Proste składniki wystarczą, by upiec szybkie babeczki. Ten genialny przepis mam od cukiernika

Proste składniki wystarczą, by upiec szybkie babeczki. Ten genialny przepis mam od cukiernika

Dodano: 
Składniki na babeczki
Składniki na babeczki Źródło: Shutterstock / Natalia Ruedisueli
Jeśli marzy ci się smaczny deser, nie musisz biec do cukierni. W domowym zaciszu przygotujesz bowiem szybkie babeczki. Zrobisz je z prostych składników i to w kilka minut. Potem pozostanie czekać 20 minut, aż się upieką.

Babeczki to jeden z tych deserów, który lubią mali i duzi. Można je zjeść na słodką przekąskę, zabrać do szkoły czy pracy albo spożyć do kawy. Ich przygotowanie jest proste, a składniki niewyszukane i tanie. Przepis na te szybkie babeczki naprawdę warto znać, bo można je przygotować, gdy najdzie ochota na słodkie co nieco.

Dwie wersje babeczek z czekoladą

Babeczki z dodatkiem czekolady można zrobić na dwa sposoby. Jeden przewiduje rozpuszczenie czekolady i połączenie jej z pozostałymi składnikami. Drugi jest szybszy i łatwiejszy, bo czekolady nie trzeba rozpuszczać, a tylko ją posiekać. Dodana do ciasta utworzy apetyczne piegi i nada ciastkom czekoladowego smaku. Do babeczek można dodać czekoladę mleczną, jednak deserowa doskonale przełamuje słodki smak tego deseru.

Jak zrobić szybkie babeczki z dodatkiem czekolady?

W przygotowaniu babeczek charakterystyczne jest to, że ciasta nie trzeba dokładnie mieszać. Składniki suche i mokre wystarczy dość niedbale połączyć, dzięki czemu ciastka zyskają porowatą strukturę. A brak ucierania czy miksowania należy zaliczyć do oszczędności czasowej. Także takie proste babeczki możesz zrobić nawet w środku tygodnia, gdy domownikom zachce się słodkości.

Przepis: Szybkie babeczki z dodatkiem czekolady

Puszyste babeczki z dodatkiem siekanej czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 100 g posiekanej czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewanie piekarnikaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami.
  2. Mieszanie składnikówW jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej połącz jajka, mleko i olej. Mokre składniki dodaj do suchych, krótko wymieszaj łyżką. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.
  3. Pieczenie babeczekPapilotki napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Formę z babeczkami wstaw do piekarnika. Babeczki piecz ok. 20 minut. Możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Inna wersja szybkich babeczek

Czekoladę w babeczkach możesz zastąpić innymi składnikami. Dobrze sprawdzą się tu owoce drobne, np. borówki, maliny, a także pokrojone w kostkę: śliwki, jabłka czy gruszki. Do ciasta na babeczki warto też dorzucić posiekane orzechy albo suszone owoce. Wybór jak widać jest dość duży, a smak babeczek zależy od tego, co masz pod ręką i od twoich preferencji.

Czytaj też:
Babeczki z borówkami zrobiłem z nietypową kruszonką. Teraz smakują lepiej i są dużo zdrowsze
Czytaj też:
Proste i pyszne babeczki robię z płatków owsianych. Są mniej kaloryczne niż tradycyjne muffiny i sycą na długo