Kultowe red velvet cake w tej wersji to bułka z masłem. Sekretem jest genialny krem

Kultowe red velvet cake w tej wersji to bułka z masłem. Sekretem jest genialny krem

Dodano: 
Naleśnikowe ciasto red velvet
Naleśnikowe ciasto red velvet Źródło: Shutterstock / Marina Vodolazhskaja
Red velvet cake to jeden z kultowych amerykańskich deserów. Biało-czerwone warstwy przyciągają wzrok, a krem zachwyca smakiem. My dziś proponujemy dużo łatwiejszą wersję tego ciasta, czyli naleśnikowe red velvet cake.

Red velvet cake to ciasto, które można piec na specjalne okazje, ponieważ zawsze robi efekt wow. A gdyby zamiast puszystych blatów wykorzystać barwione na czerwono... naleśniki? Taki naleśnikowy tort w stylu red velvet cake jest równie spektakularny, a robi się go bardzo łatwo.

Co to jest ciasto red velvet?

Aksamitne czerwone ciasto to jeden z amerykański deserowy klasyk. Choć nie ma jednej wersji dotyczącej pochodzenia ciasta red velvet – to przyjmuje się, że zaczęto je piec na początku XX wieku. Warto też pamiętać, że choć dziś intensywnie czerwony kolor ciasto zawdzięcza barwnikom, to ta najbardziej tradycyjna wersja była bardziej brązowa, a lekko czerwony odcień zawdzięczała... kakao. Jednak nie temu, które możemy kupić w większości europejskich sklepów (kakao holenderskiemu), ale kakao niealkalizowanemu, które ma kwaśny odczyn.

Jak zrobić naleśnikowe red velvet cake?

Dziś można znaleźć wiele wersji kremów do przełożenia ciasta red velvet, ale koniecznie zrób krem z naszego przepisu na bazie lekko słonego, kremowego serka. O ile to czerwone warstwy ciasta tworzą niepowtarzalny wygląd deseru, to właśnie lekko słony krem nadaje mu wyjątkowego smaku i charakteru.

Do naleśników dodaj dobry barwnik spożywczy w żelu lub w proszku. Jego ilość w przepisie jest orientacyjna: dodaj tyle, aby uzyskać odpowiednią intensywność. Dodatek dżemu wiśniowego w przepisie można pominąć, jednak to właśnie on, położony na kilku warstwach przełamuje deser lekką kwaskowatością.

Przepis: Naleśnikowe red velvet

Nietypowa wersja słynnego ciasta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
1087 w każdej porcji

Składniki

na naleśniki:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

na krem:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 600 g słonego serka typu philadelphia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • 1 mały słoik dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie naleśnikówWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut. Po tym czasie usmaż na lekko natłuszczonej patelni w miarę cienkie naleśniki. Zostaw je do ostudzenia.
  2. Robienie kremuMiękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym (masło ma być puszyste i jasne). Dodaj serek i wszystko dokładnie zmiksuj. Włóż gotowy krem do lodówki.
  3. Składanie ciastaZ naleśników zrób tort: układaj jeden na drugim, przekładając kremem oraz 2-3 warstwy dżemem wiśniowym.

Kremem koniecznie posmaruj także wierzchnią warstwę ostatniego naleśnika i udekoruj w dowolny sposób. Możesz wyciąć foremkami kształty z jednego, niewykorzystanego naleśnika albo udekorować naleśnikowe red velvet owocami.

Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku
Czytaj też:
Ten kokosowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Robię go w 15 minut z sera z wiaderka

Źródło: smaki.pl