Batony kojarzą mi się z mnóstwem kalorii i tym, że są bardzo słodkie. Co prawda w sklepach można też kupić zdrowe batony, jednak ich cena zwala z nóg. Dlatego wolę przygotować sobie taką słodką przekąskę domowym sposobem. Jest wartościowa, tania, a robi się ją w parę chwil. Jej główny składnik stanowi ryż preparowany.
Jak się produkuje ryż preparowany?
Choć ryż preparowany ma niezwykły wygląd, jest naturalny i zdrowy. Otrzymuje się go bowiem z klasycznego ryżu, który jest gotowany, suszony, a potem poddawany działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia. Gdy ciśnienie nagle zostaje obniżone, ziarna ryżu momentalnie zwiększają swoją objętość. Następnie „puszyste” ziarna ryżu są schładzane i suszone, co zapewnia im trwałość i chrupkość.
Jak zrobić batoniki z ryżu preparowanego?
Przygotowanie batoników z ryżu preparowanego jest proste i zajmie nie więcej niż 15 minut. Tyle mniej więcej trwa podgrzanie słodkiej masy, połączenie jej z ryżem i przełożenie do formy. Potem trzeba tylko poczekać, by całość wystygła i masa wiążąca ryż stwardniała.
Przepis: Batoniki z ryżu preparowanego
Słodkie batoniki z ryżu preparowanego, miodu i masła orzechowego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 80 g (4 szklanki) ryżu preparowanego
- 200 g (ok. 2/3 szklanki) miodu
- 150 g (ok. 1/2 szklanki) masła orzechowego
Sposób przygotowania
- Podgrzewanie masyW dużym garnku umieść miód i masło orzechowe. Całość podgrzej na niedużym ogniu, by składniki się upłynniły. Dokładnie je wymieszaj. Garnek zestaw z ognia.
- Mieszanie składnikówDo garnka ze słodką masą szybko wsyp ryż preparowany. Całość dokładnie wymieszaj, by każde ziarno ryżu było powleczone słodką masą.
- Formowanie batonówProstokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, równomiernie rozprowadź, lekko ugnieć. Wystudzoną masę schłodź w lodówce, a potem pokrój na batoniki.
Czym wzbogacić batoniki z ryżu preparowanego?
Batoniki z ryżu preparowanego można wzbogacić różnymi zdrowymi dodatkami. Dobrze sprawdzą się tu np.: posiekane orzechy, migdały, suszone owoce, nasiona lnu, sezamu czy chia. Gdy zdecydujecie się je dodać, o objętość dodawanych składników zmniejszcie ilość ryżu preparowanego przewidzianego w przepisie. Batoniki można też posmarować roztopioną czekoladą lub zrobić z niej ozdobne esy-floresy. Ponieważ batoniki są słodkie, najlepiej sprawdzi się tu gorzka czekolada.
Czytaj też:
Kruche ciasto i słodką masę zamieniam w ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka. Idealna przekąska na każdy dzieńCzytaj też:
Do masy na czekoladowe babeczki dorzucam zdrowe produkty. To szybka przekąska na deser i do szkoły