Dwukolorowa babka na oleju smakuje każdemu. Z pieczeniem poradzą sobie nawet dzieci

Dwukolorowa babka na oleju smakuje każdemu. Z pieczeniem poradzą sobie nawet dzieci

Dodano: 
Dwukolorowa babka
Dwukolorowa babka Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Dwukolorowa babka na oleju to proste i pyszne ciasto, które zrobisz w niecałą godzinę. Z tym przepisem poradzą sobie nawet osoby, które nie są mistrzami pieczenia.

Dwukolorowa babka na oleju nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności. To ciasto, choć bardzo proste, jest jednocześnie smaczne i efektowne. Śmiało możesz je zaserwować gościom na Wielkanoc.

Jak zrobić dwukolorową babkę?

Jeśli masz w domu robot kuchenny to przygotowanie ciasta zajmie ci dosłownie pięć minut. Najpierw trzeba utrzeć jajka z cukrem: chodzi o to, aby masa była puszysta, a cukier się całkowicie rozpuścił, dlatego najlepiej użyć drobnego cukru przeznaczonego do wypieków. Ciasto możesz upiec w zwykłej keksówce albo w foremce przeznaczonej do babek. Babkę można piec także w malutkich foremkach, np. na muffinki – w ten sposób zrobisz prostą babeczkę do święconki.

Rada: do babki możesz dodać również skórkę otartą z jednej pomarańczy albo – zamiast ekstraktu waniliowego – olejek migdałowy. Do białej części ciasta możesz również dodać kilka kropli barwnika spożywczego – np. zielonego albo różowego, jeśli chcesz mieć kolorowe ciasto. Do jasnej części możesz także dorzucić 2 łyżki maku.

Przepis: Dwukolorowa babka na oleju

Proste ciasto z dodatkiem kakao.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Zrób ciastoJajka utrzyj (najlepiej robotem) z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do masy z jajek i cukru dodaj mąkę z proszkiem, olej, ekstrakt waniliowy i wszystko wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj 2 łyżki kakao.
  2. Upiecz babkęDo wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą) foremki przełóż jasną część ciasta. Na nią wyłóż masę z kakao. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Dwukolorowa babka na oleju – propozycje podania

W najprostszej wersji gotową, wystudzoną babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ale jeśli chcesz bardziej dekoracyjne ciasto, wykorzystaj do ozdobienia dwukolorowej babki polewy czekoladowe i kolorowe posypki (w wersji na święta wielkanocne mogą to być też czekoladowe jajeczka) albo ulubione bakalie (np. rodzynki, orzechy włoskie czy płatki migdałów). Do takiej babki dobrze pasuje także zwykły lukier cytrynowy – aby go zrobić, wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną soku cytrynowego, a jeśli zależy ci na intensywnym smaku lukru, dodaj do niego również skórkę otartą z cytryny (tylko żółtą część). Oblaną lukrem babkę, zanim stężeje, możesz również ozdobić kolorowymi posypkami.

Czytaj też:
Zielony sernik ze szpinakiem. To jeden z moich najlepszych przepisów
Czytaj też:
Te ciasta na Wielkanoc na pewno się udadzą. 15 sprawdzonych przez nas przepisów