Tego mazurka nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole. Cała rodzina na niego czeka

Tego mazurka nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole. Cała rodzina na niego czeka

Dodano: 
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy Źródło: Shutterstock / Cesarz
Mazurki to typowe ciasta wielkanocne. Moje ulubione, bo mało przy nich pracy, a efekt znakomity. I jeśli chodzi o smak i o wygląd. Takim „must have” na moim stole jest ten najprostszy mazurek, który robi się w nie więcej niż 40 minut.

Mazurek to typowy wypiek wielkanocny. Słodki i zwykle bardzo ozdobny. Ja i moja rodzina najbardziej jednak lubimy proste w składzie ciasta, dlatego też mazurek piekę zawsze, ale zawsze ten minimalistyczny. Składa się zwykle z kruchego ciasta, słodkiej masy i prostej dekoracji.

Na jakim spodzie upiec mazurek?

Mazurek to niskie ciasto, które można przygotować na różnych spodach. Najpopularniejszy jest spód kruchy, który charakteryzuje się zwartością, ale też delikatnością i maślanym smakiem. Gdy część mąki w kruchym cieście zastąpimy zmielonymi orzechami, powstanie nam spód orzechowy. Mazurki można też przygotowywać na cieście ucieranym, czyli biszkoptowo tłuszczowym, a także na waflach tortowych.

Jak zrobić najprostszy mazurek kajmakowy?

Choć mój mazurek kajmakowy jest cieniutki, to kryje w sobie mnóstwo smaku. To zasługa trzech warstw, z których każda charakteryzuje się innymi cechami. Kruchy spód jest chrupiący i delikatny, masa kajmakowa słodka, o mlecznym smaku, a migdałowa posypka dodaje całości niepowtarzalnego aromatu i apetycznego wyglądu.

Dużą zaletą tego mazurka jest fakt, że spód można upiec nawet kilka dni wcześniej, a wykończyć go dosłownie w ostatnim momencie. Wtedy zawsze jest świeży i nie ma problemu z jego przechowywaniem.

Przepis: Najszybszy mazurek kajmakowy

Mazurek na kruchym spodzie z masą kajmakową i spłatkowanymi migdałami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 30 g spłatkowanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder i żółtko, składniki wymieszaj nożem, a potem szybko zagnieć.
  2. Schładzanie i pieczenie ciastaCiasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki okrągłej formy. Spód ponakłuwaj widelcem. Całość wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piecz ciasto ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będzie rumiane.
  3. Dekorowanie ciastaKruchy spód posmaruj grubszą warstwą masy kajmakowej. Spłatkowane migdały lekko podpraż na suchej patelni, przestudź. Posyp nimi wierzch mazurka.

Wskazówka: Mazurek na kruchym spodzie najsmaczniejszy jest następnego dnia po przygotowaniu.

Jak ozdobić mazurek kajmakowy?

Mazurek kajmakowy najczęściej dekoruję jednym, banalnym produktem. Są to spłatkowane migdały. Same w sobie nie wyglądają arcyciekawie, ale gdy lekko podprażę je na patelni zyskują apetyczny kolor, doskonały smak, aromat i chrupkość. Masę kajmakową posypują nimi dość obficie, ale jednak tak, by gdzieniegdzie przebijał kajmak. Wtedy ciasto wygląda najbardziej efektownie.

Zamiast płatków migdałowych do wykończenia tego mazurka możecie użyć np. kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów laskowych czy kropelek gorzkiej czekolady.

Czytaj też:
Nie do wiary, jak prosta jest ta bezowa rolada. Goście zawsze proszą o dokładkę
Czytaj też:
To ciasto robi furorę co roku na Wielkanoc. Zrób puszystą babkę cytrynową bez grama proszku do pieczenia