Nie do wiary, jak prosta jest ta bezowa rolada. Goście zawsze proszą o dokładkę

Nie do wiary, jak prosta jest ta bezowa rolada. Goście zawsze proszą o dokładkę

Dodano: 
Bezowa rolada
Bezowa rolada Źródło: Shutterstock / alex_gor
Delikatna, chrupiąca z wierzchu beza, krem o cytrynowej nucie i lekka jak chmurka śmietanka. Ta rolada to deser idealny. Zrobisz ją szybciej, niż myślisz, a efekt? Ciasto, które nie tylko wygląda obłędnie, ale i znika z talerzyków w mgnieniu oka.

Bezowa rolada to doskonała propozycja na wyjątkowy deser, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Choć może wydawać się skomplikowana, to poniższy przepis pozwala bez dużego wysiłku przygotować bezę oraz idealnie komponujący się z jej smakiem aksamitny krem. To ciasto, które serwuję na Wielkanoc, ale rodzina prosi o nie przez cały rok.

Jak ubić białka na bezę?

Z ubitych na sztywno białek możesz upiec nie tylko dużą, pękatą bezę, ale także bezowy blat, który po posmarowaniu kremem i zwinięciu, stworzy efektowną roladę. Nie musisz obawiać się, że beza połamie się podczas zwijania. Postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami, raz-dwa przygotujesz przepyszne ciasto na specjalne okazje.

Żeby beza odpowiednio się ubiła (wyszła gęsta, śnieżnobiała i błyszcząca) białka muszą być świeże (nieświeże białka są rzadkie) i starannie oddzielone od żółtek. To bardzo ważne, bo nawet odrobiona żółtka utrudnia ubijanie piany. Drugą ważną kwestią jest dodanie soli (wystarczy mała szczypta) oraz cierpliwe dodawanie cukru małymi porcjami.

Jak zrobić bezową roladę?

Bezową roladę robię ze sprawdzonego przepisu, który nigdy mnie nie zawiódł. Wyłożoną do formy (24 x 34 cm) pianę posypuję płatkami migdałów, a następnie piekę i studzę. Przestudzoną bezę wyjmuję z blaszki razem i odwracam górą do dołu, zdejmuję papier do pieczenia i układam na czystym arkuszu.

Na bezowy blat wykładam aksamitny krem lemon curd (możesz zastąpić np. kremem waniliowym) oraz ubitą na sztywno z odrobiną cukru pudru i ekstraktu waniliowego śmietankę kremówkę 36% (tej śmietanki nie trzeba mocno schładzać przed ubijaniem), a następnie delikatnie zwijam, owijam w papier do pieczenia i schładzam przez 1-2 godziny.

Wskazówka: jeżeli nie masz wiele czasu na przygotowanie deseru, to możesz zastąpić krem cytrynowy kwaskowatym dżemem np. z czarnej porzeczki i świeżymi owocami np. malinami lub borówkami s także zrobić bezową roladę z bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Przepis: Bezowa rolada

Pyszna beza z idealnie komponującym się nadzieniem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
551 w każdej porcji

Składniki

Na bezę:

  • 5 białek jaj
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Na krem lemon curd:

  • 2 duże żółtka
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 średnie cytryny
  • 75 g masła

Na bitą śmietanę:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie bezyBiałka przełóż do szklanej lub metalowej miski i ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a gdy piana stanie się gęsta i lśniąca, dodaj sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  2. PieczenieWyściel formę papierem do pieczenia, wyłóż bezę, rozsmaruj i posyp migdałami. Piecz przez 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie zmniejsz grzanie do 130 stopni i piecz jeszcze około 30 minut – wierzch bezy powinien lekko się przyrumienić. Wyjmij bezę z piekarnika i wystudź.
  3. Przygotowanie kremu lemon curdZetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Zagotuj wodę w garnku. Wbij jajka do szklanej lub metalowej miski, dodaj cukier, masło, skórkę i sok z cytryny. Umieść miskę na garnku z wodą i cały czas mieszając, podgrzewaj masę, aż zgęstnieje. Jeżeli w kremie są grudki, to przetrzyj go przez drobne sitko.
  4. Ubijanie śmietanyUbij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
  5. WykonanieNa blacie bezowym (po stronie bez migdałów) rozsmaruj lemon curd. Na krem wyłóż bitą śmietanę. Zwiń roladę i zabezpiecz ją papierem do pieczenia, a następnie wstaw do lodówki.

Bezową roladę podaję lekko schłodzoną.

Czytaj też:
Dwukolorowa babka ucierana z dodatkiem kawy. Łatwa do zrobienia, najlepsza do jedzenia
Czytaj też:
To najbardziej aksamitny sernik na zimno, jaki znam. Sekretem jest jeden składnik