Jesienią mam z rodziną większą chęć na desery i podwieczorki na ciepło. Chcemy się nie tylko rozgrzać, ale i poprawić sobie nastrój, gdy dni są coraz krótsze, a temperatury na zewnątrz spadają poniżej zera. Dzisiaj polecam banalnie prosty patent na aromatyczny, rozgrzewający pudding, który zrobisz dosłownie w kilka chwil.
To ja przekonałem dzieci, żeby na rozgrzewający deser sięgnąć po kaszę mannę – która kojarzy mi się z dzieciństwem i pysznościami, które robiła mi babcia, a dzieci wyszły z inicjatywą, by połączyć ten składnik z ich ulubionym budyniem śmietankowym. Brakowało tylko przysłowiowej wisienki na torcie, którą okazał się cynamon cejloński.
Jak zrobić deser z kaszy manny i budyniu?
Lista składników na ten błyskawiczny deser jest krótka i każdy ma je w swoich kuchennych zapasach. A nawet jeśli ich nie masz, kupisz je za niewielkie kwoty. Deser jest pyszny, tani i błyskawiczny w przygotowaniu. Więc do dzieła!
Wskazówka: smak budyniu możesz zmienić. To kwestia gustu. Ja zamiast śmietankowego czasami stosuję budyń waniliowy lub czekoladowy. W drugim przypadku wierzch deseru posypuję mieszanką cynamonu i naturalnego kakao.
Przepis: Pudding z kaszy manny
Deser ten ma delikatną, kremową konsystencję, która w cudowny sposób otula podniebienie. Doskonały na poprawę nastroju w chłodne dni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 czubate łyżki kaszy manny
- 3 szklanki mleka
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyW rondelku podgrzej 500 ml mleka (2 szklanki) z cukrem. Gdy zacznie się gotować, wsyp kaszę mannę, ciągle energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj na bardzo małej mocy palnika przez około 5 minut, ciągle mieszając, aż kasza zgęstnieje.
- Dodanie budyniuW pozostałej szklance zimnego mleka rozpuść proszek budyniowy budyń. Następnie wlej go do garnka z kaszą. Dokładnie mieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty na małej mocy.
- Przekładanie do naczyńGotowy deser przelej do jednej dużej miski lub do małych pucharków. Posyp wierzch cynamonem.
Opcjonalnie deser możesz udekorować bakaliami lub kleksem ulubionego dżemu. Podawaj pudding na ciepło, bo właśnie tak smakuje najlepiej w chłodny dzień. Oczywiście, jeśli coś zostanie, możesz schłodzić w lodówce i podać jako pudding na zimno.
Jak zrobić pyszny pudding z kaszy manny bez mleka?
Jeśli nie masz lub nie spożywasz mleka krowiego, możesz wybrać napój roślinny. Idealny będzie wybór roślinnego mleka. Sprawdzi się owsiane, migdałowe, sojowego, kokosowe czy ryżowe. Możesz też wykorzystać mleczko kokosowe z puszki, ale jest ono gęstsze, więc wymaga dodania wody. Każda z tych opcji pozwoli przygotować pyszny deser z zachowaniem jego kremowej konsystencji.
Czytaj też:
Ekspresowy krem czekoladowy to u mnie hit. Robię go 10 minut, a smakuje obłędnie i jest zdrowyCzytaj też:
Wystarczy zmiksować składniki i zapiec. To słodkie danie z piekarnika można jeść i jeść