Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To najlepsze ciasteczka pistacjowe, jakie znam

Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To najlepsze ciasteczka pistacjowe, jakie znam

Dodano: 
Ciasteczka pistacjowe
Ciasteczka pistacjowe Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Pistacje to bez wątpienia najmodniejszy smak ostatniego roku. Ja nie narzekam i z przyjemnością za tym trendem podążam. A jeden z moich ulubionych przepisów to ciasteczka pistacjowe z mąki migdałowej.

W Boże Narodzenie te ciastka zniknęły u mnie jako pierwsze i okazały się wielkim hitem. Na Sylwestra i Nowy Rok piekę już kolejną porcję, bo smakują rewelacyjnie, a pracy nie ma przy nich wiele. Wyglądają efektownie, a smakują rewelacyjnie: są mocno orzechowe, mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.

Jak zrobić ciasteczka pistacjowe?

Nie jest to najtańszy wypiek, bo w składzie jest czysta pasta pistacjowa (100 proc. pistacji), mąka migdałowa i masło. Ale uwierzcie, że smak tych ciastek jest wart dobrych składników.

Nie mylcie pasty pistacjowej z kremami pistacjowymi: te oprócz pistacji mają w składzie cukier i różnego rodzaju tłuszcze. W ostateczności do ciastek można wykorzystać krem pistacjowy dobrej jakości, jednak wówczas zwykle trzeba dać do ciastek nieco więcej mąki. Pastę pistacjową można bez trudu kupić w sklepach internetowych, a stacjonarnie najlepiej szukać jej w sklepach ze zdrową żywnością.

Ja do tych ciasteczek zawsze dodaję posiekane pistacje, które dodają ciasteczkom przyjemnej chrupkości. Pistacjami posypuję też polewę czekoladową. Tu możesz wykorzystać rozpuszczoną czekoladę lub gotową polewę czekoladową (w saszetce do rozpuszczania w gorącej wodzie).

Bardzo ważne jest, aby przed pieczeniem schłodzić kulki z ciasta (inaczej rozpłyną się na płaskie placki).

Przepis: Ciasteczka pistacjowe

Z podanych proporcji wyjdą dwie blachy ciasteczek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
197 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mąki migdałowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g pasty pistacjowej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady
  • 100 g posiekanych pistacji

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMąkę migdałową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem (można robotem, można dłońmi). Dodaj pastę pistacjową, jajka i większą część posiekanych pistacji (resztę zostaw do dekoracji). Wymieszaj wszystko dobrze.
  2. Formowanie ciasteczekNabieraj równe porcje ciasta (np. łyżeczkę) i formuj kulki. Kulki ułóż obok siebie i schładzaj je przez ok. 30 minut w lodówce lub ok. 20 minut w zamrażarce.
  3. Pieczenie ciasteczekZimne kulki ciasta ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 12-15 minut. Gotowe ciasta wyłóż na kratkę do ostudzenia. Udekoruj polewą i posiekanymi pistacjami.

Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, wówczas zachowają przyjemną konsystencję i miękkość w środku. Ale nawet jeśli podeschną, pozostaną dobre, tylko będą też chrupiące w środku.

Jak udekorować ciasteczka pistacjowe?

Ciasteczka pistacjowe z tego przepisu są dobre bez żadnych dekoracji, chociaż moja ulubiona wersja to tak, którą podają w przepisie: z polewą czekoladową i pistacjami. Ciasteczka można również jedynie oprószyć cukrem pudrem. Pyszną i efektową opcją jest także maczanie w czekoladzie białej lub ciemnej tylko spodu ciastek. Wówczas również można po zanurzeniu w czekoladzie włożyć takie ciastko w posiekane bardzo drobno pistacje.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deser