Taką zapiekankę twarogową doskonale znają mieszkańcy wschodniej części Europy. To słodkie i proste danie to, można porównać do dobrze już znanych Polakom, syrników, czyli słodkich serowych placuszków. Tu masa z dodatkiem kaszy manny jest bardzo podobna, tylko nie smażona, a zapiekana.
Jak zrobić zapiekankę twarogową z kaszą manną?
Ten przepis jest dziecinnie prosty, bo wystarczy tylko zmiksować składniki. My dorzucamy do naszej zapiekanki jeszcze rodzynki (możesz je wcześniej namoczyć, np. w mocnej herbacie), ale dodatek rodzynek można pominąć.
Rada: jeśli lubisz czuć niewielkie grudni sera w syrnikach, to nie miksuj masy na zapiekankę twarogową, a rozgnieć wszystko widelcem i dobrze wymieszaj, zapiekanka będzie wówczas miała nieco inną konsystencję, ale będzie równie smaczna.
Foremkę na zapiekankę (tortownicę lub blachę prostokątną) można wyłożyć papierem do pieczenia, można też posmarować odrobiną masła i wysypać kaszką manną.
Przepis: Zapiekanka serowa na słodko
Deserowa zapiekanka z twarogu i kaszy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g kaszy manny
- 2 jajka
- 5 łyżek śmietany 18%
- 100 g cukru
- 50 g rodzynek
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie masy serowejWszystkie składniki oprócz rodzynek zmiksuj na gładko. Dodaj rodzynki i wymieszaj.
- Pieczenie zapiekankiPrzelej masę serową do foremki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Jak podawać zapiekankę twarogową?
Ta prosta zapiekanka serowa z kaszą manną może być deserem, a może też być posiłkiem na słodko. Jest świetna jako słodkie śniadanie.
Można ją jeść bez żadnych dodatków, ale można ją zaserwować na wiele sposobów. Rewelacyjnie smakuje z kleksem śmietany, a wersji bardziej słodkiej, polana sporą ilością dobrego miodu.
Zapiekankę twarogową można również podawać ze świeżymi owocami, ale też ulubionym dżemem czy konfiturą. W wersji deserowej można przygotować do zapiekanki np. sos czekoladowy (rozpuść czekoladę z odrobiną słodkiej śmietanki i polej nią zapiekankę).
Zapiekankę serową można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno (schłodzona ma zwartą konsystencję i łatwo się kroi).
Czytaj też:
To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pomysł przyniosłam z jarmarku bożonarodzeniowegoCzytaj też:
Żaden sernik nie jest tak kremowy. Ten prosty przepis bez sera z wiaderka jest genialny