Miksuję 5 składników i układam na cieście gruszki. Jesienią to nasz weekendowy „must have”

Miksuję 5 składników i układam na cieście gruszki. Jesienią to nasz weekendowy „must have”

Dodano: 
Ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Jak jesień, to gruszki. Uwielbiam smak i konsystencję tych owoców. Doskonale smakują na przekąskę, ale też w ciastach i deserach. Oto jedno z nich – proste, szybkie i pyszne ciasto ucierane.

Ciasta z owocami są nie tylko smaczne, ale też zdrowsze niż bez tego dodatku. Owoce dostarczają nam bowiem wielu składników odżywczych, a przy tym są smaczne. Dla mnie istotne jest też to, że owoce świetnie nawilżają ciasta. Dlatego bardzo lubię dodawać je do wypieków. Jesienią sięgam po jabłka, śliwki i gruszki. Te ostatnie cenię, za niepowtarzalną konsystencję. Lubię ich przyjemną twardość i fakt, że nie rozpadają się po upieczeniu.

Które gruszki są najlepsze do ciast?

Jako dodatek do ciast najlepiej sprawdzą się dojrzałe, ale dość twarde i niezbyt soczyste gruszki. Tylko takie nie rozpadną się w czasie pieczenia i zbytnio nie nawilżą ciasta. Będą też ładnie prezentować się w wypiekach. Pod tym względem idealną odmianą gruszek jest Konferencja. Zwłaszcza taka, która zaczyna robić się ciut żółtawa.

Jak zrobić szybkie ciasto z gruszkami?

Przygotowanie ciasta ucieranego z gruszkami lub innymi jesiennymi owocami zajmie nie więcej niż 10-15 minut. Wystarczy tylko zmiksować kilka składników, przelać ciasto do formy, ułożyć na nim gruszki i wstawić do piekarnika. Po 50 minutach pieczenia można się delektować doskonałym smakiem jesiennego deseru. Wskazówka: Gruszki przed ułożeniem na cieście możesz oprószyć cynamonem.

Przepis: Ciasto ucierane z gruszkami

To proste i szybkie ciasto to idealny deser do jesiennej kawy i herbaty.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 gruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie formy i gruszekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Gruszki umyj, obierz (opcjonalnie), pokrój w grubsze plasterki.
  2. Miksowanie ciastaJajka wybij do miski, zmiksuj do białości. Dalej miksuj, dodając do nich cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta, zacznij wlewać do niej stopniowo olej. Całość krótko zmiksuj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz z maślanką.
  3. Wykańczanie ciastaGotowe ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż kawałki gruszek. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.

Jak udekorować ciasto z gruszkami?

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto, można oprószyć przesianym cukrem pudrem. Jednak ciasto z gruszkami można też udekorować w bardziej wyszukany sposób. Gdy wystygnie, można je polać rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym. Całość zyska dzięki temu nie tylko na wyglądzie, ale też na smaku i soczystości.

Czytaj też:
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to u mnie przebój lata. Dzieci domagają się go co kilka dni
Czytaj też:
Jabłka w cieście robię według przepisu mojej babci. Też dolewam do nich zdrowy płyn