Jeśli nie mieliście czasu na przygotowanie wytwornego, noworocznego ciasta, możecie na szybko zrobić kokosowe ciasteczka. Pod warunkiem oczywiście, że w swoich zapasach znajdziecie wiórki kokosowe i banany. Najlepiej przejrzałe i słodkie. Składniki te wystarczy wymieszać, uformować z nich ciasteczka, a potem upiec i ewentualnie udekorować. To jedne z najwartościowszych ciasteczek, jakie znam.
Z czego zrobić ciasteczka kokosowe?
Najszybsze ciasteczka kokosowe robię z wiórków kokosowych i dojrzałych bananów. Oczywiście można też do nich dodać inne składniki, a wtedy deser będzie jeszcze bardziej pożywny. Można więc do masy na ciasteczka dodać też płatki owsiane i trochę mąki, np. kokosowej, migdałowej. Ciasteczka wyjdą wtedy bardziej zwarte i będą bogatsze w błonnik i witaminy z grupy B. Możecie również do nich dodać posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce.
Jak zrobić ciasteczka kokosowo-bananowe?
By przygotować ekspresowe ciasteczka kokosowo-bananowe wystarczy rozgnieść dojrzałe banany i połączyć je z wiórkami. Masa powinna być gęsta, więc w razie potrzeby trzeba dodać trochę więcej wiórków kokosowych. Banany po rozgnieceniu skrapiam sokiem z cytryny, dzięki czemu masa nie ciemnieje i ciasteczka wychodzą jasne i apetyczne. Poza tym są też lepsze w smaku.
Przepis: Ekspresowe ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe z wiórków kokosowych i bananów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 25
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2-3 dobrze dojrzałe banany
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyBanany obierz, rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny. Dodaj do nich wiórki kokosowe, wymieszaj.
- Formowanie i pieczenie ciasteczekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią porcje masy i lekko ją spłaszcz. Ciasteczka piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Dekorowanie ciasteczekŚmietankę dobrze podgrzej. Dodaj do niej startą czekoladę, mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze się połączą. Płynną czekoladą udekoruj wystudzone ciasteczka.
Jak ozdobić ciasteczka kokosowo-bananowe?
Wystudzone ciasteczka kokosowo-bananowe można ozdobić, choć nie jest to konieczne. Tu dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa lub czekolada roztopiona z odrobiną śmietanki. Płynną masą warto zrobić na ciasteczkach esy-floresy. Dzięki temu ciasteczka nabiorą wyrazu, a nie staną się zbyt słodkie. Zamiast tego możecie je oprószyć cukrem pudrem.
Czytaj też:
Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To najlepsze ciasteczka pistacjowe, jakie znamCzytaj też:
Te pyszne, lekkie ciasteczka robię z białek i kilku dodatków. W Święta idą jak woda