Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, raz-dwa możecie sobie przygotować deser niczym z najlepszej restauracji. Do jego sporządzenia potrzebujecie tylko czterech składników. Ten deser nie może się nie udać i z pewnością będzie smakował każdemu. Łączy w sobie bowiem aromatyczne owoce, kruchą bezę i lekką śmietankę.
Jaki krem dodać do deseru?
Do tego deseru dodaje się ubitą śmietankę. By ją przygotować wystarczy ubić schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego lub cukru pudru i odrobiny esencji waniliowej. Jeśli jednak chcecie, by deser był bardziej kremowy, niż puszysty, możecie sięgnąć też po serek. Mascarpone, ricottę czy trochę twarogu sernikowego połączcie delikatnie z bitą śmietanką i gotowe!
Jak zrobić szybki deser z truskawkami?
Ten pyszny, prosty deser zrobicie w nie więcej niż 20 minut. W sumie najwięcej czasu zabierze wam ubicie śmietanki. Potem pozostanie tylko nałożyć składniki do deserowych miseczek i pucharków i gotowe.
Przepis: Deser z truskawkami
Szybki deser z truskawek, bezy i bitej śmietany
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 250 g świeżych truskawek
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 12-16 małych bez
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, każdą pokrój w grubsze plasterki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym.
- Nakładanie deseruNa dno czterech pucharków wyłóż warstwę truskawek. Nałóż na nią warstwę bitej śmietany, posyp truskawkami. Udekoruj połówkami małych bez i pozostałą bitą śmietaną.
Jak przygotować domowe bezy?
Bezy do deseru możecie kupić gotowe, jednak bez problemu przygotujecie je sami. Tak naprawdę wystarczy ubić z cukrem jedno białko kurzego jaja. Na tę ilość dodaje się ok. 5 dag drobnego cukru. Oczywiście, by łatwiej się ubijało i by bez było więcej, warto wziąć 2 czy 3 białka. Białko ubija się do białości, a potem dalej, dodając do niego stopniowo cukier. Masę należy ubijać do czasu, aż będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści.
Bezy wyciskamy szprycką (można też nałożyć łyżeczką) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najpierw suszymy je ok. 30 minut w 150 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze ok. godzinę w 130 stopniach Celsjusza. W razie zaczną się rumienić, należy nieco obniżyć temperaturę.
Czytaj też:
Ten obłędny sernik bez pieczenia zachwyci każdą mamę. Idealny deser na Dzień MatkiCzytaj też:
Znikają z talerza w minutę! Te wafle z pianką i galaretką to deser, do którego wracasz