Gotuję pomarańcze i robię obłędnie pyszne, wilgotne ciasto. Deser bez grama mąki na każdą okazję

Gotuję pomarańcze i robię obłędnie pyszne, wilgotne ciasto. Deser bez grama mąki na każdą okazję

Dodano: 
Ciasto z gotowanych pomarańczy
Ciasto z gotowanych pomarańczy Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Ciasta z gotowanych pomarańczy podbijają media społecznościowe. Nie dziwię się temu trendowi: ja swój przepis mam od lat i ciągle do niego wracam. Moje ciasto jest przy tym bezglutenowe, bo nie zawiera mąki pszennej.

Pamiętam swoje zdziwienie, kiedy pierwszy raz zobaczyłam, że ktoś gotuje pomarańcze. I to w całości. Efekt to niesamowicie pyszne ciasto, aromatyczne, wilgotne, ale też zaskakująco sycące, dlatego ja lubię jeść je na słodkie śniadanie albo zabrać ze sobą jako przekąskę w podróż. Udekorowane migdałami, czekoladą bądź owocami może być twoim popisowym ciastem na przyjęcia. Jego zaletą jest skład: to wypiek na bazie mąki migdałowej, czyli zmielonych drobno migdałów

Jak zrobić ciasto z gotowanych pomarańczy?

Przepis na ciasto z gotowanych pomarańczy jest bardzo prosty i w gruncie rzeczy szybki. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie pomarańczy. Na tę czynność poświęć ok. 1,5 do 2 godzin. Pomarańcze muszą być miękkie. Podczas gotowania owoce unoszą się na wodzie w garnku, dlatego dobrze jest od czasu do czasu je obrócić. Potem już tylko wystarczy pomarańcze zmiksować – w całości, razem ze skórką. I bez obaw: ciasto nie będzie gorzkie.

Przepis: Ciasto z gotowanych pomarańczy

Bezglutenowe ciasto z mąki migdałowej.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
244 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 300 g mąki migdałowej
  • 1 banan
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pomarańczyPomarańcze gotuj w wodzie przez ok. 1,5 godziny. Gotuj w całości, razem ze skórką. Ugotowane pomarańcze pokrój i usuń pestki. Nie ściągaj skórki. Zmiksuj na gładko razem z bananem. Do musu dodaj ekstrakt waniliowy.
  2. Robienie ciastaCałe jajka ubij na bardzo puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cały czas ubijaj. Do mąki migdałowej dodaj sodę, proszek do pieczenia, cynamon i wszystko wymieszaj. Do jajek dodaj masę z pomarańczy i banana, delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę migdałową z dodatkami i wymieszaj wszystko delikatnie.
  3. Pieczenie ciastaWylej ciasto na wyłożoną papierem tortownicę. Piecz 50-55 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza. Ostudź przed podaniem.

Jak podawać ciasto z gotowanych pomarańczy?

Przyznaję, że najczęściej zajadam to ciasto bez żadnych dodatków, ale kiedy chcę je podać gościom, stawiam na proste dekoracje: po prostu posypuję je cukrem pudrem. Ale to ciasto można też polać lukrem pomarańczowym (wymieszaj cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego i skórką pomarańczową) i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Na cieście można też ułożyć kawałki owoców: pomarańczy albo mandarynek.

Ciasto z gotowanych pomarańczy świetnie smakuje polane ciemną czekoladą. Wystarczy najprostsza polewa z rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżeczką masła czekolady. Można też użyć gotowych polew. Nim czekolada zastygnie na cieście, można ją także posypać płatkami migdałów lub wiórkami ze skórki pomarańczowej.

Czytaj też:
Kultowe red velvet cake w tej wersji to bułka z masłem. Sekretem jest genialny krem
Czytaj też:
Ten kokosowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Robię go w 15 minut z sera z wiaderka

Źródło: smaki.pl