Tradycjonaliści być może żachną się, że faworki z ciasta francuskiego to żadne faworki. My jednak uważamy, że w kuchni jest wszystko dozwolone, jeśli komuś dana rzecz smakuje. Poza tym faworki z ciasta francuskiego to po prostu pyszny, chrupiący, słodki przysmak, który można zajadać nie tylko przy okazji tłustego czwartku. To idealna przegryzka do kawy czy słodka przekąska na poprawę humoru. Zapraszam więc po przepis.
Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego?
Do zrobienia takich faworków potrzebujesz dwóch składników: gotowego ciasta francuskiego oraz cukru pudru. O czym warto pamiętać, robiąc takie faworki? Przede wszystkim ważne jest, aby ciasto francuskie się nie połamało, dlatego w tym przypadku warto chwilę odczekać po wyjęciu z lodówki, zanim rozwiniesz arkusz. Ciasto powinno być elastyczne, aby łatwo przygotować z nich ciasteczka o klasycznym kształcie faworków, czyli przekładane przez nacięcie pośrodku paska ciasta.
Rada: jeśli zależy ci, aby gotowe faworki miały połyskującą skórkę, możesz posmarować je przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
Czas pieczenia faworków podany w przepisie jest orientacyjny: po ok. 10 minutach zwracaj uwagę na wygląd ciasteczek, aby się zbyt mocno nie przypaliły. Zwykle jednak są gotowe po ok. 15, maksymalnie 20 minutach.
Przepis: Faworki z ciasta francuskiego
Szybkie faworki z gotowego ciasta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 84 w każdej porcji
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 1,5 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie faworkówCiasto francuskie rozwiń i pokrój na równe paski (powinny wyjść dwa rzędy pasków po ok. 10 faworków każdy). Na paskach zrób nacięcia i przekładaj przez nie koniec ciasta, jak w tradycyjnych faworkach. Ułóż tak przygotowane faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie faworkówPiecz faworki w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut. Gotowe obficie posyp cukrem pudrem.
Jak podawać faworki z ciasta francuskiego?
Samo ciasto francuskie jest neutralne w smaku, dlatego faworki trzeba dosłodzić: najlepsze są naszym zdaniem posypane obficie cukrem pudrem. Ale takie chrupiące faworki można też maczać lub oblać czekoladą niczym hiszpańskie churrosy. Faworki w czekoladzie można też dodatkowo dekorować kolorowymi posypkami czy posiekanymi drobno orzeszkami: pełna dowolność.
Czytaj też:
To najlepsze pieczone pączki, jakie jadłam. Są pyszne, a zdrowsze od smażonychCzytaj też:
Najlepszy chrust na tłusty czwartek robię w pół godziny. Bez zbijania ciasta, bez wykrawania