Płatki owsiane mieszam ze zdrowymi dodatkami. W mig mam ciastka bez pieczenia, mąki i cukru

Płatki owsiane mieszam ze zdrowymi dodatkami. W mig mam ciastka bez pieczenia, mąki i cukru

Dodano: 
Ciastka z płatków owsianych
Ciastka z płatków owsianych Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Gdy najdzie mnie ochota na słodkie, zwykle robię te szybkie ciastka czekoladowe. Do ich przygotowania używam samych zdrowych składników, więc ciasteczka można chrupać bez wyrzutów sumienia. A robi się je szybko, bo nawet nie trzeba piec.

Ciastka można kupić gotowe i trzymać na czarną godzinę, czyli gdy najdzie nas ochota na słodkie. Ja jednak wolę wtedy przygotować własne ciasteczka. Raz, że robi się je szybko i z prostych składników. Dwa – są o wiele zdrowsze od przeciętnych, kupnych wyrobów.

Z czego zrobić zdrowe ciastka?

Do przygotowania zdrowych ciastek warto wykorzystać płatki zbożowe. Najpopularniejsze są płatki owsiane, które występują w wersji zwykłej i błyskawicznej. Te zwykłe, inaczej górskie, zawierają więcej wartościowych składników. Jednak można też sięgnąć po płatki z innych zbóż, np. po płatki orkiszowe, gryczane czy jaglane. Można też sięgnąć po ryż preparowany, który ja wykorzystuję również do przygotowania zdrowych batoników. Zobaczcie, jak prosto się je robi. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po pestki słonecznika, dyni, nasiona lnu czy sezamu. One też mogą stanowić zdrową podstawę ciastek.

Jak zrobić ciastka z płatków owsianych bez pieczenia?

Z płatków owsianych ciasteczka zwykle się piecze. Ja jednak robię ich szybszą wersję, której nie trzeba piec. Wystarczy tylko wymieszać kilka składników, uformować z nich ciasteczka i zjeść po schłodzeniu i zestaleniu masy. Prawda, że proste? A jakie zdrowe!

Przepis: Ciastka z płatków owsianych bez pieczenia

Ciastka z płatków owsianych, masła orzechowego, kakao i daktyli

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 10–12 suszonych daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2–3 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Moczenie daktyliDaktyle zalej gorącą wodą i pozostaw na 10–15 minut, aby zmiękły. Odcedź je, zachowując odrobinę wody na wypadek, gdyby masa wyszła zbyt sucha.
  2. Miksowanie składnikówW blenderze lub malakserze zmiksuj daktyle na gładką pastę. Dodaj masło orzechowe i kakao, ponownie zmiksuj. Dodaj płatki owsiane, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę lub dwie wody.
  3. Formowanie ciasteczekZ masy formuj kulki, a potem spłaszcz je w dłoniach. Ułóż je na talerzu, wstaw na pół godziny do lodówki, by masa nieco stężała.

Co jeszcze można dodać do ciastek owsianych?

Ciastka z płatków owsianych można wzbogacić różnymi dodatkami, dzięki którym zyskają na smaku i wartości odżywczej. Można więc do nich dodać np. posiekane orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę, posiekane figi, morele czy inne suszone owoce. Dobrze też sprawdzą się nasiona chia czy sezam.

Czytaj też:
Z paczki wiórków kokosowych i 2 bananów robię szybkie ciasteczka. Są pyszne i zdrowe
Czytaj też:
Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycie