Na Święta piekę aromatyczne ciasto jabłkowo-orzechowe z mascarpone. Goście nie mogą się nachwalić

Na Święta piekę aromatyczne ciasto jabłkowo-orzechowe z mascarpone. Goście nie mogą się nachwalić

Dodano: 
Ciasto jabłkowo-orzechowe
Ciasto jabłkowo-orzechowe Źródło: Shutterstock / MShev
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko wyjątkowa, rodzinna atmosfera, ale także smaki, które pozostają z nami na całe życie. Jednym ze smaków, który „chodzi za mną”, gdy tylko pojawią się świąteczne dekoracje w sklepach i na ulicach, jest smak ciasta jabłkowo-orzechowego.

Tradycyjne ciasto jabłkowo-orzechowe na święta łączy smaki, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Wilgotne, puszyste ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, jabłek, cynamonu i goździków przekładam lekkim kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki. Gorąco polecam przepis.

Jak zrobić ciasto jabłkowo-orzechowe na święta?

Piekę ciasto jabłkowo-orzechowe, bazując na starym przepisie, który nieco zmodyfikowałem, dostosowując skład do aktualnych wytycznych żywieniowych. Ciasto nie zawiera margaryny i białego cukru. Zastąpiłem je klarowanym masłem (idealnie sprawdzi się również olej roślinny) oraz cukrem brązowym i ciemnym miodem gryczanym, który świetnie współgra ze smakiem pozostałych składników. Zmniejszyłem również ilość mąki pszennej, zastępując ją zmielonymi na pył orzechami włoskimi. Porada: jeżeli lubisz mocno korzenne wypieki, to polecam dodać do ciasta 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika.

Do ciasta jabłkowo-orzechowego wybieram kwaskowate, twarde jabłka (np. Szara Reneta), które ścieram na tarce o dużych oczkach. Jabłka powinny mieć zwarty miąższ. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, odciskam je z nadmiaru soku w ściereczce lub gazie. Idealnie do ciasta jabłkowo-orzechowego nadaje się również pulpa z jabłek, która pozostała po wyciskaniu soku.

Samo przygotowanie ciasta nie jest trudne i czasochłonne. Wystarczy zmiksować mokre składniki i połączyć z suchymi składnikami. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekę ciasto jabłkowo-orzechowe na święta w tortownicy o średnicy 22-24 cm i robię z niego dwa blaty, które przekładam kremem z mascarpone. Możesz upiec wyższe ciasto w tortownicy o średnicy 18-20 cm i wykroić z niego 3-4 cienkie blaty.

Przepis: Ciasto jabłkowo-orzechowe

Ciasto idealne na Święta i przyjęcia okolicznościowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
12 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
601 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych na pył orzechów włoskich
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 5 średnich jajek
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 4 duże jabłka
  • 2/3 oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

Na masę:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 5 orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie suchych składnikówMąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, sodę oczyszczoną, zmielone na pył orzechy, posiekane orzechy, cynamon i mielone goździki. Wymieszaj składniki łyżką.
  2. Ubijanie jajek i mokrych składnikówJajka wbij do miski. Dodaj cukier i ubij mikserem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj do masy z jajek i cukru jogurt, olej oraz miód. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
  3. Dodanie jabłekJabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bardzo soczyste jabłka odciśnij. Do miski z mokrymi składnikami dodaj jabłka i wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką.
  4. Łączenie mokrych i suchych składnikówDo miski z mokrymi składnikami dodawaj stopniowo suche składniki i miksuj na małych obrotach lub mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto jabłkowo-orzechowe przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw tortownicę na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij ciasto i poczekaj z krojeniem, przekładaniem masą i dekorowaniem, aż całkiem wystygnie. Porada: ciasto jabłkowo-orzechowe wychodzi bardzo wilgotne, wiec można upiec je 1-2 dni wcześniej, przechowywać w chłodnym miejscu i przełożyć na 2-3 godziny przed podaniem.
  6. Przygotowanie kremuDo wysokiego naczynia dodaj serek mascarpone, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Ubijaj, stopniowo zwiększając obroty miksera, przez 2-3 minuty. Dodaj śmietankę kremówkę 36% i ubijaj kolejne 2-3 minuty na wysokich obrotach. Gotowy krem jest bardzo gęsty i puszysty. Jeżeli chcesz zastąpić śmietankę 36% śmietanką 30%, to zmień kolejność ubijania składników – ubij śmietankę z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywno i stopniowo dodawaj małymi porcjami serek mascarpone. Porada: do kremu z mascarpone możesz dodać odrobinę cynamonu, skórkę otartą z cytryny/pomarańczy lub ekstrakt cytrynowy/pomarańczowy.
  7. Przekładanie masą i dekorowaniePrzekrój wystudzone ciasto jabłkowo-orzechowe na dwa blaty. Odłóż 5 łyżek kremu do dekoracji wierzchu deseru, a resztę rozsmaruj na dolnym blacie i przykryj drugim ciastem. Porada: przed wyłożeniem kremu możesz posmarować ciasto kwaśnym dżemem np. z czarnej porzeczki. Odłożony wcześniej krem rozsmaruj na wierzchu ciasta.

Ciasto jabłkowo orzechowe podaję lekko schłodzone. Przed podaniem dekoruję wierzch deseru kawałkami orzechów włoskich.

Inne wersje masy i polewy do ciasta jabłkowo-orzechowego na święta

Ciasto jabłkowo-orzechowe doskonale smakuje również przełożone masą maślaną o smaku migdałowym, masą grysikową, orzechową, kajmakową oraz marmoladą wieloowocową lub powidłami śliwkowymi. Do dekoracji ciasta możesz użyć polewy kakaowej, polewy z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, kajmaku, a także lukru np. królewskiego.

Jeżeli nie przepadasz za ciastami z kremem i polewą, to polecam zrezygnować z dodawania masy i udekorować wypiek cukrem pudrem. Ciasto jabłkowo-orzechowe w tej wersji również jest bardzo smaczne.

Czytaj też:
Świąteczny sernik z makiem robię z szybkiego przepisu. Ten seromakowiec zawsze zachwyca
Czytaj też:
Jak Święta to tylko z tym efektownym ciastem. Inne wypieki się chowają