Rabarbar zapiekany pod chrupiącą kołderką smakuje obłędnie. Wreszcie mogę go przygotować

Rabarbar zapiekany pod chrupiącą kołderką smakuje obłędnie. Wreszcie mogę go przygotować

Dodano: 
Crumble z rabarbarem
Crumble z rabarbarem Źródło: Shutterstock / Foodgraphy39
Wreszcie się pojawił i można cieszyć się jego smakiem! Mowa o rabarbarze, który stanowi idealny dodatek do wielu ciast i deserów. Mnie najbardziej smakuje zapieczony pod kruchą kołderką. Doskonale bowiem przełamuje jej słodycz i chrupkość.

Rabarbar to sezonowy produkt, za którym jedni przepadają, a inni nie. Tym, co przyciąga, a może też odpychać, jest jego smak –dość wyraźny i kwaśny. To właśnie z jego powodu składnik ten stanowi doskonały dodatek do ciast i deserów. Świetnie bowiem przełamuje ich słodycz, wprowadzając dawkę orzeźwienia.

Kilka słów o rabarbarze

Rabarbar zwany też rzewieniem, to roślina należąca do rodziny rdestowatych. W kuchni stosujemy go, jak owoc, bo dodajemy do ciast i deserów, gotujemy z niego kompoty. Jednak tak naprawdę rabarbar jest warzywem, z którego zjadamy łodygi. Kaloryczność tej rośliny jest niska, bo 100 g dostarcza tylko ok. 20 kcal. W dużej mierze składa się bowiem z wody. Rabarbar zawiera też sporo witamin A, C i K, a także wapnia, potasu i magnezu. Stanowi także dobre źródło antyoksydantów.

Roślina ta jest również zasobna w jeden niekorzystny składnik. To kwas szczawiowy, który spożywany zbyt często i w większych ilościach może wiązać wapń i przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. Warto też pamiętać o fakcie, że z rabarbaru spożywamy tylko łodygi. Jego liście zawierają na tyle dużo kwasu szczawiowego, że są uważane za trujące.

Jak zrobić rabarbarowe crumble?

Sporządzenie rabarbarowego crumble jest proste i szybkie. Łodygi wystarczy tylko pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i posypać kruszonką. Po upieczeniu kruszonka robi się chrupiąca, a rabarbar miękki. Oba te składniki dobrze więc się dopełniają.

Przepis: Rabarbarowe crumble

Rabarbar zapiekany pod chrupiącą kruszonką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

Na nadzienie:

  • 400–500 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu wanilii

Na kruszonkę:

  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rabarbaruŁodygi rabarbaru umyj (jeśli mają grubszą skórkę, możesz je obrać), pokrój na kawałki o długości ok. 2 cm. Posyp połową cukru, odstaw na 10 minut, by rabarbar puścił sok. Nadmiar soku odlej.
  2. Sporządzenie kruszonkiNagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na kruszonkę umieść w naczyniu mąkę, cukier, sól i kawałki schłodzonego masła. Składniki rozcieraj w palcach, aż powstanie grudkowata masa.
  3. Formowanie i pieczenie crumbleFormę do zapiekania wysmaruj masłem. Na spód wysyp pokrojony rabarbar, posyp go pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, a potem kruszonką. Deser piecz ok. 35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni, a rabarbar zmięknie.

Jak podać rabarbarowe crumble?

Rabarbarowe crumble można podać tak, jak crumble z innymi owocami. Deser ten najlepiej smakuje, gdy jest ciepły. Doskonale pasuje do niego kulka lodów śmietankowych lub waniliowych albo kwaśny, gęsty jogurt naturalny. Przed podaniem można go też ozdobić kleksem bitej śmietany.

Czytaj też:
Teściowa zdradziła mi sekret najlepszego sernika na zimno. Teraz też możesz go zrobić
Czytaj też:
Mieszam łyżką zdrowe składniki. W mig robię ciastka, które kocha cała moja rodzina