Te batoniki są lekkie, jak piórko, a potrafią dodać energii. Robię je z 3 prostych składników

Te batoniki są lekkie, jak piórko, a potrafią dodać energii. Robię je z 3 prostych składników

Dodano: 
Batoniki z ryżu preparowanego
Batoniki z ryżu preparowanego Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Nie przepadam za kupnymi batonami, bo są kaloryczne i mało wartościowe. Jednak czasem mam ochotę na słodką, zdrową przekąskę. I wtedy robię dla siebie i rodziny leciutkie batoniki z trzech składników.

Batony kojarzą mi się z mnóstwem kalorii i tym, że są bardzo słodkie. Co prawda w sklepach można też kupić zdrowe batony, jednak ich cena zwala z nóg. Dlatego wolę przygotować sobie taką słodką przekąskę domowym sposobem. Jest wartościowa, tania, a robi się ją w parę chwil. Jej główny składnik stanowi ryż preparowany.

Jak się produkuje ryż preparowany?

Choć ryż preparowany ma niezwykły wygląd, jest naturalny i zdrowy. Otrzymuje się go bowiem z klasycznego ryżu, który jest gotowany, suszony, a potem poddawany działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia. Gdy ciśnienie nagle zostaje obniżone, ziarna ryżu momentalnie zwiększają swoją objętość. Następnie „puszyste” ziarna ryżu są schładzane i suszone, co zapewnia im trwałość i chrupkość.

Jak zrobić batoniki z ryżu preparowanego?

Przygotowanie batoników z ryżu preparowanego jest proste i zajmie nie więcej niż 15 minut. Tyle mniej więcej trwa podgrzanie słodkiej masy, połączenie jej z ryżem i przełożenie do formy. Potem trzeba tylko poczekać, by całość wystygła i masa wiążąca ryż stwardniała.

Przepis: Batoniki z ryżu preparowanego

Słodkie batoniki z ryżu preparowanego, miodu i masła orzechowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 80 g (4 szklanki) ryżu preparowanego
  • 200 g (ok. 2/3 szklanki) miodu
  • 150 g (ok. 1/2 szklanki) masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie masyW dużym garnku umieść miód i masło orzechowe. Całość podgrzej na niedużym ogniu, by składniki się upłynniły. Dokładnie je wymieszaj. Garnek zestaw z ognia.
  2. Mieszanie składnikówDo garnka ze słodką masą szybko wsyp ryż preparowany. Całość dokładnie wymieszaj, by każde ziarno ryżu było powleczone słodką masą.
  3. Formowanie batonówProstokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, równomiernie rozprowadź, lekko ugnieć. Wystudzoną masę schłodź w lodówce, a potem pokrój na batoniki.

Czym wzbogacić batoniki z ryżu preparowanego?

Batoniki z ryżu preparowanego można wzbogacić różnymi zdrowymi dodatkami. Dobrze sprawdzą się tu np.: posiekane orzechy, migdały, suszone owoce, nasiona lnu, sezamu czy chia. Gdy zdecydujecie się je dodać, o objętość dodawanych składników zmniejszcie ilość ryżu preparowanego przewidzianego w przepisie. Batoniki można też posmarować roztopioną czekoladą lub zrobić z niej ozdobne esy-floresy. Ponieważ batoniki są słodkie, najlepiej sprawdzi się tu gorzka czekolada.

Czytaj też:
Kruche ciasto i słodką masę zamieniam w ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka. Idealna przekąska na każdy dzień
Czytaj też:
Do masy na czekoladowe babeczki dorzucam zdrowe produkty. To szybka przekąska na deser i do szkoły