Kruche babeczki nadziewam prostą masą i orzechami. Są idealne na co dzień i od święta

Kruche babeczki nadziewam prostą masą i orzechami. Są idealne na co dzień i od święta

Dodano: 
Kruche babeczki z czekoladą
Kruche babeczki z czekoladą Źródło: Shutterstock / zi3000
Jak z kilku prostych składników zrobić efektowny deser? Oto jeden z pomysłów, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Przy czym na Święta warto przygotować go z podwójnej porcji, bo te babeczki cieszą się zwykle większym wzięciem niż makowce i keksy.

Świąteczne wypieki to zwykle makowiec, piernik i keks. Niektórzy robią też ciasto czekoladowe, inni pieką pierniczki i inne ciasteczka. Ja często przygotowuję kruche babeczki z prostym nadzieniem. To dlatego, że robi się je prosto i szybko, a co więcej, podstawę, czyli kruche korpusy można upiec wcześniej.

Jak przechowywać kruche korpusy?

Kruche korpusy do babeczek można kupić gotowe. Jednak o wiele taniej wyjdzie, gdy przygotujecie je samodzielnie. Nie ma przy tym dużo pracy i co ważne, można je upiec wcześniej. Po wystudzeniu trzeba je tylko wystudzić, zapakować w papierową torbę i trzymać w suchym, chłodnym miejscu. Tak przechowywane spokojnie poleżą nawet tydzień.

Jak zrobić kruche babeczki z czekoladą i orzechami?

Kruche babeczki, które przygotowuję na święta zwykle nadziewam czekoladą i orzechami. To wyjątkowo świąteczne produkty, które doskonale ze sobą harmonizują i dobrze komponują się z kruchym ciastem. Czekoladę zamieniam tylko w półpłynną masę, która jest po prostu przepyszna. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut.

Przepis: Babeczki z czekoladą i orzechami

Kruche babeczki z kremem czekoladowym i posypką orzechową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Na nadzienie:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g orzechów np. laskowych, włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo mąki dodaj kawałki schłodzonego masła, przesiekaj je nożem. Składniki rozkrusz w  palcach, dodaj sól, cukier puder i żółtko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj do niego trochę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Pieczenie korpusówCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5 cm. Ciastem wylep foremki. Babeczki piecz 12-15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przestudź je, wyjmij z foremek, wystudź.
  3. Przygotowanie kremuŚmietankę dobrze podgrzej z masłem. Dodaj kawałki czekolady i pozostaw do rozpuszczenia. Składniki dokładnie wymieszaj, by dobrze się ze sobą połączyły.
  4. Napełnianie babeczekKruche korpusy napełniaj kremem do 2/3 wysokości. Wierzch kremu posyp posiekanym orzechami lub udekoruj połówkami orzechów włoskich. Babeczki dobrze schłodź.

Czym jeszcze można wypełnić świąteczne babeczki?

Kruche korpusy do babeczek możecie też wypełnić innymi nadzieniami. Jeśli chcecie, by wasze babeczki miały bożonarodzeniowy charakter, możecie włożyć do nich np. bakalie wymieszane z czekoladą, konfiturę żurawinową, dżem pomarańczowy czy mus jabłkowy z dodatkiem cynamonu. Ładnie też będzie się prezentował krem z mascarpone i bitej śmietany ozdobiony pestkami granatu czy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Czytaj też:
To najłatwiejszy makowiec na Święta. Robię go bez mąki, z soczystym dodatkiem i zawsze się udaje
Czytaj też:
Te kruche babeczki nie mają sobie równych. To zasługa prostego, aromatycznego kremu