki efekt, wystarczy dodać do ciasta ubite na pianę białka. Można też wsypać trochę proszku do pieczenia, choć nie zawsze jest to konieczne. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że gofry wyjdą puszyste, możecie wsypać odrobinę spulchniacza.

Przepis: Puszyste gofry

Puszyste, chrupiące gofry z wilgotnym wnętrzem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mleka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMasło rozpuść, przestudź. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól, żółtka, przestudzone masło oraz mleko. Składniki zmiksuj na gładką masę, odstaw na 15 minut.
  2. Pieczenie gofrówGofrownicę nagrzej. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na foremki gofrownicy wylewaj porcje ciasta, zamknij pokrywę. Gofry piecz ok. 5 minut, obserwując ich kolor. Powinny być złociste.

Wskazówka: Po wyjęciu z gofrownicy, gofry należy ułożyć na kratce, by odparował z nich nadmiar wilgoci. Wtedy będą przyjemnie chrupiące.

Jak zrobić puszyste, chrupiące gofry?

Ciasto na puszyste gofry robi się z prostych składników. Podstawowe to: mąka, jajka, mleko i masło. Do ciasta warto też dodać trochę cukru i soli oraz ewentualnie proszku do pieczenia, dla zwiększenia puszystości. Ciasto wylewa się na gorące, posmarowane tłuszczem foremki w gofrownicy i piecze do czasu, aż będą złociste.

Z czym podać gofry?

Nad morzem najwięcej osób zamawia zwykle gofry z bitą śmietaną i owocami, ale możliwości jest o wiele więcej. Można je posmarować serkiem homogenizowanym czy mascarpone, polać zmiksowanymi owocami czy po prostu posypać cukrem pudrem. Moim dzieciom smakują gofry z miodem, co mnie bardzo cieszy, bo to jedna z najzdrowszych słodyczy.

Czytaj też:
To warstwowe ciasto bez pieczenia robię nawet w tygodniu. Cała rodzina się nim zajada
Czytaj też:
Ten genialny deser zrobisz w 20 minut. Jest prosty, lekki jak piórko, a smakuje obłędnie