Z przejrzałych bananów i wiórków robię ekspresowe ciasteczka. Są chrupiące, pyszne i zdrowe

Z przejrzałych bananów i wiórków robię ekspresowe ciasteczka. Są chrupiące, pyszne i zdrowe

Dodano: 
Ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe Źródło: Shutterstock / MarcoPhotoGarcia
Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, a w swoich zapasach znajdziecie dwa magiczne składniki, jesteście uratowani. Z przejrzałych bananów i wiórków kokosowych raz-dwa da się bowiem wyczarować smaczną, słodką przekąskę.

Jeśli nie mieliście czasu na przygotowanie wytwornego, noworocznego ciasta, możecie na szybko zrobić kokosowe ciasteczka. Pod warunkiem oczywiście, że w swoich zapasach znajdziecie wiórki kokosowe i banany. Najlepiej przejrzałe i słodkie. Składniki te wystarczy wymieszać, uformować z nich ciasteczka, a potem upiec i ewentualnie udekorować. To jedne z najwartościowszych ciasteczek, jakie znam.

Z czego zrobić ciasteczka kokosowe?

Najszybsze ciasteczka kokosowe robię z wiórków kokosowych i dojrzałych bananów. Oczywiście można też do nich dodać inne składniki, a wtedy deser będzie jeszcze bardziej pożywny. Można więc do masy na ciasteczka dodać też płatki owsiane i trochę mąki, np. kokosowej, migdałowej. Ciasteczka wyjdą wtedy bardziej zwarte i będą bogatsze w błonnik i witaminy z grupy B. Możecie również do nich dodać posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce.

Jak zrobić ciasteczka kokosowo-bananowe?

By przygotować ekspresowe ciasteczka kokosowo-bananowe wystarczy rozgnieść dojrzałe banany i połączyć je z wiórkami. Masa powinna być gęsta, więc w razie potrzeby trzeba dodać trochę więcej wiórków kokosowych. Banany po rozgnieceniu skrapiam sokiem z cytryny, dzięki czemu masa nie ciemnieje i ciasteczka wychodzą jasne i apetyczne. Poza tym są też lepsze w smaku.

Przepis: Ekspresowe ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe z wiórków kokosowych i bananów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2-3 dobrze dojrzałe banany
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyBanany obierz, rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny. Dodaj do nich wiórki kokosowe, wymieszaj.
  2. Formowanie i pieczenie ciasteczekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią porcje masy i lekko ją spłaszcz. Ciasteczka piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Dekorowanie ciasteczekŚmietankę dobrze podgrzej. Dodaj do niej startą czekoladę, mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze się połączą. Płynną czekoladą udekoruj wystudzone ciasteczka.

Jak ozdobić ciasteczka kokosowo-bananowe?

Wystudzone ciasteczka kokosowo-bananowe można ozdobić, choć nie jest to konieczne. Tu dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa lub czekolada roztopiona z odrobiną śmietanki. Płynną masą warto zrobić na ciasteczkach esy-floresy. Dzięki temu ciasteczka nabiorą wyrazu, a nie staną się zbyt słodkie. Zamiast tego możecie je oprószyć cukrem pudrem.

Czytaj też:
Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To najlepsze ciasteczka pistacjowe, jakie znam
Czytaj też:
Te pyszne, lekkie ciasteczka robię z białek i kilku dodatków. W Święta idą jak woda