Przepis na to ciasto rodem z PRL mam z notatnika babuni. Jest banalne, a moja rodzina je kocha

Przepis na to ciasto rodem z PRL mam z notatnika babuni. Jest banalne, a moja rodzina je kocha

Dodano: 
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa Źródło: Shutterstock / Anastasia Izofatova
Babka marmurkowa kojarzy mi się z domem rodzinnym. To PRL-owskie ciasto kiedyś piekła moja babcia, a teraz ja przyrządzam je moim bliskim. Przepis jest prosty, a ciasto pyszne.

Babka marmurkowa to wypiek, który pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia cudem niemalże zdobywała potrzebne składniki i przygotowywała ją dla całej rodziny. Przepis zapisała w notesie, więc mogę z niego korzystać, gdy tylko najdzie mnie ochota. A wracam często, bo upieczenie marmurkowego ciasta jak w czasach PRL to bułka z masłem. Szykowanie masy trwa zaledwie chwilę, a efekty zachwycają nawet wybrednych.

Jak zrobić pyszną babkę marmurkową rodem z PRL?

Mój przepis pozwoli ci przygotować babkę marmurkową z keksówki. Istnieją też wersje świąteczne, robione w eleganckiej formie na baby, ale to nie ta receptura. Tu jest więcej swobody, bo wzorek na cieście nie wymaga precyzji, która olśni gości. Nie ma też czasochłonnego dekorowania wypieku.

Zgromadź zatem produkty, połącz je według mojej instrukcji i upiecz. Gwarantuję, że tym deserem zachwycą się nawet nieprzekonani do słodkości smakosze. Sama jestem w ich gronie, więc wiem, o czym mówię.

Przepis: Babka marmurkowa

Pyszne PRL-owskie ciasto, które robiła moja babunia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na babkę marmurkowąMasło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodaj jajka, ciągle mieszając powstające ciasto. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej, wymieszaj ze szczyptą soli. Suche składniki dodają do puchu maślanego z jajkami i mlekiem wymieszaj. Połowę masy połącz z kakao.
  2. Pieczenie PRL-owskiego ciastaW keksówce wyłożonej papierem do pieczenia umieść kilka łyżek jasnego ciasta. Potem dodaj kilka łyżek ciemnej masy. Powtarzaj te kroki, aż obie części ciasta się wyczerpią. Za pomocą noża lub patyczka do szaszłyków lekko „pociągnąć” ciasto, tworząc marmurkowy wzór. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.

Jak podawać babkę marmurkową?

Do tego ciasta rodem z PRL-u koniecznie podaj kawę lub herbatę. Nie wymaga ono specjalnego zdobienia, ale cukrem pudrem możesz je oprószyć. Najlepiej zrób to, korzystając z sita i łyżki, by usunąć ewentualne grudki w produkcie. I koniecznie wtedy, gdy ciasto będzie już chłodne – inaczej cukier wsiąknie do środka i z dekoracji nici.

Inne warianty babki marmurkowej

Wierzch babki marmurkowej możesz też polać lukrem lub stopioną czekoladą. Do obu wykończeń możesz dodać nieco posiekanych orzechów włoskich czy laskowych, rodzynek, żurawiny lub pokrojonych w paseczki śliwek suszonych czy moreli, a marmurkowe ciasto stanie się bardziej wykwintne.

Do masy na babkę marmurkową możesz też dodać aromat. Pasował będzie waniliowy lub cytrynowy. Świetnym pomysłem będzie też podmienienie części cukru z przepisu na cukier wanilinowy lub waniliowy. PRL-owskie ciasto możesz też zrobić z pominięciem kakao. Nie uzyskasz wtedy wzorów, ale też będzie smaczne.

Czytaj też:
Babka cytrynowa bez proszku do pieczenia. To mój najlepszy przepis na Wielkanoc
Czytaj też:
Dwukolorowa babka na oleju smakuje każdemu. Z pieczeniem poradzą sobie nawet dzieci