Pamiętam swoje zdziwienie, kiedy pierwszy raz zobaczyłam, że ktoś gotuje pomarańcze. I to w całości. Efekt to niesamowicie pyszne ciasto, aromatyczne, wilgotne, ale też zaskakująco sycące, dlatego ja lubię jeść je na słodkie śniadanie albo zabrać ze sobą jako przekąskę w podróż. Udekorowane migdałami, czekoladą bądź owocami może być twoim popisowym ciastem na przyjęcia. Jego zaletą jest skład: to wypiek na bazie mąki migdałowej, czyli zmielonych drobno migdałów
Jak zrobić ciasto z gotowanych pomarańczy?
Przepis na ciasto z gotowanych pomarańczy jest bardzo prosty i w gruncie rzeczy szybki. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie pomarańczy. Na tę czynność poświęć ok. 1,5 do 2 godzin. Pomarańcze muszą być miękkie. Podczas gotowania owoce unoszą się na wodzie w garnku, dlatego dobrze jest od czasu do czasu je obrócić. Potem już tylko wystarczy pomarańcze zmiksować – w całości, razem ze skórką. I bez obaw: ciasto nie będzie gorzkie.
Przepis: Ciasto z gotowanych pomarańczy
Bezglutenowe ciasto z mąki migdałowej.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 244 w każdej porcji
Składniki
- 2 pomarańcze
- 300 g mąki migdałowej
- 1 banan
- 3 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie pomarańczyPomarańcze gotuj w wodzie przez ok. 1,5 godziny. Gotuj w całości, razem ze skórką. Ugotowane pomarańcze pokrój i usuń pestki. Nie ściągaj skórki. Zmiksuj na gładko razem z bananem. Do musu dodaj ekstrakt waniliowy.
- Robienie ciastaCałe jajka ubij na bardzo puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cały czas ubijaj. Do mąki migdałowej dodaj sodę, proszek do pieczenia, cynamon i wszystko wymieszaj. Do jajek dodaj masę z pomarańczy i banana, delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę migdałową z dodatkami i wymieszaj wszystko delikatnie.
- Pieczenie ciastaWylej ciasto na wyłożoną papierem tortownicę. Piecz 50-55 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza. Ostudź przed podaniem.
Jak podawać ciasto z gotowanych pomarańczy?
Przyznaję, że najczęściej zajadam to ciasto bez żadnych dodatków, ale kiedy chcę je podać gościom, stawiam na proste dekoracje: po prostu posypuję je cukrem pudrem. Ale to ciasto można też polać lukrem pomarańczowym (wymieszaj cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego i skórką pomarańczową) i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Na cieście można też ułożyć kawałki owoców: pomarańczy albo mandarynek.
Ciasto z gotowanych pomarańczy świetnie smakuje polane ciemną czekoladą. Wystarczy najprostsza polewa z rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżeczką masła czekolady. Można też użyć gotowych polew. Nim czekolada zastygnie na cieście, można ją także posypać płatkami migdałów lub wiórkami ze skórki pomarańczowej.
Czytaj też:
Kultowe red velvet cake w tej wersji to bułka z masłem. Sekretem jest genialny kremCzytaj też:
Ten kokosowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Robię go w 15 minut z sera z wiaderka