To najłatwiejszy makowiec na Święta. Robię go bez mąki, z soczystym dodatkiem i zawsze się udaje

To najłatwiejszy makowiec na Święta. Robię go bez mąki, z soczystym dodatkiem i zawsze się udaje

Dodano: 
Makowiec bez zawijania
Makowiec bez zawijania Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Stary przepis na makowiec bez zawijania, nazywany również makowcem japońskim, doskonale wpisuje się w nowoczesne trendy cukiernicze i idealnie nadaje się na Święta. Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszne ciasto makowe, które uda się każdemu.

Makowiec bez zawijania to idealne ciasto dla zabieganych, bo robi się je ekspresowo. Domowy wypiek z kilku składników smakuje nawet osobom, które nie przepadają za klasycznym makowcem. Przepis doskonale sprawdza się również podczas przygotowywania innych wypieków np. tortów – wystarczy upiec makowiec bez zawijania w tortownicy, wystudzić, pokroić na blaty i przełożyć kremem.

Jak zrobić szybki i prosty makowiec bez zawijania?

Makowiec bez zawijania piekę nie tylko na święta. Pyszne i zdrowe ciasto robię z suchego maku mielonego, który kupisz w większości sklepów. Jeżeli nie masz maku mielonego, to zmiel suchy mak dwukrotnie w maszynce z sitkiem o średnich oczkach.

Do makowca bez zawijania dodaję jabłka, które sprawiają, że ciasto makowe wychodzi wilgotne oraz ma niepowtarzalny smak. Najlepsze do makowca japońskiego są twarde jabłka o kwaskowatym smaku np. Szara Reneta lub Złota Reneta. Część jabłek kroję w małą kostkę, żeby były dobrze wyczuwalne w cieście, ale możesz zetrzeć wszystkie jabłka na tarce, co sprawi, że makowiec będzie miał jednolitą konsystencję

Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Z poniższych proporcji składników upieczesz makowiec japoński w formie keksówce o wymiarach 30 x 12 cm lub tortownicy o średnicy 20 cm.

Przepis: Makowiec japoński (makowiec bez zawijania)

Mój makowiec bez zawijania zachwyca wszystkich.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
364 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g zmielonego maku niebieskiego
  • 100 g drobnego cukru
  • 6 średnich jajek
  • 2/3 kostki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 kg twardych jabłek
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. 2/3 jabłek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a 1/3 pokrój w małą kostkę. Starte na tarce jabłka odsącz z nadmiaru soku na sitku. Jeżeli są bardzo wilgotne, to odciśnij je w gazie lub lnianej ściereczce.
  2. UcieranieW dużej misce umieść żółtka, miękkie masło i cukier. Ucieraj, stopniowo zwiększając obroty miksera, aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie puszysta, jasna masa.
  3. Ubijanie piany z białekDo białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, aż powstanie sztywna, śnieżnobiała piana.
  4. Łączenie składników ciastaW dużej misce wymieszaj zmielony mak ze startymi na tarce i pokrojonymi w kostkę jabłkami oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj utarte z jajkami i cukrem masło. Wymieszaj mikserem na małych obrotach lub silikonową szpatułką. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w pozostałe składniki ciasta.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto na makowiec japoński przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz 50 minut lub do suchego patyczka. Gotowy makowiec bez zawijania pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź.

Jak zrobić lukier królewski do dekoracji makowca

Aby zrobić lukier królewski potrzebujesz:

  • 1 szklankę cukru pudru,
  • 3 białka średnich jaj,
  • 1 łyżkę soku z cytryny.

Ubij pianę z białek – piana ma zrobić się gęsta i biała, ale nie może być sztywna – wystarczy ubijać około 20 sekund mikserem na wysokich obrotach.

Do piany stopniowo dodawaj cukier puder i miksuj na małych obrotach lub mieszaj, aż cukier całkiem się rozpuści. Jeżeli widoczne są grudki, to rozetrzyj je szpatułką lub łyżką. Na koniec dodaj sok z cytryny. Polecam dodawać sok z cytryny stopniowo, co pozwoli dopasować smak lukru do indywidualnych preferencji. Sok z cytryny możesz zastąpić ekstraktem cytrynowym lub sokiem/ekstraktem pomarańczowym. Gotowy lukier jest śnieżnobiały, lśniący i ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

Jak podawać makowiec bez zawijania?

Wystudzony makowiec bez zawijania dekoruję lukrem królewskim i posypuję kandyzowanymi owocami. Wystarczą 4 łyżki kandyzowanych owoców. Możesz również udekorować ciasto roztopioną czekoladą, tradycyjnym lukrem, lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.

Opcjonalne dodatki do ciasta na makowiec bez zawijania

Często modyfikuje przepis na makowiec bez zawijania, zmniejszając ilość maku i dodając zmielone na pył orzechy włoskie lub migdały oraz wiórki kokosowe, a także wzbogacam smak ciasta sokiem pomarańczowym, sokiem z cytryny, skórką otartą z pomarańczy lub cytryny, ekstraktem migdałowym, rumem i likierem Amaretto.

Gotowe ciasto wyśmienicie smakuje jedynie udekorowane z wierzchu oraz przełożone marmoladą, kremem grysikowym, kremem budyniowym, musem czekoladowym, a także lekką masą na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki.

Czytaj też:
Na Święta piekę aromatyczne ciasto jabłkowo-orzechowe z mascarpone. Goście nie mogą się nachwalić
Czytaj też:
Efektowną choinkę z ciasta francuskiego robi się ekspresowo. To przekąska, która znika do ostatniego okruszka