To najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie ostatnio jadłem. Znajoma cukierniczka zdradziła mi przepis

To najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie ostatnio jadłem. Znajoma cukierniczka zdradziła mi przepis

Dodano: 
Wegańskie ciasto bez pieczenia
Wegańskie ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Pavel105
Ciasto bez pieczenia można przygotować z wielu różnych składników. Najczęściej są to tradycyjne sery, jogurty oraz inne produkty, których nie spożywają osoby na diecie wegańskiej. Ponieważ niedawno organizowałem przyjęcie, na które zaprosiłem stosujących dietę wegańską znajomych, musiałem znaleźć przepis na deser, który będzie dopasowany do ich potrzeb. Zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto bez pieczenia z tofu.

Nie mam dużego doświadczenia w przygotowywaniu wegańskich ciast, dlatego poprosiłem o pomoc eksperta. Znajoma cukierniczka nie tylko podzieliła się ze mną swoim przepisem na wegański tofurnik, ale także podpowiedziała, jakich składników użyć, żeby deser miał idealną konsystencję i smak. Wbrew pozorom, przygotowanie ciasta bez pieczenia z wegańskich produktów to nie bułka z masłem. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych wypieków i zimnych deserów, istotną rolę odgrywa jakość składników, która bywa różna. Najlepiej do przygotowania deseru wybrać organiczne produkty, które mają czysty skład oraz naturalny smak.

Jak zrobić wegańskie ciasto bez pieczenia?

Zacznijmy od podstaw, czyli spodu, który powstaje bez dodatku masła. Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie spodu z dodatkiem słodkich daktyli. Jeżeli nie lubisz daktyli, to możesz zastąpić je innymi owocami suszonymi np. śliwkami, morelami, rodzynkami lub mieszanką tych owoców. Warto wcześniej namoczyć suszone owoce w letniej wodzie, po 15 minutach odcisnąć i dopiero zmiksować.

Daktyle i inne owoce suszone sklejają rozdrobnione orzechy, migdały i płatki owsiane. Orzechy, migdały i płatki możesz zastąpić wegańskimi herbatnikami (150-200 g), które trzeba zmiksować i połączyć z olejem kokosowym (50-70 g).

Porada: miksowanie składników spodu wymaga użycia mocnego miksera. Jeżeli twój blender kielichowy, malakser lub blender ręczny nie będzie radził sobie z rozdrobnieniem składników, to miksuj je, robiąc częste przerwy lub skorzystaj z trybu pulsacyjnego, dzięki czemu nie spalisz silnika urządzenia. Możesz również przed miksowaniem pokroić orzechy, migdały i daktyle na mniejsze kawałki.

Poniższy przepis uwzględnia dodatek wegańskiego budyniu waniliowego z odrobiną kurkumy, która nadaje mu intensywny, żółty kolor. Możesz zrobić domowy budyń zgodnie z poniższymi wskazówkami lub użyć budyniu w proszku, który wystarczy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zastępując mleko krowie napojem roślinnym. W tym miejscu podzielę się z Wami ważną radą, którą otrzymałem od znajomej. Dostępne w sklepach napoje roślinne często zawierają bardzo dużo cukru. Najlepiej poszukać naturalnego mleka sojowego, migdałowego, owsianego lub samodzielnie zrobić je w domu za pomocą blendera – będzie nie tylko znacznie zdrowiej, ale także taniej. Możesz również pominąć dodanie budyniu i wyłożyć na spód jedynie masę „serową”.

Głównym składnikiem wegańskiego ciasta bez pieczenia jest naturalne tofu. Żeby miało przyjemny smak, niezbędne jest zakwaszenie twarogu sojowego. W tym celu możesz użyć nie tylko soku z cytryny, ale także limonki, który sprawia, że deser jest bardziej orzeźwiający. Do masy możesz również dodać skórkę otartą z limonki. Mleczko kokosowe do masy z tofu powinno być mocno schłodzone.

Do dekoracji ciasta użyłem świeżych i suszonych owoców. Ich wybór to kwestia gustu. Ze smakiem tofurnika świetnie komponują się m.in. truskawki, borówki, maliny, jeżyny oraz cytrusy. Nie podaję w przepisie ilości świeżych i suszonych owoców. Możesz udekorować ciasto niewielką ilością owoców lub wyłożyć je na cały wierzch deseru.

Z poniższego przepisu przygotujesz wegańskie ciasto bez pieczenia w tortownicy o średnicy 20 cm, z którego wykroisz 8 średnich lub 10 małych porcji.

Przepis: Wegańskie ciasto bez pieczenia

Wegańskie ciasto bez pieczenia

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
4 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
668 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki daktyli
  • sól

Na budyń:

  • 500 ml mleka owsianego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kurkuma

Na masę z tofu:

  • 500 g naturalnego tofu
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • świeże i suszone owoce
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduMigdały i orzechy podpraż na suchej patelni, a następnie zmiel. Do rozdrobnionych orzechów oraz migdałów dodaj płatki owsiane, daktyle i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania zwartej konsystencji. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę na spód ciasta bez pieczenia przełóż do formy i wylep nią dno, mocno uklepując. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby spód stężał.
  2. Przygotowanie budyniu250 ml mleka owsianego (możesz również użyć innego rodzaju mleka roślinnego) wlej do garnka. Dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i odrobinę kurkumy. Wymieszaj składniki i wlej do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Mieszaj łyżką lub rózgą kuchenną do momentu, aż budyń zyska odpowiednią konsystencję. Zdejmij gotowy budyń z palnika i pozostaw do przestygnięcia. Od czasu do czasu zamieszaj stygnący budyń.
  3. Wykładanie budyniuWyjmij spód ciasta z lodówki i wyłóż na niego przestygnięty budyń. Polecam w tym celu użyć rękawa cukierniczego z szeroką końcówką lub torebki strunowej – przełóż budyń do torebki, zwiń, tworząc rożek, a następnie odetnij koniec torebki, żeby powstał otwór. Wykładaj budyń na spód ciasta, robiąc „kleksy” tuż przy rancie formy oraz symetrycznie na reszcie spodu. Możesz również rozsmarować budyń na całym spodzie ciasta. Wstaw przykrytą folią spożywczą tortownicę do lodówki.
  4. Przygotowanie masy z tofuCytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz, zetrzyj skórkę z całej cytryny i wyciśnij sok. Tofu pokrusz na mniejsze kawałki i przełóż do miski lub pojemnika blendera. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę otartą z cytryny. Otwórz mleko kokosowe i wybierz gęstą część. Przełóż mleko kokosowe do niewielkiego rondelka, dodaj agar i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotuj od momentu wrzenia przez 25-30 sekund, cały czas mieszając i zdejmij rondel z palnika. Dodaj gorące mleko kokosowe do tofu z ekstraktem waniliowym i zmiksuj. Stopniowo dodawaj cukier oraz sok z cytryny, sprawdzając smak masy. Wskazówka: ten przepis nie uwzględnia dodania dużej ilości cukru, więc masa jest umiarkowanie słodka. Możesz zwiększyć ilość cukru wedle własnego uznania. To samo tyczy się soku z cytryny oraz ekstraktu waniliowego. Smak masy możesz wzbogacić, dodając np. ekstrakt cytrynowy lub pomarańczowy. Masa z tofu jest gotowa, gdy nie ma grudek. Konsystencja masy nie powinna być bardzo gęsta – jej konsystencja przypomina konsystencję masy na sernik bez pieczenia. Jeżeli masa jest gęsta, to możesz do niej dodać nieco wody kokosowej lub roślinnej śmietanki kremówki.
  5. Wykładanie masy z tofuPrzełóż masę z tofu do tortownicy, wyrównaj jej wierzch łyżką lub silikonową szpatułką, przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Ciasto jest gotowe do spożycia, gdy masa z tofu stężeje.

Jak podawać wegańskie ciasto bez pieczenia?

Wegańskie ciasto bez pieczenia podawaj mocno schłodzone. Przed podaniem udekoruj deser świeżymi i suszonymi owocami oraz posiekanymi migdałami. Do dekoracji deseru możesz również użyć listków mięty lub melisy.

Czytaj też:
Moja babcia na niedzielę piekła proste ciasto na maślance. Wrzucała do niego różne śliwki
Czytaj też:
Ekspresowe placuszki jogurtowe robię, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. 5 minut i gotowe!

Źródło: smaki.pl