Ewa Wachowicz dodaje to do brownie. Jej ciasto jest wilgotne i delikatne

Ewa Wachowicz dodaje to do brownie. Jej ciasto jest wilgotne i delikatne

Dodano: 
Brownie z burakiem
Brownie z burakiem Źródło: Shutterstock / Edita Piu
Brownie może być jeszcze lepsze. Ewa Wachowicz wzięła zdrowe warzywo i dodała je do masy czekoladowej, uzyskując fantastyczne efekty. Jej przepis jest banalny.

Brownie to smakowite ciasto czekoladowe, które moi domownicy wręcz ubóstwiają. Niedawno zdecydowałam się na przygotowanie go w nowej wersji. Do masy, wzorem Ewy Wachowicz, dodałam ugotowane buraki. Przepisy Miss Polonia słyną z dopracowania, a wypieki to już prawdziwa poezja smaku. Tym razem było podobnie. Pracy przy tym smakowitym cieście nie ma wiele, wiec polecam spróbować.

Jak zrobić brownie z burakiem?

Wykonanie wilgotnego i pełnego smaku ciasta czekoladowego ze zdrowym warzywem nie jest skomplikowane. Musisz tylko ugotować buraki, rozdrobnić je i połączyć z pozostałymi składnikami masy. Efekt, który uzyskasz po upieczeniu, sprawi, że już nie będziesz chciała inaczej przygotować tego deseru.

Przepis: Brownie z burakiem

Pyszne ciasto z burakiem od Ewy Wachowicz.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
441 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g buraków
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBuraki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (50-60 minut). Wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Gorzką czekoladę posiekaj.
  2. Robienie masy na brownieDo dużej miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem. Nie przerywając miksowania, wsyp do nich suche składniki. Wlej też olej rzepakowy. Dokładnie połącz, a następnie dodaj starte buraki. Wymieszaj.
  3. Pieczenie brownie Ewy WachowiczTortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto, wyrównaj jego powierzchnię i posyp czekoladą. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Jak podać ciasto Ewy Wachowicz?

Miss Polonia swoje ciasto dekoruje pestkami granatu. Układa je na dopiero co wyjętym z pieca brownie – zanim czekolada ułożona na jego powierzchni zdąży się ponownie zestalić. Ja nie miałam pod ręką owocu, więc pominęłam posypywanie wypieku. Ciasto bez chrupiącego dodatku też nam smakowało.

Inne warianty brownie z burakiem

Wilgotne ciasto czekoladowe możesz posypać cukrem pudrem lub polać karmelem. Ja nie lubię bardzo słodkich wypieków, więc je pominęłam. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek w postaci pestek granatu możesz też wymienić na inne drobne owoce np. czerwone porzeczki lub jagody. Poza sezonem skorzystałabym z owoców mrożonych. Rozmroziłabym je wcześniej, osuszyła i posypała nimi wierzch ciasta na 15-20 minut przed końcem pieczenia.

Buraki do przyrządzenia tego brownie możesz też upiec. Wystarczy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, by stały się miękkie i aromatyczne. Takie ciasto czekoladowe będzie równie smaczne. Jeśli natomiast masz ochotę na lżejszą wersję deseru, zamień cukier na erytrytol lub ksylitol. Ten pierwszy nie zawiera kalorii, a drugi ma ich znacznie mniej niż cukier. Oba dodatki podmieniaj 1:1.

Czytaj też:
To kultowe ciasto czekoladowe pokochała cała moja rodzina. Przepis jest banalny, zrobisz w 10 minut
Czytaj też:
To najprostsze ciasto drożdżowe. Robię je bez wyrabiania na sposób Ewy Wachowicz i wychodzi puszyste

Źródło: ewawachowicz.pl