Wzięłam ser z wiaderka i pierniczki, które zostały po świętach. Ten łatwy sernik zrobisz w godzinę

Wzięłam ser z wiaderka i pierniczki, które zostały po świętach. Ten łatwy sernik zrobisz w godzinę

Dodano: 
Sernik na pierniczkowym spodzie
Sernik na pierniczkowym spodzie Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ten sernik upiekłam przypadkiem, a okazał się wielkim hitem. Robi się go łatwo, szybko, a sekretem jest pierniczkowy spód.

Pomysł na ten sernik powstał, bo po świętach została mi cała miska nieudekorowanych pierniczków. Zwykle jemy takie pierniczki do kawy czy herbaty przez cały kolejny miesiąc, tym razem część postanowiłam przerobić na spód do sernika i okazało się to strzałem w dziesiątkę. To prosty sernik z sera z wiaderka. Jego zrobienie z pieczeniem zajmuje tylko godzinę, ale potem trzeba jeszcze nieco poćwiczyć cierpliwość w oczekiwaniu, aż ciasto ostygnie.

Jak zrobić sernik na pierniczkowym spodzie?

Spód tego sernika to pokruszone pierniczki z masłem. Można je zmielić w mikserze, można rozkruszyć w inny sposób (np. drewnianą pałką w misce, albo wałkując pierniczki zamknięte w woreczku strunowym). Potem już tylko wystarczy wymieszać z roztopionym masłem i zrobić spód sernika. Do zrobienia spodu można wykorzystać dowolne pierniczki bez dekoracji, jeśli to miękkie mierniki, warto je najpierw podsuszyć.

Sama masa serowa to najprostszy sernik z sera w wiaderka. Można go aromatyzować ekstraktem z wanilii, jak w przepisie, a można dodatkowo jeszcze dołożyć skórkę otartą z pomarańczy lub mały kieliszek likieru pomarańczowego.

Zwykle do serników dodaję torebkę budyniu, ale akurat nie miałam żadnego, dlatego postanowiłam dać śmietanę z łyżką mąki pszennej.

Rada: jeśli nie masz pierniczków, możesz zrobić spód z herbatników. A jeśli zależy ci na korzennym aromacie, dodaj wówczas do ciastek i masła odrobinę przyprawy piernikowej albo cynamon.

Przepis: Sernik z pierniczkowym spodem

Prosty sernik z wiaderka na spodzie z pierniczków.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
798 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

na spód:

  • 170 g pierniczków
  • 100 g masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie spoduPierniczki rozkrusz na piasek, masło rozpuść. Wymieszaj pierniczki z masłem i wyłóż masę na dno tortownicy. Ugnieć równą warstwę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 7-10 minut. Po tym czasie wyjmij i postaw w chłodne miejsce (np. przy oknie).
  2. Robienie masy serowejJajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj ser z wiaderka, wymieszaną z mąką śmietanę, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Gotową masę wylej na pierniczkowy spód i wyrównaj.
  3. Pieczenie sernikaNa dolną półkę piekarnika wstaw naczynie z wodą (może być blacha do ciasta). Na środek wstaw sernik i piecz ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia. Najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce.

Jak podać sernik z pierniczkowym spodem?

Gotowy sernik można oprószyć cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową. Ja swoje ciasto ozdobiłam piernikowymi gwiazdkami w lukrze. Do tego sernika będzie także pasować dowolny ganache (czyli masa z czekolady, śmietanki i masła).

Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka