Efektowny sposób na jabłka pieczone w cieście. Ten mistrzowski deser zrobisz w parę chwil

Efektowny sposób na jabłka pieczone w cieście. Ten mistrzowski deser zrobisz w parę chwil

Dodano: 
Jabłka w cieście
Jabłka w cieście Źródło: Shutterstock / Woodpond
Te jabłka w cieście to ekspresowy pomysł na efektowny deser. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego całość robi się raz-dwa, a wygląda i smakuje doskonale. Tę prostą, słodką przekąskę możesz przygotować nawet w tygodniu.

Połączenie owoców i ciasta jest doskonałe pod wieloma względami. Po pierwsze, jest bardzo smaczne, bo owoce są zwykle kwaskowe i doskonale przełamują słodycz ciast. Po drugie, owoce wprowadzają do deserów porcję zdrowia. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma bowiem porcję błonnika, soli mineralnych i witamin. Dziś pomysł na deser smaczny, zdrowy, efektowny, a zarazem bardzo prosty.

W jakim cieście można przygotować jabłka?

Jabłka to jedne z najłatwiej dostępnych, ale też najbardziej lubianych owoców. Wyjątkowo też dobrze nadają się do ciast i deserów. Wystarczy tylko wspomnieć szarlotkę czy jabłecznik. Doskonale smakują też różnego rodzaju ciastka z jabłkami. A można je przygotować z różnych ciast. Kawałki jabłek można zawinąć w ciasto drożdżowe czy kruche, a także usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym. Ekspresowym pomysłem na deser są też jabłka pieczone w cieście francuskim. By deser upiekł się szybko i wyglądał apetycznie, proponuję sięgnąć po krążki jabłek.

Jak zrobić krążki jabłek pieczone w cieście francuskim?

Krążki jabłek pieczone w cieście francuskim wyglądają ciekawie i apetycznie. By je przygotować, jabłka należy pokroić w kształtne, grube krążki. Wcześniej jednak należy je obrać i wykroić z ich środków gniazda nasienne. Najszybciej i najładniej zrobimy to przy pomocy specjalnego nożyka do wykrawania gniazd nasiennych. Zwą go też wydrążaczem lub drylownicą do gniazd nasiennych.

Nożyk po dociśnięciu do jabłka w mig wykrawa cały środek wraz z nasionkami. Tak oczyszczone jabłka wystarczy tylko pokroić w grube krążki, a potem owinąć paskami ciasta i upiec.

Przepis: Jabłka pieczone w cieście

Krążki jabłek pieczone w cieście francuskim

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 4 duże, winne jabłka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, jeśli mają cienką skórkę, możesz ich nie obierać. Wydrąż z nich gniazda nasienne, tak by w środku powstał spory otwór. Wydrążone jabłka pokrój w krążki o grubości ok. 1 cm.
  2. Owijanie jabłekCiasto francuskie pokrój w 15 pasków o szerokości 1,5-2 cm. Każdym owiń krążek jabłka, tak by cały plaster jabłka został otoczony ciastem. Zlep końce.
  3. Pieczenie jabłekKrążki jabłek owinięte ciastem ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem i mielonym cynamonem. Ciastka piecz 15-20 minut w 210-220 stopniach Celsjusza.

Inne pomysły na jabłka w cieście francuskim

Połączenie ciasta francuskiego i jabłek może przyjmować różne kształty. Pokrojone w cząstki jabłka można kłaść po sztuce na krążku ciasta francuskiego, złożyć na pół i zlepić pierożek. Jabłka można też pokroić w kostkę i nadziać nią np. kwadraty czy prostokąty ciasta francuskiego. Dobrym pomysłem jest też przekrojenie niedużych, obranych jabłek na połowę, wydrążenie ich i ułożenie na kwadratach z ciasta francuskiego. Po przykryciu drugim kawałkim ciasta, zlepieniu brzegów i upieczeniu, powstanie ciastko z dużą zawartością jabłka.

Czytaj też:
Te plecionki z ciasta francuskiego skrywają słodki farsz. Są efektowne, a robi się je ekspresowo
Czytaj też:
To ciasto robię w 30 minut! Napoleonka bez pieczenia smakuje lepiej niż z cukierni i znika nim się obejrzysz