Tradycyjne ciasto jabłkowo-orzechowe na święta łączy smaki, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Wilgotne, puszyste ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, jabłek, cynamonu i goździków przekładam lekkim kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki. Gorąco polecam przepis.
Jak zrobić ciasto jabłkowo-orzechowe na święta?
Piekę ciasto jabłkowo-orzechowe, bazując na starym przepisie, który nieco zmodyfikowałem, dostosowując skład do aktualnych wytycznych żywieniowych. Ciasto nie zawiera margaryny i białego cukru. Zastąpiłem je klarowanym masłem (idealnie sprawdzi się również olej roślinny) oraz cukrem brązowym i ciemnym miodem gryczanym, który świetnie współgra ze smakiem pozostałych składników. Zmniejszyłem również ilość mąki pszennej, zastępując ją zmielonymi na pył orzechami włoskimi. Porada: jeżeli lubisz mocno korzenne wypieki, to polecam dodać do ciasta 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Do ciasta jabłkowo-orzechowego wybieram kwaskowate, twarde jabłka (np. Szara Reneta), które ścieram na tarce o dużych oczkach. Jabłka powinny mieć zwarty miąższ. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, odciskam je z nadmiaru soku w ściereczce lub gazie. Idealnie do ciasta jabłkowo-orzechowego nadaje się również pulpa z jabłek, która pozostała po wyciskaniu soku.
Samo przygotowanie ciasta nie jest trudne i czasochłonne. Wystarczy zmiksować mokre składniki i połączyć z suchymi składnikami. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekę ciasto jabłkowo-orzechowe na święta w tortownicy o średnicy 22-24 cm i robię z niego dwa blaty, które przekładam kremem z mascarpone. Możesz upiec wyższe ciasto w tortownicy o średnicy 18-20 cm i wykroić z niego 3-4 cienkie blaty.
Przepis: Ciasto jabłkowo-orzechowe
Ciasto idealne na Święta i przyjęcia okolicznościowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 12 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 601 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych na pył orzechów włoskich
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 5 średnich jajek
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 4 duże jabłka
- 2/3 oleju roślinnego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Na masę:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 350 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 5 orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Uszykowanie suchych składnikówMąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, sodę oczyszczoną, zmielone na pył orzechy, posiekane orzechy, cynamon i mielone goździki. Wymieszaj składniki łyżką.
- Ubijanie jajek i mokrych składnikówJajka wbij do miski. Dodaj cukier i ubij mikserem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj do masy z jajek i cukru jogurt, olej oraz miód. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
- Dodanie jabłekJabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bardzo soczyste jabłka odciśnij. Do miski z mokrymi składnikami dodaj jabłka i wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką.
- Łączenie mokrych i suchych składnikówDo miski z mokrymi składnikami dodawaj stopniowo suche składniki i miksuj na małych obrotach lub mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto jabłkowo-orzechowe przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw tortownicę na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij ciasto i poczekaj z krojeniem, przekładaniem masą i dekorowaniem, aż całkiem wystygnie. Porada: ciasto jabłkowo-orzechowe wychodzi bardzo wilgotne, wiec można upiec je 1-2 dni wcześniej, przechowywać w chłodnym miejscu i przełożyć na 2-3 godziny przed podaniem.
- Przygotowanie kremuDo wysokiego naczynia dodaj serek mascarpone, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Ubijaj, stopniowo zwiększając obroty miksera, przez 2-3 minuty. Dodaj śmietankę kremówkę 36% i ubijaj kolejne 2-3 minuty na wysokich obrotach. Gotowy krem jest bardzo gęsty i puszysty. Jeżeli chcesz zastąpić śmietankę 36% śmietanką 30%, to zmień kolejność ubijania składników – ubij śmietankę z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywno i stopniowo dodawaj małymi porcjami serek mascarpone. Porada: do kremu z mascarpone możesz dodać odrobinę cynamonu, skórkę otartą z cytryny/pomarańczy lub ekstrakt cytrynowy/pomarańczowy.
- Przekładanie masą i dekorowaniePrzekrój wystudzone ciasto jabłkowo-orzechowe na dwa blaty. Odłóż 5 łyżek kremu do dekoracji wierzchu deseru, a resztę rozsmaruj na dolnym blacie i przykryj drugim ciastem. Porada: przed wyłożeniem kremu możesz posmarować ciasto kwaśnym dżemem np. z czarnej porzeczki. Odłożony wcześniej krem rozsmaruj na wierzchu ciasta.
Ciasto jabłkowo orzechowe podaję lekko schłodzone. Przed podaniem dekoruję wierzch deseru kawałkami orzechów włoskich.
Inne wersje masy i polewy do ciasta jabłkowo-orzechowego na święta
Ciasto jabłkowo-orzechowe doskonale smakuje również przełożone masą maślaną o smaku migdałowym, masą grysikową, orzechową, kajmakową oraz marmoladą wieloowocową lub powidłami śliwkowymi. Do dekoracji ciasta możesz użyć polewy kakaowej, polewy z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, kajmaku, a także lukru np. królewskiego.
Jeżeli nie przepadasz za ciastami z kremem i polewą, to polecam zrezygnować z dodawania masy i udekorować wypiek cukrem pudrem. Ciasto jabłkowo-orzechowe w tej wersji również jest bardzo smaczne.
Czytaj też:
Świąteczny sernik z makiem robię z szybkiego przepisu. Ten seromakowiec zawsze zachwycaCzytaj też:
Jak Święta to tylko z tym efektownym ciastem. Inne wypieki się chowają