Najlepszą zebrę piekła moja babcia. Puszyste i wilgotne ciasto mogłem jeść codziennie

Najlepszą zebrę piekła moja babcia. Puszyste i wilgotne ciasto mogłem jeść codziennie

Dodano: 
Ciasto zebra
Ciasto zebra Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
To ciasto zawsze kojarzy mi się z domowym ciepłem i beztroskimi chwilami spędzonymi przy kuchennym stole. Jest tak pyszne, że trudno się mu oprzeć. Wypróbuj ten przepis.

Nie przepadam za ciastami, które są zbyt suche, dlatego nigdy nie byłem fanem babki ani podobnych wypieków. Zawsze miałem wrażenie, że wymagają filiżanki kawy, herbaty, a w moim przypadku najlepiej mleka, aby nabrały odpowiedniej wilgotności. Jednak moja babcia udowadniała, że przy zachowaniu właściwych proporcji można stworzyć idealne ciasto – puszyste, wilgotne i pełne smaku – bez konieczności dodawania kremowego nadzienia z budyniu czy bitej śmietany.

Jak zrobić ciasto zebra?

Prawie zawsze, gdy zabierasz się za wypieki, warto pamiętać o przesianiu mąki. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie. Użyj sitka, a następnie dodaj do niej pozostałe suche składniki z przepisu i dokładnie wymieszaj. Gdy wszystko będzie dobrze połączone, przejdź do kolejnych etapów przygotowania.

Po wylaniu masy możesz delikatnie przemieszać kolory ciasta wykałaczką, aby uzyskać efekt marmurkowy. Staraj się robić to ostrożnie, by nie zaburzyć struktury ciasta. Przy pomocy wykałaczki lub dłuższego patyczka sprawdzisz także stopień wypieczenia – wystarczy wbić go w środek ciasta i ocenić, czy jest suchy. Jeśli na patyczku nie pozostanie wilgotna masa, wypiek jest gotowy. Pozwól mu ostygnąć, a następnie posyp cukrem pudrem dla dekoracji.

Przepis: Ciasto zebra

Klasyczne ciasto marmurkowe, które zachwyca swoim wzorem i smakiem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
361 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaWyjmij masło z lodówki, żeby było miękkie. Utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian dodając mleko. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  2. Tworzenie wzoru zebryPodziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj przesiane kakao i wymieszaj. Wylewaj na przemian porcje jasnego i ciemnego ciasta do formy (około 22 cm), tworząc charakterystyczny wzór zebry.
  3. PieczenieWstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut.

Co można dodać do ciasta zebra?

Ciasto zebra ma klasyczny, maślano-waniliowo-kakaowy smak — bardzo uniwersalny, więc łatwo go „podkręcić” dodatkami. Oto kilka pomysłów:

  • Skórka z cytryny lub pomarańczy – starta do jasnej części nada świeżości i aromatu. Pomarańcza świetnie łączy się z kakaową warstwą.
  • Likier lub aromatyczny alkohol – 1–2 łyżki amaretto, rumu, Baileys czy likieru pomarańczowego podbiją smak (dodaj do jasnej lub ciemnej masy).
  • Posiekana czekolada lub groszki czekoladowe – dorzucone do ciemnej części dodają tekstury i intensywności.
  • Kawa rozpuszczalna (1–2 łyżeczki) – rozpuszczona w odrobinie mleka i dodana do kakaowej masy wydobywa głębię czekoladowego smaku.
  • Wiórki kokosowe – do jasnej części lub posypka na wierzch przed pieczeniem, dla tropikalnej nuty.
  • Orzechy – drobno posiekane włoskie, laskowe lub pekan – najlepiej lekko uprażyć przed dodaniem.

Czytaj też:
Tę babkę marmurkową miksuję 10 minut, a wychodzi puszysta. To najszybsze ciasto, jakie znam
Czytaj też:
Ten sztandarowy deser PRL-u robię swojej rodzinie. Jest szybki, smaczny i dostarcza cennych składników