Tego dania nie da się nie polubić. Wschodniosłowiańskie pirożki w kształcie łódek wyglądają jak bułeczki i są pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można napełniać je dowolnym nadzieniem, mnie jednak najbardziej smakują z tym, które jadłam jako pierwsze. Co prawda przygotowanie całości wymaga trochę czasu, ale efekt wynagradza wszelkie trudy.
Jak zrobić drożdżowe pirożki z kiszoną kapustą?
Choć ciasto na pirożki można przyrządzić szybko z dodatkiem kefiru lub maślanki i proszku do pieczenia, ja wybieram zdrowszy przepis na drożdżach. Zaczynam od tego elementu dania, by dać mu czas na wyrośnięcie.
Farsz z kapusty przygotowuję w zwyczajowy sposób. Najpierw podsmażam cebulę, potem dorzucam marchewkę i czosnek, a na końcu kiszonkę. Zwykle nie odciskam jej z soku, tylko odparowuję go na patelni. Takie nadzienie ma więcej aromatu i smaku.
Do smażenia warzyw, jak i gotowych pirożków, tradycyjnie stosuje się olej słonecznikowy. Ja jednak używam tego rzepakowego, który lepiej znosi wysoką temperaturę.
Przepis: Drożdżowe pirożki z kiszoną kapustą
Rumiane bułeczki z patelni wypełnione smakowitym warzywnym farszem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 26
- Liczba kalorii
- 246 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 kg mąki
- 600-650 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Na nadzienie:
- 1,2 kg kiszonej kapusty
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaPrzesiej mąkę. Umieść w misce 600 ml mleka, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj i odstaw na około 5 minut, a następnie dosypuj mąkę, mieszając ciasto i dodając w razie potrzeby więcej mleka. Wyrabiaj je przez około 10 minut. Wlej część oleju na dno miski i rozprowadź, a resztę wylej na blat. Wyrabiaj krótko ciasto, aż wchłonie tłuszcz, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut.
- Podsmażanie warzywPosiekaj kapustę i cebulę, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i podsmaż cebulę, aż zmięknie. Następnie wrzuć kapustę i czosnek, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Smaż 10-15 minut do odparowania wody.
- Formowanie pirożkówOprósz blat mąką, wyłóż ciasto i odetnij połowę, a resztę schowaj z powrotem. Bez ugniatania rozłóż je na płasko, rozciągnij rękami i rozwałkuj koniec, by powstał język. Na środek tej części nałóż dużą łyżkę farszu i zagnij ciasto, wyciskając jednocześnie palcami powietrze i dociskając brzeg. Odetnij zbędną część ciasta za pomocą talerzyka deserowego, zlep palcami brzegi, po czym obróć całość łączeniem do dołu. Przygotuj tak wszystkie pirożki.
- SmażenieWlej do głębokiej patelni lub garnka tyle oleju, by utworzył 5-centrymetrową warstwę. Rozgrzej go i kładź pirożki łączeniem do dołu. Smaż je partiami po 1-2 minuty na stronę. Obracaj i wyjmuj dopiero wtedy, gdy będą przyrumienione od spodu. Odkładaj na papierowe ręczniki, by osączyć nadmiar tłuszczu.
Drożdżowe pirożki – wskazówki
Te pierogi zwykle są smażone na głębokim tłuszczu, ale można je też upiec. Wystarczy ułożyć je na blaszce nakrytej pergaminem, posmarować z wierzchu jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 18-20 minut.
Do środka można nałożyć nadzienie ze słodkiej kapusty, a także dorzucić do mieszanki pieczarki czy grzyby leśne. Inną opcją jest użycie mielonego mięsa, na przykład wołowego, wieprzowego albo mieszanego. Smaży się je z dużą ilością cebuli, a często łączy również z ugotowanym ryżem.
Pyszny farsz można ponadto zrobić z ugotowanych ziemniaków z cebulą i/lub twarogiem, jak i z leśnymi grzybami. Inne opcje to kasza gryczana z grzybami i cebulą czy połączenie jajek na twardo z białym ryżem i koperkiem.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, że to pierogi. Od kiedy znam ten patent, gotowane poszły w odstawkęCzytaj też:
Ciocia Krysia zamyka ten farsz w pulchnym cieście. Przepis jest banalny, a smak budują dwa dodatki
