Ten genialny deser zrobisz w 20 minut. Jest prosty, lekki jak piórko, a smakuje obłędnie

Ten genialny deser zrobisz w 20 minut. Jest prosty, lekki jak piórko, a smakuje obłędnie

Dodano: 
Deser bezowy z truskawkami
Deser bezowy z truskawkami Źródło: Shutterstock / Foodgraphy39
Uwielbiam takie desery! Mało przy nich pracy, a smakują rewelacyjnie. Wystarczy tylko zestawić ze sobą kilka prostych składników. Ten deser przygotujecie w 20 minut, więc nawet w środku tygodnia. I nie mam mowy, że coś się nie uda.

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, raz-dwa możecie sobie przygotować deser niczym z najlepszej restauracji. Do jego sporządzenia potrzebujecie tylko czterech składników. Ten deser nie może się nie udać i z pewnością będzie smakował każdemu. Łączy w sobie bowiem aromatyczne owoce, kruchą bezę i lekką śmietankę.

Jaki krem dodać do deseru?

Do tego deseru dodaje się ubitą śmietankę. By ją przygotować wystarczy ubić schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego lub cukru pudru i odrobiny esencji waniliowej. Jeśli jednak chcecie, by deser był bardziej kremowy, niż puszysty, możecie sięgnąć też po serek. Mascarpone, ricottę czy trochę twarogu sernikowego połączcie delikatnie z bitą śmietanką i gotowe!

Jak zrobić szybki deser z truskawkami?

Ten pyszny, prosty deser zrobicie w nie więcej niż 20 minut. W sumie najwięcej czasu zabierze wam ubicie śmietanki. Potem pozostanie tylko nałożyć składniki do deserowych miseczek i pucharków i gotowe.

Przepis: Deser z truskawkami

Szybki deser z truskawek, bezy i bitej śmietany

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g świeżych truskawek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 12-16 małych bez

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, każdą pokrój w grubsze plasterki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym.
  2. Nakładanie deseruNa dno czterech pucharków wyłóż warstwę truskawek. Nałóż na nią warstwę bitej śmietany, posyp truskawkami. Udekoruj połówkami małych bez i pozostałą bitą śmietaną.

Jak przygotować domowe bezy?

Bezy do deseru możecie kupić gotowe, jednak bez problemu przygotujecie je sami. Tak naprawdę wystarczy ubić z cukrem jedno białko kurzego jaja. Na tę ilość dodaje się ok. 5 dag drobnego cukru. Oczywiście, by łatwiej się ubijało i by bez było więcej, warto wziąć 2 czy 3 białka. Białko ubija się do białości, a potem dalej, dodając do niego stopniowo cukier. Masę należy ubijać do czasu, aż będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści.

Bezy wyciskamy szprycką (można też nałożyć łyżeczką) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najpierw suszymy je ok. 30 minut w 150 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze ok. godzinę w 130 stopniach Celsjusza. W razie zaczną się rumienić, należy nieco obniżyć temperaturę.

Czytaj też:
Ten obłędny sernik bez pieczenia zachwyci każdą mamę. Idealny deser na Dzień Matki
Czytaj też:
Znikają z talerza w minutę! Te wafle z pianką i galaretką to deser, do którego wracasz