Słodkie przekąski kojarzą się raczej z czymś kalorycznym i mało zdrowym. I rzeczywiście zazwyczaj takie są. Jednak można przygotować je z samych wartościowych składników, a wtedy nawet mimo tego, że są słodkie, wyjdą nam na zdrowie. Jedną z takich przekąsek robię z suszonych daktyli i kilku prostych dodatków. Jej koszt jest niewielki, a przygotowanie proste.
Z jakich składników można przygotować zdrowe, słodkie przekąski?
Zdrowe, słodkie przekąski można przygotować z wielu składników. Należą do nich np. suszone owoce takie jak: daktyle, morele, śliwki, rodzynki. Są one co prawda słodkie, ale nie zawierają cukru dodanego, co jest ich wielkim plusem. Bardzo wartościowe są też orzechy, np. włoskie, laskowe, nerkowce, które dostarczają cennych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dobrym dodatkiem do trufli i nie tylko mogą być też pestki i nasiona, np. dyni, słonecznika czy sezamu. Oprócz zdrowych tłuszczów zawierają też witaminę E i sole mineralne.
Jak zrobić trufle z suszonych daktyli?
Domowe trufle z daktyli to pyszna i zdrowa przekąska, która jest łatwa do przygotowania i niewiele kosztuje. Owoce te warto wcześniej namoczyć, dzięki czemu zmiękną i łatwiej będzie je rozdrobnić. Po osączeniu wystarczy je zblendować z pozostałymi składnikami. Do takich domowych trufli nie trzeba dodawać cukru, bo daktyle są naturalnie słodkie.
Przepis: Trufle z daktyli
Domowe trufle z daktyli, orzechów włoskich i kakao
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 100 g orzechów włoskich lub innych
- 2 łyżki ciemnego kakao plus kakao do obtoczenia
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie daktyliDaktyle namocz je w ciepłej wodzie przez około 10-15 minut, by zmiękły. Potem je odcedź i dokładnie osącz.
- Rozdrabnianie składnikówDaktyle i orzechy włóż do blendera lub robota kuchennego i zblenduj na gładką masę. Dodaj 2 łyżki ciemnego kakao, olej kokosowy i cukier waniliowy. Jeszcze raz całość zblenduj.
- Formowanie trufliZ przygotowanej masy formuj małe kulki. Każdą obtocz w ciemnym kakao lub w innym, ulubionym dodatku. Trufle umieść w zamykanym pojemniku i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
W czym można obtoczyć domowe trufle?
Po uformowaniu trufle należy obtoczyć w wybranym składniku, by się nie posklejały. Do wyboru mamy kilka dodatków. Ja zwykle stosuję ciemne kakao, ale równie dobrze sprawdzą się mielone orzechy, posiekane migdały, wiórki kokosowe czy sezam.
Czytaj też:
Te ekspresowe ciasteczka zrobią nawet dzieci. Sekretem są dwa dodatkiCzytaj też:
Smażę banany i robię deser lepszy niż z restauracji. Rodzina w kółko się o niego dopytuje